#casabuhnici – Cum am montat vata bazaltică

 

Nu a fost greu, mai ales când o mulțime de oameni specializați pe lângă tine, și pe Emilian care îi supraveghează. E genul meu de om, îi place să vadă cum se așează perfect piesele de tetris. Cam asta a făcut timp de câteva zile la #casabuhnici, a montat izolația eterioară din vată bazaltică. Acele panouri cu o grosime de 30 de centimetri, maximum cât poate produce fabrica de la Rockwool.

Apropo, este și prima dată când băieții de la renovata.ro au montat vată bazaltică pe CLT la noi în țară. Se folosește alt lipici, atât. Modul de funcționare este simplu, aerul reținut de panourile rigide din vată bazaltică, pentru că așa este numele lor complet, este cel care reține temperatura optimă la interiorul casei. Nu panourile în sine.

Ce trebuie să știi despre vata bazaltică? Are două straturi, unul cu o densitate de 90 de kilograme pe metru pătrat, și unul subțire, pe exterior, de 150 kilograme pe metru pătrat. Asta pentru a îl putea tencui ușor, fără a mai fi nevoie de plase de susținere sau alte compromisuri.

Este momentan cea mai bună soluție de izolare fonică și termică pentru exterior pentru că nu își modifică deloc dimensiunea în funcție de temperatură. Da, și polistirenul extrudat o face, din acest motiv am folosit un burete cu memorie între acesta și stratul de vată.

Nu arde. Deloc. Nu este ignifugată ci pur și simplu nu arde. Dacă vrei să citești mai multe despre proprietățile ei, iată ce spune producătorul aici! 

Vata minerală bazaltică e unul dintre cele mai ecologice materiale termoizolante. Are la bază roca vulcanică, pe care Pământul o produce în cantități de zeci de mii de ori mai mari decât se poate consuma. Izolațiile ROCKWOOL sunt produse ecologice și prin prisma faptului că fabricile reciclează materialele folosite, nu rămân așadar resturi care să polueze. Un alt avantaj major pentru mediu îl consituie faptul că produsul nu emite gaze toxice, în caz de incendiu. Asta pentru că nu arde.

Toate produsele de izolaţie din vată bazaltică ROCKWOOL sunt fabricate din rocă vulcanică, astfel încât acestea rămân în mod natural durabile şi stabile pe durata vieţii clădirii. Aceasta înseamnă că nu va fi niciodată nevoie de înlocuirea produselor. Așadar, am garanție de cel puțin 25 de ani, chiar și la montaj, iar asta spune destul de multe.

În al doilea clip de mai jos vă explic împreună cu ”Jumi” și cât de ușor se taie vata cu un fierăstrău special. Chiar dacă Gogoașă a fost șef la montajul izolației de pe acoperiș, nu a folosit de data aceasta drujba, i-am adus scule noi. Bine, el manevra oricum foarte bine și cuțitul ”de bucătărie” pentru vată. Incredibil cum se descurcă cu tot ce îi vine la mână.

Ultimele articole

Articole recomandate

35 Comments

  1. Cat de rezistenta este vata basalica la lovituri mecanice ? Si dupa ce se aplica decorativa, se pot monta prin fixare cu dibluri speciale, ca cele de polistiren, iluminatoare exterioare?

  2. Ar fi foarte interesant, daca pana prin ianuarie nu finisezi cu decorativă, să introduci un umidometru in termosistem sa vedem ce umiditate este; de observat cum si daca vata retine umiditate pe perioada rece a anului.

  3. Am vazut greseli tehnice de montaj.
    Este parerea mea.
    Ca sa fiu contrazis astept publicarea pozelor – termoviziune ca toata lumea sa fie linistita !!!
    Asteptam !!!!

  4. Am urmarit cu mare interes proiectul dvs., in principal datorita faptului ca sunt cu casa la rosu. Foarte dezamagit si un gust amar, lipsa respectului din partea renovata….Am trimis 3 email-uri si nimic momentan. Sa mai zic ca orice firma serioasa are macar un nr de telefon pe site? Nu stiu ce sa mai cred, ca aici sunt prezentati ca profesionisti….Foarte frustrant. As fi inteles un raspuns prompt dar negativ….

  5. Ce trebuie să știi despre vata bazaltică? Are două straturi, unul cu o densitate de 90 de kilograme pe metru pătrat, și unul subțire, pe exterior, de 150 kilograme pe metru pătrat. Asta pentru a îl putea tencui ușor, fără a mai fi nevoie de plase de susținere sau alte compromisuri.

    Cred ca ai gresit in descriere,sunt prea multe kg pe metru patrat,la atata greutate iti cade casa,nu are cum sa aiba densitate cum spui tu,poate pe metru cub nu pe metru patrat.

  6. Salut, vreau sa renovez o casa veche din Brasov unde au locuit bunicii. Casa e din caramida si are izolatie din polistiren extrudat si geamuri vechi. La geamuri stiu ce e bine sa pun, dar crezi ca merita sa dau jos izolatia existenta ca sa pun izolatie din vata bazaltica? Inauntru e igrasie si urmeaza sa ma uit la un recuperator de caldura. Casa are 100 mp. Multumesc!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.