#casabuhnici – Ep.7 – Așa arată visul nostru

Suntem generația care trăiește în orașe construite prost și visează la o casă nouă în suburbii. Momentul deciziei este pentru cei mai mulți apariția primului copil.

Un banc prost spune că habar nu ai cât poți duce până nu apare primul copil. E valabil și pentru al doilea, am auzit. Adevărata limită cred că este însă construcția unei case. După sute, mii de ore de căutat la picior și puricat noapte de noapte miile de oferte mi-am dat seama că nu am decât trei opțiuni: ceva nou dar de slabă calitate, chiar prost construit, ceva vechi ori o casă nouă, gândită de la zero.

Prin experiența dobândită ca jurnalist de investigație, apoi corespondent specializat în tehnologie și vlogger auto și tech, am început acum trei ani o cercetare serioasă pentru viitoarea casă a familiei mele. Am descoperit astfel o bogăție de tehnologii moderne pe care le consider necesare unei case moderne dar ancorată în tradițional. Bucuria cea mai mare a fost când am descoperit în România specialiști capabili să ne dea idei noi și să ne ajute să le punem în operă într-o casă adevărată, un cămin pentru o familie. În perioada următoare îi veți cunoaște pe toți la bine și la greu atunci când demarăm șantierul. Cine sunt?

Arhitectura casei este opera Ralucăi Munteanu și a echipei sale, colaboratori arhitectură: arh. Adriana Caraza, arh. Ruxandra Sacaliș, arh. Sandra Sonei.

Marius este cel mai spectaculos inginer structurist pe care l-am găsit în România. Numele lui este legat de primele case pasive din România, este implicat în proiecte premiate precum Prispa ori Refugiul Călțun. A proiectat structura #casabuhnici integral din lemn. Când nu este pe șantier, ține cursuri cu arhitecți și studenți sau inventează proceduri care să facă șantierul casei o experiență specială pentru toți cei implicați. Tot el m-a sfătuit despre cum să verific terenul înainte de cumpărare.

Acasă la EFdeN am decis că nu voi face o casă ’’clasică’’ ci una modernă care va reinventa tradiționalul. Vreau ca împreună cu Ana, Nicoleta, Claudiu sau Cătălin să educăm generația noastră în a alege soluțiile sustenabile pentru viitor. Aducem în #casabuhnici toată bogăția de cunoaștere din Casa EFdeN, premiată la Solar Decathlon. Instalațiile ultramoderne dar ‘’invizibile’’ vor susține un cămin confortabil căruia tot ei îi dau culoare și textură prin amenajarea interiorului.

Pe blog am început deja povestea casei pe care o poți urmări din secțiunea dedicată #casabuhnici.

Ce vei afla de acum înainte? Tot ce suntem în stare să pozăm, filmăm și scriem despre casă.

Cum va fi casa?

smart – controlabilă de la distanță și cu inovații de ultimă oră de la izolația din fundație până la automatizări care nu se văd dar funcționează inteligent

eficientă energetic – printr-o proiectare minuțioasă am reușit să reducem consumurile la minim prin limitarea punților termice și folosirea strategiilor pasive, realizând astfel o locuință fără facturi lunare.

construită cu materiale cât mai sustenabile – echipamentele și materialele au o energie înglobată mică și sunt prietenoase cu mediul; am introdus inclusiv materiale reciclate din vechi case săsești.

sigură – structura din CLT nu este doar mai solidă decât una din blocuri ceramice și stâlpi de beton ci și mult mai eficientă la toate capitolele.

confortabilă – am reușit să asigurăm toți parametrii de confort interior, de la temperatură și umiditate, la nivelul de oxigen, CO2, iluminat natural.

automatizată – sistemul inteligent de automatizare îți permite să controlezi și să monitorizezi casa de la distanță, fie că ești plecat în concediu și la întoarcere vrei să ai confortul optim, fie că vrei să știi în fiecare secundă consumul sau producția casei.

Până săpăm efectiv am pregătit o variantă virtuală pe care să o navigăm ca într-un joc. De îndată ce e prezentabilă, o scoatem în față ca să o vedeți. Totul va fi la vedere și vei avea ocazia să critici, să faci recomandări ori să ne încurajezi dacă merităm. Până atunci, iată încă două randări cu alte două unghiuri. Să curgă întrebările!

Ultimele articole

Articole recomandate

95 Comments

  1. In primul rand felicitari, nu sunt multi care se pot lauda ca sunt in stare sa isi faca o casa. Dar, avand in vedere si background-ul vostru profesional, ma astept sa aveti si pretentii estetice de la arhitecti, nu doar sa va faca o casa extrudata dintr-un plan. Arhitectura reusita, atat cea traditionala cat si cea contemporana, nu neglijeaza proportiile (volumetrie, raport plin-gol, etc), nici chiar pentru o casa pasiva.

  2. Salut George,
    tot urmaream telefoanele, tech si targuri dar mi-a scapat din vedere sectiunea despre casa. ma bucur ca postezi updateuri, e foarte important ca ai primit si vei primi o serie de sfaturi de care multi nu au parte. iti remarc ingeniozitatea, atat in emisiuni cat si in pasii de pana acum pt casa, si iti cred ca un sfat sau reafimarea lui ti-ar intari convingerile: achizitia de produse/materiale/tehnologii nu tine de brand. poti gasi calitati similare cu diferente de zerouri in preturi, dar din piete diferite(US-UK-FR vs Cehia-Polonia-Romania vs Turcia-China). iar asta i-o spun oricarui client ca sa nu se arunce la cheltuieli nejustificate si sa epuizeze bugetul. e o intreaga discutie oricum. iar de aici se vede ca investitia intr-o casa pasiva e una dintre cele mai bune idei posibile azi. un mic sfat pt ca nu vreau sa critic preferinta ta personala sau viziunea arhitectilor, este ca interiorul este fundamental in ceea ce faceti voi. tocmai de aceea sper sa acordati un timp de 1-2 luni cel putin pt studiul de interior. o streasina sau o umbrire in plus la interior poate sa insemne mult in plus/minus la confortul vostru. ca sa inchei pt ca nu pot cuprinde multe aici, echilibrul din interior va dicta putin stilul si modul vostru/starea de viata. sunt foarte curios de rezultat si mult succes pana la capat! P.S. daca stiam in 2013 ca ai o oarecare atentie spre zona de noi tehnologii in design/arhitectura ti-as fi aratat ce pavilion high-tech pregatisem pt Bucuresti ca proiect final de facultate. browsuisem jumatate dintre emisiunile de atunci pt infos in sectiunea de gadgeturi

  3. Salut George, te-ai gandit si la un sistem central de aspirare? Pentru confort, eficienta energetica si mai ales pentru sanatate…nu vreau sa sune a publicitate :) cred numai ca se incadreaza perfect in descrierea din articol.

  4. Bravo George abia atept sa incepi distractia interesant proiectul dar astept sa vezi live cum o sa fie apoi sa ne dai si noua poze si mai multe detalii .Structura CTL se fabrica si la noi? Succes si cat mai putin stres

  5. Recomand sa luati in calcul rulouri verticale electrice cu actionare remote (intergrate sau nu in sistemul de management al casei) cu aceeasi textura/design ca al acoperisului.
    Din punct de vedere termic iara (mai ales noaptea) conteaza mult sa poti acoperi geamurile de la spatiile vitrate.
    Qfort stiu fac asa ceva odata cu geamul. (practic este ruloul este inclus in structura geamului) dar si pretul final al geamului este aproape dublu.

    Dar mai este mult pana acolo….
    Felicitari pentru tot ce ai facut pana acum si multa bafta in continuare… Eu am trecut prin ce urmeaza sa treci si…. iti pot scoate problemele peri albi :)
    Trebuie sa gandesti casa de la interior la exterior, de la fiecare priza, conducta, fiecare corp de mobila, fiecare detaliu daca vrei sa iasa totul absolut perfect. (Sper aici sa te ajute mult echipa de arhitecti) Altfel, o sa fie o serie de compromisuri, unele la care nici macar nu te astepti.

  6. Felicitari pentru pasiune…. Si totusi…. N-ar trebui sa fie si frumoasa ? E drept ca notiunea de frumos difera de la om la om, dar … aduce a cladirea telecabinei din Poiana Brasov… Ai curaj sa faci un asemenea experiment folosind o gramada de chestii despre care nu ai garantia ca merg pe termen lung… Si daca merg, costurile nu o sa fie deloc zero… Iar in privinta mentenantei sistemelor inteligente, o sa se vada „rentabilitatea” peste vreo citiva ani… Succes oricum.

  7. Salut George,

    Imi poti spune de unde achizitionezi structura CLT ? Intreb deoarece in Romania nu prea am gasit furnizori. Si care ar fi costul pe m2.

    Multumesc.

  8. Salut George,
    Felicitari pentru viitoarea casa!
    O intrebare legata de structura din CLT. Nu stiu cat e adevar, de asta intreb. Se spune ca casele cu structura din lemn scartaie de la o vreme… plafonul de la etaj e de lemn sau ai in plan sa folosesti beton?

  9. Salut,
    As fi ales o casa cub cu acoperis fara panta – ma gandesc ca vor aparea fenomene naturale mai ciudate iar acoperisul in panta/coama…, nu prezinta aceeasi siguranta… In priviinta inaltimii borduriii de la care pleaca geamul cred ca ar trebui sa fie mai mare avand in vedere faptul ca sunt ninsori abundente, uneori. Mentinerea umezelii constante in acea zona o sa-ti de-a batai de cap.
    Spor la treaba si multumim pentru postari…
    Sorin

  10. Construieste cineva de la noi pe CLT? Am vrea si noi sa stim pentru ca e interesant sistemul. Am auzit de o singura casa la Cluj dar materialele sunt aduse din afara.

  11. Cedrul e o specie de brad tropical si stiu ca e cel mai bun in constructii, daca aveti idee unde gasim acest superlemn dati de stire aici.
    Are un miros ca de brad dar e mult mai rezistent, le zice pa moliilor, are numai avantaje.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.