Cable Congress 2017 – În epoca mobilelor, tot cablul este viitorul

De la CES Las Vegas aflu în fiecare an ce tehnologii și gadgeturi merită atenție, de la MWC Barcelona, cum arată viitorul mobilelor iar de la IFA Berlin care sunt electrocasnicele excepționale. Cel mai recent târg la care am fost mi-a desenat însă un viitor care le integrează pe toate. Cable Congress este locul unde se fac strategii pentru următorii 5-10 ani într-un domeniu la fel de important ca apa potabilă, gazul și electricitatea. Deși, dacă mă gândesc bine, cei mai mulți plătesc cu sfințenie cablul înainte să achite întreținerea. Ce am aflat de acolo? Pe scurt, că viitorul arată cam așa:

Viitorul este însă mereu în lucru. Până ajungem la o variantă a acestui scenariu virtual-augmentat, mai avem câteva puncte de conectat. Sunt câteva tehnologii care trebuie să se maturizeze însă cablul pe care îl folosim astăzi pare pregătit pentru orice. Mă refer în primul rând la viteză. Indiferent cât de repede evoluează mobilitatea, nu reușește să bată nici măcar cablul coaxial. Sfântul Cupru a depășit cu brio toate barierele care păreau imposibile pentru banalul coaxial. 100, 200, 500 Mbps sunt viteze disponibile oricui, acum, mai ales în zonele urbane. Mama s-ar mulțumi și cu cei 12 pe care îi obține de pe firul telefonic la ea la țară dacă ar merge bine. Pentru facebook și youtube e mai mult decât suficient. Pentru viitor vrem însă și mai mult iar mobilul se apropie deja de 200 Mbps binișor. Așadar, ce ne mai poate oferi cablul în plus ca să ne convingă că rămâne cea mai bună opțiune? Simplul fapt că stăm cu toții pe WiFi acasă arată că e mai bun oricât de… nelimitat e abonamentul de mobil.

Pasul următor? 1 Gbps este deja aici. E disponibil în multe orașe dar gigabitul e promis și de mobil însă e o promisiune pentru următorii 5 ani. Iar cablul își extinde ecartul cu încă 5 dacă va putea trece la 10 Gbps mai rapid. Și poate. Tehnologia se numește Docsis 3.1 și permite viteze uriașe de internet pe cablul existent fără alte găuri sau antene pe casă. De aceea cred că ne vom mai plăti de aici înainte la fel de regulat cablul pentru că ne va oferi internetul cel mai rapid.

La Cable Congress, am reușit să obțin un interviu cu Balan Nair, vicepreședintele Liberty Global, compania care deține și UPC România. Balan nu este doar responsabil cu zona de tehnologie si inovație ci și un personaj respectat în industrie pentru că pur și simplu cam știe ce vine. L-am întrebat despre internet, 4K și zvonul că ar fi interesați să ofere și abonamente de mobil prin Vodafone România cum fac deja în Ungaria.

Internetul va deveni astfel și mai rapid și va rămâne accesibil. Ca om de televiziune eu am așteptări și mai mari pe partea mea de industrie. În timp ce la noi multe televiziuni abia acum fac upgrade la FullHD, în Japonia, postul public testează 8K. Nu știu niciun post pregătit să facă upgrade-ul scump la 4K dar aș paria că vom vedea opțiuni interesante în următorii 2 ani. Televizoarele 4K sunt deja pe piață de 3 ani și devin accesibile ca un FullHD. Mai mult, operatorii de cablu trebuie să se adapteze și la competiția online. Netflix, YouTube și facebook sunt pentru mulți primul motiv pentru care deschid calculatorul seara, iar cabliștii știu asta. Cei de la UPC au și o cutie pentru asta. Sistemul lor, Horizon, pe care și noi îl testăm acum, e de fapt o platformă capabilă nu doar de televiziune ci și de aplicații sau chiar de vizionarea în reluare a unor pograme din ultimele 7 zile. Inclusiv emisiunile mele. Despre Horizon și Replay însă, într-un material separat.

Ultimele articole

Articole recomandate

3 Comments

  1. Mi-as dori si eu sa ma intalnesc cu Mr. Nair si sa il intreb care e logica pentru care UPC nu preia Digi24 HD, ci doar semnalul standard definition. Ca in interesul clientilor sigur nu e.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.