#casabuhnici – Am turnat șapa!

Am așteptat de mult această zi. Acel moment când nu mai am nici un fel de materiale de construcții în casă pentru că a venit timpul să turnăm șapa. Asta după ce Ovidiu și-a făcut de lucru până târziu, cu o zi în urmă, ca să termine de instalat încălzirea în pardoseală. Și a reușit, și a făcut o treabă foarte migăloasă.

Cu șapa aveam două opțiuni, să o facem noi de mână timp de câteva săptămâni, sau să o turnăm direct în mai puțin de trei ore, în toată casa. Mai bine de 50 de metri pătrați pe oră cu ajutorul celor de la Baumit care au venit cu un siloz aproape plin cu material.

La care am adăugat o siguranță mai mare la panoul electric ca să pornească mașinăria, apă, și în frunte cu Gogoașă care a mânuit furtunul am așezat podeaua în cel mai scurt timp posibil.

Despre șapă sunt câteva lucruri de spus. Se numește Alpha 2000, este de la Baumit, și este o șapă autonivelantă. Îți las mai jos o serie de informații tehnice dacă te interesează mai în detaliu caracteristicile ei.

Şapa fluidă de ipsos este un material modern pentru construcţii moderne, care are ca principal component liantul sulfat de calciu (ipsos). Are o consistenţă fluidă, motiv pentru care se întinde şi se nivelează cu uşurinţă în plan orizontal. După aplicare, formează o suprafaţă orizontală şi plană. Are două funcţii: suport pentru stratul de uzură şi strat care asigură distribuţia uniformă a încărcării mecanice. Pe scurt, este o șapă cu o consistență gândită special pentru sistemele de încălzire în pardoseală. Transferă bine căldura de la sistem, și funcționează și ca un tampon pentru că pierde destul de greu temperatura chiar și după ce am oprit încălzirea.

Este ușor de turnat, și dacă faci o serie de calcule vei vedea că nu este o diferență atât de mare între costul pentru trei ore de turnare, transport și cei câțiva muncitori care o așează, versus doi sau trei oameni ce lucrează două săptămâni să o facă de mână. În plus, tot plătești transport și timp ca să cumperi materialul de la magazin și curentul ca să o amesteci. Așadar, timpul este cel mai prețios pentru mine, și, deși trebuie să mai aștept până pot pune parchetul tot ies în câștig.

Șapa folosită de mine se usucă în aproximativ 50 de zile. O să trișez puțin, fără riscuri, și voi porni la un nivel redus încălzirea în pardoseală ca să o ajut. În plus, voi aduce câteva umidificatoare ca să scurtez și mai mult timpul de uscare. Eu sper la două săptămâni. Maximum.

De ce se recomandă folosirea șapei fluide de ipsos?

  • Are o grosime mai mică a stratului în comparaţie cu cele de ciment și se aplică mult mai rapid.
  • Suprafaţa obţinută este uniformă şi plană, nefiind necesară utilizarea unor straturi suplimentare de uniformizare și în plus are rezistenţă ridicată la compresiune, încovoiere și la foc
  • Oferă un suport corespunzător pentru realizarea tuturor tipurilor de finisaje și având în vedere contracţia sa nesemnificativă, este posibilă realizarea fără rosturi pe suprafeţe mari
  • Înglobează perfect tubulatura sistemului de încălzire prin pardoseală, asigurând un transfer termic optim și este circulabilă la scurt timp după aplicare, material cu întărire rapidă
  • Se poate utiliza la toate tipurile de pardoseală de interior și asigură o muncă în condiţii curate şi practice în plus ai nevoie de personal redus pentru aplicare
  • Cheltuielile specifice nu sunt mai mari decât în cazul celorlalte tipuri de şape și este un produs omologat în conformitate cu standardele europene
  • Are un randament de patru ori mai mare faţă de execuţia cu şape tradiţionale de ciment

În timp ce în cazul utilizării şapelor tradiţionale de ciment, cheltuielile cu forţa de muncă poate ajunge la 30% din totalul cheltuielilor de execuţie, iar închirierea de utilaje la 10%, la utilizarea şapelor fluide de ipsos, manopera plus utilaje nu depăşesc nici 5% din totalul cheltuielilor de
execuţie. La efectuarea calculelor este recomandabil să se aibă în vedere şi faptul că utilizarea şapelor de ipsos asigură o economie de timp de 4 ori comparativ cu executia sapei de ciment. Afirmaţiile de mai sus sunt valabile pentru comparatia privind executia betoanelor şi şapelor malaxate la faţa locului prin metode tradiţionale.

Ultimele articole

Articole recomandate

25 Comments

  1. Buna,
    Felicitari pentru casa in primul rand, imi place cum construiti si cel putin personal am multe de invatat de la voi, mai ales ca incurand sper sa incep si eu santierul. Daca nu este cu deranj am si eu cateva intrebari referitoare la sapa autonivelanta.
    -De ce trebuie 50mm de sapa, nu este suficient cat sa acopere tevile?
    -Vata bazaltica de sub sapa nu o sa se preseze din cauza greutatii?
    -Umbla o vorba pe forumuri care spune ca incalzirea in pardoseala ridica praful de pe pardoseala direct in plamani, ,,cica”,
    -De ce ai ales incalzirea in pardoseala si nu calorifere?

  2. Cu tot respectul pentru voi, stiind ce greu e sa ai o casa in constructie, e cam vrajeala mare cu reclama asta . I-am contactat pe cei de la Baumit si raspunsul lor a fost ca la o casa nu prea are rost fac torn cu utilaj, ca ar costa prea mult sa il aduca la locatie si mi-au recomandat sa o torn clasic, cu munctori…Mentionez ca sunt in Bucuresti si suprafata e cam de 160MP pe doua etaje, deci o casa medie. Ma gandesc ca daca aveam mii de metri vorbeam deja la scara industriala…

  3. Salut George
    Te rog spune-mi care a fost costul pt sapa/mp si ce grosime are sapa. Tot legat de pardoseala , te rog spune-mi ce parchet vei folosi , dublu sau triplustratificat si daca va fi lipit sau pus cu folie.
    Multumesc

  4. Mi-ai fost de mare ajutor. Am reușit să înțeleg multe datorită tie. Cam scumpă sapa la 60 pe m2 așa ca i sa torn una pe baza de ciment . Aștept cu mare nerăbdare montarea parchetului , nu pot sa mă decid dacă sa pun gresie sau parchet . Sunt curios ce parchet o sa pui pt a nu reduce randamentul încălzirii in pardoseala . Aștept sugestii . Merci

  5. George, legat de costuri -> 600 de lei 1000kg, asta inseamna 24 de lei un sac de 40 de kg. Eu sub 32 de lei nu gasesc nicaieri….asta inseamna 800 de lei pe tona.

  6. Salut George ,

    Din live am aflat ca costul sapei baumit alpha 2000 este de 600 ron /tona (deci un sac de 40kg l-ai cumparat cu 24 ron) , doresc si eu sa folosesc o asemenea sapa dar online cel mai mic pret gasit este 32 ron/sac 40kg.
    poti sa imi spui de unde ai cumparat sapa?

  7. Salut. Am folosit sapa de ipsos si vreau la etaj sa pun mocheta. Am fost avertizat ca s-ar putea sa se ridice praf si ca trebuie sa folosesc o sapa autonivelanta ca sa rezolv problema. Recomanzi acelasi lucru?
    Multumesc!

  8. Salut George, am o intrebare, aceasta sapa Alpha 2000, se aplica mecanizat, iar sa inchiriezi acest utilaj renteaza la suprafete mai mari de 250 mp… Ai idee daca se poate pregati cu o betoniera?. Multumesc.

  9. Salut George,

    Am vazut ca cei de la Baumit au si o alta sapa fluida, pretabil pentru incalzirea in pardoseala – „Baumit Solido E 225”. Aceasta este mult mai ieftina decat „Alpha 2000”.
    Ce parere ai despre aceasta?

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.