Editorial 5S versus S5 – Cum a ajuns gratis iPhone-ul!

samsung-galaxy-s5-apple-iphone

În 2013 s-au vândut în România peste 1 milion de smartphone-uri. 80% dintre ele au fost cumpărate la abonament, parte a unui pachet de la operatorul de telefonie mobilă. Marea majoritate sunt foarte ieftine, sub sigla operatorului sau alte modele lowcost. Spre exemplu cel mai bine s-au dat în noiembrie și decembrie peste 50.000 de Nokia Lumia 520 gratis la conectare. Dar…

Pe piață există și modele de top care fac și ele vânzări de ordinul a 300.000 de unități. Nu există însă cifre clare. În teorie suntem totuși o piață mică dacă te uiți la recordurile de zeci și sute de milioane de super-smartphone-uri vândute global de Apple și Samnsung. Dar…

Credeam că banii noștri sunt mărunțiș pentru aceste corporații care ne tratează de cele mai multe ori ca o piață de mâna a treia. Volume mici de vânzări, reclamă aproape deloc, magazine oficiale ioc. Până am auzit o povestioară…

Se dă o companie mică din România care are 5 abonamente la un operator de culoare tare. Prețul total pentru cele cinci este de 130EUR, TVA inclus. Abonamentele sunt aproape nelimitate cu de toate. Eu zic că e o afacere bună să dai vreo 120 de lei de cartelă ca să vorbești și să tragi de pe net cât poți. Dar…

Uite cum vine consultantul de la operator cu o ofertă și mai tare. ”Ce ați spune dacă vă oferim la prelungirea acestor abonamente 5 telefoane? Gratuit.” Ce telefoane? ”Apple iPhone 5S.” Gratis? ”Gratis.” Le iau. Și le-a luat.

Acum puțină matematică.

24 de luni X 130 EUR = 3120 EUR Acesta este costul cu abonamentele pentru companie. Cu factură, complet deductibil.
5 Apple iPhone5S X 709 EUR = 3545 EUR Atât ar costa telefoanele la liber cu garanție de la un vânzător autorizat Apple cu garanție Apple. Chiar și pe site-urile care vând ”la gri” Apple iPhone 5S costă 553 EUR (2500 de lei), adică cele cinci bucăți ar fi costat 2765 EUR cu garanție la service-ul de la colț.

Concluzie.

Oricum faci socoteala ori abonamentele ori telefoanele ies ”prea” gratis. Desigur operatorii nu vor oferi abonamente gratuite unor clienți business buni platnici ca să se bucure doar pentru adaosul mic la vânzarea telefoanelor. Și nici Apple nu va oferi telefoane operatorilor ”pe prietenie”. Adevărul este cel mai probabil la mijloc. Abonamentele de la noi, oricum foarte ieftine față de Vest, includ și finanțarea unor telefoane. Proporția nu depășește însă jumătate din costul abonamentului mediu. Doar au și ei costuri de rețea, infrastructură, angajați, marketing etc. Așa că nu pot decât să trag o concluzie care ar fi fost greu de crezut până recent. Apple trage de timp și a tăiat adânc în marja de profit pentru amiralul său care nu mai stă pe val ca altă dată. Nu a făcut-o la vedere ci acolo unde poate masca cifrele de încasări pe tot felul de mecanisme de subvenție și marketing la operatori. Varsă unități în piață pentru a ține livrări ridicate fără să scadă însă prețul fix de pe magazinul său oficial. Acolo s-ar vedea imediat. Vă dați seama ce ar fi pe bursă dacă Apple ar ieftini noul iPhone la numai 4 luni după lansare?

O ultimă observație.

Desigur, Apple nu pierde bani nici așa. Costul ”RAW” de fabricație adică al pieselor și asamblării unui iPhone 5S este de 57$ (cincizeci și șapte). Asta spun sursele mele care au fost în fabrica din China. Chiar și dacă adaugi restul costurilor de operare nu îl poți scumpi de 13 ori. Marja de profit rămâne în mod clar pozitivă și foarte mare. Însă riscă să nu mai fie suficient de mare pentru acționarii care aud pe la colțuri că Apple pierde ritmul. Ultimul produs care a resetat piața a fost tocmai în 2010 când a venit iPad-ul. De atunci Apple se hrănește din succesul de vânzări al unor produse care în fabrică sunt tot mai ieftin de produs pentru că sunt aproape identice constructiv cu cele anterioare. Dau senzația că stau și încasează profit fără să își bată capul cu ziua de mâine. Dar ne tot promit discret ceva ”revoluționar” și tot amână momentul de parcă nu le pasă de Apocalipsă. De ce? Eu cred că la nivelul acesta nu faci greșeli. Nu cu o companie care valoarează sute de miliarde de dolari. Apple are cu siguranță zeci-sute de produse în dezvoltare. Cu siguranță au ceva ”wearable” deja în producție, foarte probabil și un televizor. Fac lucruri și pe zona auto. Lucruri care se vor lansa însă DOAR la timpul potrivit. Nu le plâng de milă și nu cred într-un faliment răsunător Apple. Apple nu va cădea. Cred însă că e bine să privim cu sânge rece la aceste produse care ne plac, le iubim dar costă exagerat de mult. Când noi vom înceta să adorăm și să plătim bani suficienți de-o vacanță pentru un iPhone, Apple se va strădui din nou să ne caute afecțiunea. Au bani, au ingineri, au idei și pot face asta. Vreau mai mult decât o bicicletă cu ghidon de fildeș. Vreau o mașină de teleportare în timpul vieții mele.

Pentru cei pregătiți de o dispută Apple-Samsung. Nu voi tolera comentarii în contradictoriu. Șterg orice de genul ”Apple iz dă best” sau ”Samsung rulz”.
Pentru cei care cred că sunt un ”Apple-hater”: Scriu de pe un MacBook Pro Retina, folosesc și un 5S, am Apple TV, iPad-uri, Time Capsule, iPod-uri și multe altele. I love Apple! Cred însă că e timpul ca Apple să mă iubească înapoi.

Ultimele articole

Articole recomandate

115 Comments

  1. Dorine da fanboy mai esti.. tu ai impresia ca samsung-urile sunt facute de elfi neplatiti??? doar atata poti concluziona…plastic?? ai de capul meu …

  2. Eu am fost pe rand fan NOKIA dupa care Samsung iar acum sunt cu APPLE. De ce am ajuns la APPLE ? Simplu, pt. ca m am saturat sa imi vina sa dau cu androidul de pamant pt. ca se bloca sau ca dupa maxim 6 7 luni de utilizare parea ca ai alt telefon fata de cel pe care l ai cumparat si aici ma refer la felul cum se misca. E clar ca APPLE stie sa faca softuri, dupa parerea mea cele mai bune din toata punctele de vedere, si aici ma refer si la MAC-uri si sincer daca as avea bani mi as lua numai produse APPLE, pt. ca m am saturat si de Windows-ul dupa pc-ul meu, care, desi este original tot face ca toti draci dupa 5, 6 luni. In concluzie, desi au niste preturi foarte mari si nesimtite, mai ales pt. omul munci din Romania, prefer produse APPLE pt. softuri si design si as putea sa spun si pt. felul cum stiu sa promoveze si sa isi vanda produsele, , spre deosebire de restul care nu prea stiu, dar asta este ceva tipic american, sa stie sa prosteasca omul de rand si sa il manipuleze. Insa pana la urma toate au plusuri si minusuri, si depinde de fiecare om si buget in parte, ce anume alege, vrei un telefon frumos, rapid, practic dar la care te tine baterie destul de putin, trebuie sa il ti in husa, ai anumite restrictii din punct de vedere al softului si dupa ce il cumperi probabil nu te mai duci la film 3D la IMAX 4, 5 luni dupa :D ………… sau vrei un telefon mai mare, cu un sistem de operare mai jucaus, o autonomie ceva mai buna si ceva mai ieftin dar care dupa un timp se va misca mai greu, nu arata foarte bine si nu vei mai putea purta pantaloni stramti.
    (excludem aici HTC care dupa parerea mea este o combinatie intre cele doua descrieri, un fel de AUDI, care a vrut sa faca o masina eleganta dar sport si a iesit un terci).

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.