#casabuhnici – Avem curent gratis! – Despre fotovoltaice

Sunt sigur că vă întrebați deja de ce instalez atât de multe panouri fotovoltaice pe #casabuhnici. Am acoperit deja acoperișul de la sud, iar acum construim încă o structură în spatele casei al cărei scop principal este să susțină încă o mulțime de panouri. 58 de panouri în total. Motivul este eficiența și independența energetică.

Am nevoie de cât mai mult curent ”gratis” pentru a putea alimenta atât casa cât și viitoarea mașină electrică. Nu m-am hotărât ce iau, însă mă documentez și la acest capitol. Am pus ”gratis” în ghilimele pentru că nimic nu e gratis, și investiția nu se amortizează foarte repede. Așadar, mai jos îți explic ce folosim, cum folosim și de ce folosim ce folosim.

Ce este sistemul fotovoltaic?

Îi spune sistem, pentru că din el fac parte mai multe componente, nu doar panourile de pe casă. Acelea sunt doar receptorii de energie. Scopul meu este să captez energia solară, să o transform în energie electrică și să o folosesc în casă dar să o și păstrez pentru ”zile negre”. Există mai multe tipuri de sisteme fotovoltaice, în funcție de ce ai nevoie.

OFF-GRID –  Este denumirea sistemului total independent pe care îl poți folosi atât la o casă în oraș dar și la o cabană în vârful muntelui unde nu ai acces la rețeaua electrică. Automat vei avea nevoie și de baterii multe.

HIBRID – Pentru o casă de locuit, cu acces la rețeaua principală electrică. Aici ai nevoie de mai puține baterii care pot funcționa ca un UPS. Ca la un computer. Când apare o pană de curent sistemul fotovoltaic intră în funcțiune automat în doar 20 milisecunde. Adică nu se oprește nimic din ce este băgat în priză.

ON-GRID – Dacă ai o clădire cu un consum mai mare, în special pe timpul zilei, acesta este recomandat. De obicei fără baterii, dar dacă vrei, cu. Acest sistem poate injecta surplusul de energie înapoi în rețea și pe acesta îl folosim noi la #casabuhnici.

 

Cât curent produce un sistem fotovoltaic?

Depinde de sistem, desigur, dar contează foarte mult climatul unde este instalat. La noi în țară, pentru 1kW putere instalată, adică patru panouri de 250W, poate produce undeva la 1200kWh energie electrică pe an. Ce înseamnă asta?

O casă consumă aproximativ 6-10 kWh pe zi, adică 2190-3650 kWh pe an. Pentru a satisface nevoile unei case avem așadar nevoie de 8-12 panouri, adică 2-3 kWh putere instalată.

La #casabuhnici avem nevoie de minimum de 21000kWh de energie electrică anual, pentru a ne încadra în standardul de casă pasivă premium. Din acest motiv, și pentru că ne dorim să introducem și energie electrică în rețea am ales împreună cu Romstal, un sistem ON-GRID de 17.68 kW putere instalată.

Din ce este compus sistemul fotovoltaic?

Schema de mai sus spune tot, dar mai jos detaliem și echipamentele folosite pentru acesta, la #casabuhnici.

16 panouri TALESUN de 265W amplasate pe casă (în total 4.24kW) – Prețul unui panou este în jur de 700-800 de lei în funcție de putere, aproximativ 0.5-0.6 euro/watt dacă vrei să faci un calcul aproximativ.

Garanția unui panou este de 10 ani, dar au o durată de viață mai mare de atât. În timp, eficiența lor scade, după 25 de ani de exemplu ajung la o eficiență de 80%.

Da, sunt rezistente la grindină de 25mm cu o viteză de 80 km/h și au fost prinse pe casă cu un sistem special, ca să nu dăm găuri în tabla fălțuită.

42 de panouri de 320W amplasate pe foișorul din curte (în total 13.44 kW) – aici este uzina electrică de care vorbeam, și motivul construcției este simplu, panourile trebuie orientate către zona cu cel mai mult soare.

Un invertor ON-GRID Fronius de 20kW și un contor inteligent. Invertorul are un preț de aproximativ 3000 de euro, asta pentru că este de putere mare și este un produs de top. Pentru o casă normală ai nevoie de un invertor cu o putere de 5kW, adică mult mai ieftin. Invertoarele sunt proiectate pentru o durată de viață de 20 de ani.

Contorul inteligent monitorizează împreună cu invertorul consumul și producția de nergie și asigură funcționarea optimă a sistemului.

Cum funcționează generarea de electricitate?

Panourile fotovoltaice vor produce curent continuu iar invertorul în transformă în curent alternativ necesar pentru consumatorii casnici. Aceștia sunt alimentați cu prioritate iar surplusul de energie pleacă în rețeaua publică. În mod normal, panourile de pe casă erau suficient pentru a asigura consumul intern, însă v-am spus de cerințele de casă pasivă premium. Energia electrică va fi consumată cu cap, adică folosim consumatorii mai mult pe timpul zilei, pompa de căldură pentru prepararea apei calde ce apoi merge în rezervoare și o folosim apoi seara și dimineața când avem nevoie de ea.

Ultimele articole

Articole recomandate

84 Comments

 1. Salut George! Cati bani iti da distribuitorul de energie cand injectezi curent in retea si la finalul anului sa ne spui cati bani ai economisit din toate sistemele

 2. Salut,George.

  Pe timp de noapte casa se alimenteaza de la retea,nu? Prin urmare iti vine lunar o factura la curent sau pur si simplu se echilibreaza ‘situatia’ cat produci cu panourile si cat consumi din retea noaptea ?

   • Salut,George.

    Casa isi va trage curent pe timp de noapte din retea ?

    Te-ai gandit la o solutie pentru a rezolva nevoia de curent pe timpu noptii? Baterii sau energie eoliana?

   • Salut,
    In privinta transmiterii curentului în rețea spuneai în unul dintre live-uri ca deocamdată nu exista legislatia dar va fi gata anul acesta. Din informațiile tale exista o lege care este în parlament sau te bazezi doar pe intuitie?
    De asemenea în condițiile în care tu produci mai mult curent decât folosești, ce faci acum cu surplusul de energie produsa?
    Mulțumesc și ar fi apreciat un live doar pe aceasta tema.

 3. Ai dreptate cu ghilimelele alea :), dacă estimezi din calcule că amortizezi investiția în 10 ani este ca și cum ai consuma de la Electrica dar plătești factura pe 10 ani înainte. Sunt curios când o să fie posibil să folosești rețeaua pentru acumulare, asta presupune că rețeaua ăstora de la distribuție să fie „inteligentă” și acum nu prea e, ideea este că în rețea trebuie să se producă energie exact atâta cât se consumă plus pierderile, o altă problemă este că o instalație solară nu are predictibilitate în producție ceea ce înseamnă că alt producător va trebui să stea pregătit să injecteze energie în rețea atunci când nu ai tu soare, toate astea se vor reglementa prin costuri, atunci când va fi posibilă injecția în rețea probabil vei primi undeva sub o zecime din prețul kw consumat, restul sunt costuri de transport, pierderi, adaosuri, etc. Un singur lucru va face să „merite” investiția, anume problemele de pe rețeaua de distribuție (fluctuații de tensiune, întreruperi, supratensiuni, etc) care în mod normal produc pierderi prin defectarea echipamentelor ar trebui să dispară dacă te alimentezi independent din invertoarele propii, înțeleg că implementezi un sistem hibrid, deci parțial vei mai fi expus dar uzual invertoarele serioase au dispozitive de protecție care ar trebui să te scutească de neplăceri. Mare atenție la supratensiunile atmosferice pe furtună, echipamentele nemțești nu sunt protejate la asta deoarece ei au instalațiile îngropate, la noi datorită liniilor electrice aeriene expunerea la supratensiuni crește exponențial.

 4. Salut George

  Nu reusesti sa injectezi energie in retea sau injectezi gratuit?
  adica panourile pot sa produca, dar nu o fac ptr ca enel nu vrea energia si nu exista inca un cadru legal ptr asta. sau exista cadru legal dar nu exista norme de aplicare?

 5. Va salut! Chiar daca nu ati cere bani pe curentul injectat, folosind reteaua publica doar ca “acumulator”, presupun ca nu este posibil la noi. O cunostinta stabilita in Germania mi-a povestit despre programul guv fed cu privire la implementarea acestor sisteme fotovoltaice. Firma acreditata face consumul necesar, monteaza intalatia, propietarul plateste in continuare timp de 10 ani curentul consumat dupa care instalatia ramane a lui iar curentul va fi gratuit ( atata timp cat se incadreaza in productia panourilor). Cam SF pentru Romania

 6. Este foarte usor de injectat curent in retea, daca aveti componentele sistemului si putina indemanare in maxim 3 ore este gata. Ramane problema furnizorului care va fi foarte suparat ca aveti consum zero iar datorita sistemului actual de citire al contorului, pot aparea trimestrial, facturi pe minus . Nu mai vorbesc de faptul ca un contor electronic ar putea?? memora injectia in retea, chiar daca nu tine cont de ea la afisare ( contoare normale electronice)

 7. Poti sa incalzesti un bazin cu apă cu ajutorul panourilor fotovoltaice si sa reduci consumul de energie la apa calda si caldura? Adica un fel de baterie termică pe timpul zilei iar seara cand ajungi acasa sa poti beneficia de energia „gratuita”.

 8. Buna ziua domnule Buhnici.
  M-ar interesa si pe mine un astfel de sistem fotovoltaic on grid.
  Daca ma puteti indruma cu niste costuri estimative, o firma care se ocupa de asa ceva, date de contact etc..

  • eu mi-am pus panouri foto de la NIBE Suedia… daca cauti pe net gasesti nibe romania, si au baietii pe site tot ce trebuie… nu postez pe aici link-uri si nu dau alte detalii, sa nu zica george ca fac reclama :)

 9. Buna ziua, domnule Buhnici,
  Ma intereseaza parerea dumneavostra referitor la un sistem fotovoltaic autoconsum, cu stocare, cu o productie de 7 kwh/ zi, pentru o locuinta cu un consum mediu lunar de 300 kw.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.