Categorie: #casabuhnici

#casabuhnici – Avem curent gratis! – Despre fotovoltaice

Sunt sigur că vă întrebați deja de ce instalez atât de multe panouri fotovoltaice pe #casabuhnici. Am acoperit deja acoperișul de la sud, iar acum construim încă o structură în spatele casei al cărei scop principal este să susțină încă o mulțime de panouri. 58 de panouri în total. Motivul este eficiența și independența energetică.

Am nevoie de cât mai mult curent ”gratis” pentru a putea alimenta atât casa cât și viitoarea mașină electrică. Nu m-am hotărât ce iau, însă mă documentez și la acest capitol. Am pus ”gratis” în ghilimele pentru că nimic nu e gratis, și investiția nu se amortizează foarte repede. Așadar, mai jos îți explic ce folosim, cum folosim și de ce folosim ce folosim.

Ce este sistemul fotovoltaic?

Îi spune sistem, pentru că din el fac parte mai multe componente, nu doar panourile de pe casă. Acelea sunt doar receptorii de energie. Scopul meu este să captez energia solară, să o transform în energie electrică și să o folosesc în casă dar să o și păstrez pentru ”zile negre”. Există mai multe tipuri de sisteme fotovoltaice, în funcție de ce ai nevoie.

OFF-GRID –  Este denumirea sistemului total independent pe care îl poți folosi atât la o casă în oraș dar și la o cabană în vârful muntelui unde nu ai acces la rețeaua electrică. Automat vei avea nevoie și de baterii multe.

HIBRID – Pentru o casă de locuit, cu acces la rețeaua principală electrică. Aici ai nevoie de mai puține baterii care pot funcționa ca un UPS. Ca la un computer. Când apare o pană de curent sistemul fotovoltaic intră în funcțiune automat în doar 20 milisecunde. Adică nu se oprește nimic din ce este băgat în priză.

ON-GRID – Dacă ai o clădire cu un consum mai mare, în special pe timpul zilei, acesta este recomandat. De obicei fără baterii, dar dacă vrei, cu. Acest sistem poate injecta surplusul de energie înapoi în rețea și pe acesta îl folosim noi la #casabuhnici.

 

Cât curent produce un sistem fotovoltaic?

Depinde de sistem, desigur, dar contează foarte mult climatul unde este instalat. La noi în țară, pentru 1kW putere instalată, adică patru panouri de 250W, poate produce undeva la 1200kWh energie electrică pe an. Ce înseamnă asta?

O casă consumă aproximativ 6-10 kWh pe zi, adică 2190-3650 kWh pe an. Pentru a satisface nevoile unei case avem așadar nevoie de 8-12 panouri, adică 2-3 kWh putere instalată.

La #casabuhnici avem nevoie de minimum de 21000kWh de energie electrică anual, pentru a ne încadra în standardul de casă pasivă premium. Din acest motiv, și pentru că ne dorim să introducem și energie electrică în rețea am ales împreună cu Romstal, un sistem ON-GRID de 17.68 kW putere instalată.

Din ce este compus sistemul fotovoltaic?

Schema de mai sus spune tot, dar mai jos detaliem și echipamentele folosite pentru acesta, la #casabuhnici.

16 panouri TALESUN de 265W amplasate pe casă (în total 4.24kW) – Prețul unui panou este în jur de 700-800 de lei în funcție de putere, aproximativ 0.5-0.6 euro/watt dacă vrei să faci un calcul aproximativ.

Garanția unui panou este de 10 ani, dar au o durată de viață mai mare de atât. În timp, eficiența lor scade, după 25 de ani de exemplu ajung la o eficiență de 80%.

Da, sunt rezistente la grindină de 25mm cu o viteză de 80 km/h și au fost prinse pe casă cu un sistem special, ca să nu dăm găuri în tabla fălțuită.

42 de panouri de 320W amplasate pe foișorul din curte (în total 13.44 kW) – aici este uzina electrică de care vorbeam, și motivul construcției este simplu, panourile trebuie orientate către zona cu cel mai mult soare.

Un invertor ON-GRID Fronius de 20kW și un contor inteligent. Invertorul are un preț de aproximativ 3000 de euro, asta pentru că este de putere mare și este un produs de top. Pentru o casă normală ai nevoie de un invertor cu o putere de 5kW, adică mult mai ieftin. Invertoarele sunt proiectate pentru o durată de viață de 20 de ani.

Contorul inteligent monitorizează împreună cu invertorul consumul și producția de nergie și asigură funcționarea optimă a sistemului.

Cum funcționează generarea de electricitate?

Panourile fotovoltaice vor produce curent continuu iar invertorul în transformă în curent alternativ necesar pentru consumatorii casnici. Aceștia sunt alimentați cu prioritate iar surplusul de energie pleacă în rețeaua publică. În mod normal, panourile de pe casă erau suficient pentru a asigura consumul intern, însă v-am spus de cerințele de casă pasivă premium. Energia electrică va fi consumată cu cap, adică folosim consumatorii mai mult pe timpul zilei, pompa de căldură pentru prepararea apei calde ce apoi merge în rezervoare și o folosim apoi seara și dimineața când avem nevoie de ea.

Urmărește #casabuhnici ca să fii la curent cu toate noutățile.