Categorie: GADGET

În căutarea celui mai bun cablu și internet

Dacă ar fi să îți cumperi cel mai bun laptop, ar fi probabil o bestie cu procesor i7. Poate un Macbook Pro, un Vaio sau poate un Zenbook.

Dacă ar fi să îți iei cel mai bun televizor, ar putea fi un OLED Samsung, LG ori un Sony 4K.

Dacă le ai deja pe cel puțin unul dintre ele, care ar fi cel mai bun cablu TV și internet pe care să îl folosești? Aici începe durerea de cap.

Dacă ai net de cartier, țeava e bună spre foarte bună. Cel puțin pe metropolitan, adică pe site-urile românești. Dacă ai triple-play adică net la pachet cu cablu și telefonie de la un furnizor dintre cei cunoscuți, sigur te păcălesc la viteză. Niciunul nu admite că viteza în Mbps pe care ți-o vând cu litere mari este viteza maximă pe care o poți atinge. Vitezele maxime de ”până la” înseamnă că viteza nu e garantată și poate fi proastă ca pe modem în anul 2000 că nu îi poți trage la răspundere.

Cam la fel e cu cablul TV. Cel mai prost semnal vine pe antene de satelit DTH. E la fel de rău pe cablul coaxial clasic. Problema lor este că nu au cum să îți înghesuiască atâtea zeci de canale pe un singur abonament fără să le ”subțieze”. Nu intru în prea multe detalii tehnice dar ideea este că un canal HD cum este ProTV HD consumă lățime de bandă (spațiu prin cablu să zicem) cât pentru cinci canale SD (televiziunile de știri spre exemplu). Însă chiar și canalele HD sunt ”smântânite” până ajungi să vezi macroblocuri adică acele pătrățele pe ecran când vezi apă curgând sau valurile mării. Până și canalele SD sunt compresate din același motiv și așa apar culorile spălăcite și imaginile șterse.

Toate astea par să nu conteze pentru cei mai mulți care vor măcar 60 de canale SD și vreo 10 HD plus internet și telefon la doar 60 de lei. Dacă ai avut însă bani de un televizor mare, de pe peste 1000 de euro și economisești apoi cu un astfel de abonament de numai 15 este ca și cum ți-ai luat ca Gigi un Maybach să mergi pe câmpuri neasfaltate.

Cum arată soluția de calitate? Abonamentele cu viteză minimă garantată. Adică prefer o reclamă cu ”de la 30 Mbps” garantat extern, adică nu doar în România ci oriunde în lume, în loc de ”până la 100 mbps” negarantat la care poți să speri dacă tragi un film de pe torenți de la mai mulți vecini deodată. Și să fie numai pe fibră optică. E bine dacă fibra vine până în bloc dar e perfect dacă am fibra pînă în casă. Adică FTTH (Fiber To The Home). În afară de viteza garantată, între tine și orice loc civilizat de pe planetă vor mai fi de acum doar câteva milisecunde. Latențe (ping) de numai 10 ms într-un server din Amsterdam sunt posibile așadar și din București. Stabilitatea vitezei este deasemenea importantă dacă vrei să vezi video de pe site-uri de afară. Voi face o demonstrație despre cum poți urmări Netflix spre exemplu pe un proxy din State atunci când ai viteză garantată pe bandă externă.

Pe fibră vin și canalele de televiziune curate prin IPTV. Pur și simplu nu există soluție mai bună dacă nu cumva ai mai multe antene de satelit HD din acelea mari pe casă cu receptoare dedicate. Fibra optică poate transporta atât de multă informație că nu prea i s-au găsit limitele. Ne încetinesc doar echipamentele pe care le conectăm la capete, că în rest prin fibră încap fluvii de giga și toate canalele video necompresate, curate.

Și ar mai fi ceva. Dacă ne uităm în viitor, ce urmează? 3D nu prea mai pare viitorul dar 4K (de 4 ori mai clar HD) e o promisiune frumoasă. Pe fibră vor încăpea. Adică pe o soluție IPTV. Pe cablu clasic, nu!

Dintre toți furnizorii de FTTH, adică fibră până în casă, singurul care m-a convins că e capabil să ofere 192 de canale care se văd ca lacrima, dintre care 24 HD, este INES. Nu sunt ieftini. 49,9 de euro pe lună costă tot pachetul lor dar după ce vezi prima dată History HD ori dai un SpeedTest, devii fan. O să ajute și opțiunea control parental după ce descoperi secțiunea Adult.

Eu visez deja la 4K de la ei dar îmi mai trebuie și un televizor pentru asta. Să vedem ce mă convinge anul acesta.

Tu ce vrei mai mult și mai bun de la cablul tău?