În căutarea celui mai bun cablu și internet

Dacă ar fi să îți cumperi cel mai bun laptop, ar fi probabil o bestie cu procesor i7. Poate un Macbook Pro, un Vaio sau poate un Zenbook.

Dacă ar fi să îți iei cel mai bun televizor, ar putea fi un OLED Samsung, LG ori un Sony 4K.

Dacă le ai deja pe cel puțin unul dintre ele, care ar fi cel mai bun cablu TV și internet pe care să îl folosești? Aici începe durerea de cap.

Dacă ai net de cartier, țeava e bună spre foarte bună. Cel puțin pe metropolitan, adică pe site-urile românești. Dacă ai triple-play adică net la pachet cu cablu și telefonie de la un furnizor dintre cei cunoscuți, sigur te păcălesc la viteză. Niciunul nu admite că viteza în Mbps pe care ți-o vând cu litere mari este viteza maximă pe care o poți atinge. Vitezele maxime de ”până la” înseamnă că viteza nu e garantată și poate fi proastă ca pe modem în anul 2000 că nu îi poți trage la răspundere.

Cam la fel e cu cablul TV. Cel mai prost semnal vine pe antene de satelit DTH. E la fel de rău pe cablul coaxial clasic. Problema lor este că nu au cum să îți înghesuiască atâtea zeci de canale pe un singur abonament fără să le ”subțieze”. Nu intru în prea multe detalii tehnice dar ideea este că un canal HD cum este ProTV HD consumă lățime de bandă (spațiu prin cablu să zicem) cât pentru cinci canale SD (televiziunile de știri spre exemplu). Însă chiar și canalele HD sunt ”smântânite” până ajungi să vezi macroblocuri adică acele pătrățele pe ecran când vezi apă curgând sau valurile mării. Până și canalele SD sunt compresate din același motiv și așa apar culorile spălăcite și imaginile șterse.

Toate astea par să nu conteze pentru cei mai mulți care vor măcar 60 de canale SD și vreo 10 HD plus internet și telefon la doar 60 de lei. Dacă ai avut însă bani de un televizor mare, de pe peste 1000 de euro și economisești apoi cu un astfel de abonament de numai 15 este ca și cum ți-ai luat ca Gigi un Maybach să mergi pe câmpuri neasfaltate.

Cum arată soluția de calitate? Abonamentele cu viteză minimă garantată. Adică prefer o reclamă cu ”de la 30 Mbps” garantat extern, adică nu doar în România ci oriunde în lume, în loc de ”până la 100 mbps” negarantat la care poți să speri dacă tragi un film de pe torenți de la mai mulți vecini deodată. Și să fie numai pe fibră optică. E bine dacă fibra vine până în bloc dar e perfect dacă am fibra pînă în casă. Adică FTTH (Fiber To The Home). În afară de viteza garantată, între tine și orice loc civilizat de pe planetă vor mai fi de acum doar câteva milisecunde. Latențe (ping) de numai 10 ms într-un server din Amsterdam sunt posibile așadar și din București. Stabilitatea vitezei este deasemenea importantă dacă vrei să vezi video de pe site-uri de afară. Voi face o demonstrație despre cum poți urmări Netflix spre exemplu pe un proxy din State atunci când ai viteză garantată pe bandă externă.

Pe fibră vin și canalele de televiziune curate prin IPTV. Pur și simplu nu există soluție mai bună dacă nu cumva ai mai multe antene de satelit HD din acelea mari pe casă cu receptoare dedicate. Fibra optică poate transporta atât de multă informație că nu prea i s-au găsit limitele. Ne încetinesc doar echipamentele pe care le conectăm la capete, că în rest prin fibră încap fluvii de giga și toate canalele video necompresate, curate.

Și ar mai fi ceva. Dacă ne uităm în viitor, ce urmează? 3D nu prea mai pare viitorul dar 4K (de 4 ori mai clar HD) e o promisiune frumoasă. Pe fibră vor încăpea. Adică pe o soluție IPTV. Pe cablu clasic, nu!

Dintre toți furnizorii de FTTH, adică fibră până în casă, singurul care m-a convins că e capabil să ofere 192 de canale care se văd ca lacrima, dintre care 24 HD, este INES. Nu sunt ieftini. 49,9 de euro pe lună costă tot pachetul lor dar după ce vezi prima dată History HD ori dai un SpeedTest, devii fan. O să ajute și opțiunea control parental după ce descoperi secțiunea Adult.

Eu visez deja la 4K de la ei dar îmi mai trebuie și un televizor pentru asta. Să vedem ce mă convinge anul acesta.

Tu ce vrei mai mult și mai bun de la cablul tău?

Ultimele articole

Articole recomandate

57 Comments

  1. Tu chiar ai da 50euro / lună unei companii care are un site ca ăla (Times New Roman în bannere, toolbar care nu se vede în Chrome) și care găzduit pe un server care abia se încarcă din afară (probabil și în țară, n-am încercat încă)?

    PS: „notificări” (mesajul de la abonare comentarii)

  2. Cu o rezolutie de 3840×2160 oare ce diagonala ar trebui sa avem pe ecran ca sa nu ne trezim ca achizitionam aceeasi aberatie ca un dispay de 5″ cu full hd?

  3. Eu am renuntat la tv acum ceva ani, iar internetul il am de la rds, fiberlink.tv ul mi se pare pierdere de timp, atunci cand va aparea un pay per view complet poate voi face abonament.trag un film cu 3-8 mb/s, pot sa vad un meci daca am chef fara probleme.cel mai important lucru fata de o retea de cartier la care am fost abonat, este ca nu cade.in 7 ani de cand sunt abonat nu mi s- a intrerupt niciodata.puterea pe wireless nu e chiar asa de mare dar ma gandesc sa achizitionez un router mai bun.

  4. Din pacate posibilitatea de a alege intre mai multi provideri nu e disponibila decat in Bucuresti. In restul oraselor sunt doar unul sau doi provideri seriosi si de multe ori se impart pe zone. Eu mi-as dori un provider care sa imi ofere card CI pentru tv, o solutie mai eleganta pentru televiziunea digitala decat decodoarele. Din cate stiu, doar UPC-ul are asa ceva dar nu e disponibil in zona mea.
    La internet sunt multumit cu ASDL, viteza promisa e chiar reala fata de multe oferte prin fibra care pretind zeci de Mbps si nu prea ii respecta.

  5. Deja vorbesti despre lucruri SF George!!! Cei mai multi romani isi cumpara televizor mare doar ca arata bine cand vin prietenii in vizita. Cunosc persoane care au televizor cu diagonala de peste 1 metru si il folosesc analogic (se vede mai bine televizorul cu tub) si recunosc ca ii intereseaza sa fie imaginea cat peretele si sa dea bine impreuna cu mobila.

  6. Pentru a te conecta cu lumea trebuie sa ai in vedere urmatoarele reguli:
    – cat esti dispus sa platesti la abonament.
    – care este taxa de instalare.
    – service.
    – nici un provider nu garanteaza ca ai viteza maxima la conexiune, depinde de multi factori.
    – care provider ofera cele mai bune servicii.
    De exemplu:
    * la INES abonamentul e in euro, dar in lei e de la 200 lei in plus.
    * la RCS_RDS abonamentul e in lei ( 84 ma costa pe mine lunar, tv si internet ).
    – se ofera bonusuri.
    – relatia prestator de servici client.
    – niciodata nu este bine sa te iei dupa publicitate, sunt „inselatoare”.
    – calitatea aparatelor si a cablurilor.

  7. eu de 5 ani mi am scos cablul si orice legatura cu televiziunea infecta de romania. de atunci mi au venit la usa de 3-4 ori diferiti operatori de cablu si ramaneau blocati cand le ziceam:de ce sa mi bag cablu?ce sa vad la TV.pai cum nu aveti cablu.La ce ai nevoie de cablu cand toata informatia se afla pe net.

  8. Hai sa fim seriosi cu 4K. Pe un lcd de 32 am vazut un blu-ray – a trebuit sa ma dau la 2m ca sa „ma bucur” de toate detaliile! Ma gandesc ca pentru 4k iti trebuie proiector si o hala, nu o sufragerie.

    Altfel, HDul este abia la nivelul video-ului din 88-89, si asta in Bucuresti! Sunt cateva canale, ne trebuie o cutie suplimentara – exact cum era si cu video :) Din fericire exista precedentul UPC care deja odera CI.

    La RDS suntem „tolerati” cu emisia digitala free dar in regim de teste, asa ca nu putem reclama nimic – la mine protvhd si tot ce e pe multiplexul respectiv(sport.ro,natgeowild, .. ) au quality la 45% si fac macroblocuri pana la NoSignal.

    Si mai e discutia: ce sa vad la tv!? In afara de Digisporturi care sunt HD si chiar au continut sportiv(pacat ca nu se dau decat in reteaua digi) nu prea ai ce vedea. Nu stiu sa exista ceva in care sa-mi pot alege cateva posturi full time si restul payperview. De exemplu: nu urmaresc Moneychannel dar vreau meciul lui bute si as fi fericit sa platesc 1 euro ca sa nu am batai de cap.

    Ramane solutia de vreo 2000-3000 lei: antena satelit, receiver cu conexiune la un server de key-uri. Orice post la orice ora. La pret de abonament DTH :)

  9. pe masura bugetului, alegi ce iti place. ma bucur sa citesc parerea ta si sa trag o concluzie: dai un ban dar stai in fatza. exista si abonamente cu banda garantata, dar sunt scumpe, iar pentru un utilizator casnic e suficient un net „de pana la”.

  10. George, ai putea incerca IPTV de la Romtelecom la un 1/3 din pretul de la INES. Viteza la Net Power de download 11 mega / sec iar calitatea semnalului TV super OK !

  11. citez „Dacă ai avut însă bani de un televizor mare, de pe peste 1000 de euro și economisești apoi cu un astfel de abonament de numai 15 este ca și cum ți-ai luat ca Gigi un Maybach să mergi pe câmpuri neasfaltate” -> situatia a peste 50% dintre romani. bine punctat George.

  12. „Cum arată soluția de calitate? Abonamentele cu viteză minimă garantată.” Sunt deacord , insa „Adică prefer o reclamă cu ”de la 30 Mbps” garantat extern, adică nu doar în România ci oriunde în lume, în loc de ”până la 100 mbps” ” pt persoane fizice nimeni nu ofera latime de banda garantata , nu exista oferta nationala cu astfel de optiuni .

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.