Categorie: #casabuhnici

#casabuhnici – Cum am montat vata bazaltică

 

Nu a fost greu, mai ales când o mulțime de oameni specializați pe lângă tine, și pe Emilian care îi supraveghează. E genul meu de om, îi place să vadă cum se așează perfect piesele de tetris. Cam asta a făcut timp de câteva zile la #casabuhnici, a montat izolația eterioară din vată bazaltică. Acele panouri cu o grosime de 30 de centimetri, maximum cât poate produce fabrica de la Rockwool.

Apropo, este și prima dată când băieții de la renovata.ro au montat vată bazaltică pe CLT la noi în țară. Se folosește alt lipici, atât. Modul de funcționare este simplu, aerul reținut de panourile rigide din vată bazaltică, pentru că așa este numele lor complet, este cel care reține temperatura optimă la interiorul casei. Nu panourile în sine.

Ce trebuie să știi despre vata bazaltică? Are două straturi, unul cu o densitate de 90 de kilograme pe metru pătrat, și unul subțire, pe exterior, de 150 kilograme pe metru pătrat. Asta pentru a îl putea tencui ușor, fără a mai fi nevoie de plase de susținere sau alte compromisuri.

Este momentan cea mai bună soluție de izolare fonică și termică pentru exterior pentru că nu își modifică deloc dimensiunea în funcție de temperatură. Da, și polistirenul extrudat o face, din acest motiv am folosit un burete cu memorie între acesta și stratul de vată.

Nu arde. Deloc. Nu este ignifugată ci pur și simplu nu arde. Dacă vrei să citești mai multe despre proprietățile ei, iată ce spune producătorul aici! 

Vata minerală bazaltică e unul dintre cele mai ecologice materiale termoizolante. Are la bază roca vulcanică, pe care Pământul o produce în cantități de zeci de mii de ori mai mari decât se poate consuma. Izolațiile ROCKWOOL sunt produse ecologice și prin prisma faptului că fabricile reciclează materialele folosite, nu rămân așadar resturi care să polueze. Un alt avantaj major pentru mediu îl consituie faptul că produsul nu emite gaze toxice, în caz de incendiu. Asta pentru că nu arde.

Toate produsele de izolaţie din vată bazaltică ROCKWOOL sunt fabricate din rocă vulcanică, astfel încât acestea rămân în mod natural durabile şi stabile pe durata vieţii clădirii. Aceasta înseamnă că nu va fi niciodată nevoie de înlocuirea produselor. Așadar, am garanție de cel puțin 25 de ani, chiar și la montaj, iar asta spune destul de multe.

În al doilea clip de mai jos vă explic împreună cu ”Jumi” și cât de ușor se taie vata cu un fierăstrău special. Chiar dacă Gogoașă a fost șef la montajul izolației de pe acoperiș, nu a folosit de data aceasta drujba, i-am adus scule noi. Bine, el manevra oricum foarte bine și cuțitul ”de bucătărie” pentru vată. Incredibil cum se descurcă cu tot ce îi vine la mână.

Urmărește #casabuhnici ca să fii la curent cu toate noutățile.