Mă uit gură cască la noua tabletă Amazon, Kindle Fire și am o revelație. Vă dați seama ce profituri uriașe face Apple de pe urma produselor sale hiper-mediatizate? Dacă o companie mamut cum este Amazon își permite să vină cu un preț inițial de 199 de dolari pentru o tabletă genială cum este Kindle Fire la prima vedere, înseamnă că adaosul la iPad2 începe de la 250%. Același tip de display IPS, aceleași performanțe de baterie și poate doar câteva minusuri la plastic versus aluminiu. Și totuși, o diferență babană de preț.
M-am uitat fascinat și la clipul despre cum browser-ul lor va deschide paginile la fel de repede precum un PC. Treaba asta cu cloud computing, unde scula ta nu face decât o mică parte din muncă și totul trece prin serverele Amazon poate deranja puțin un paranoic ca mine, dar dacă îi asculți pe băieții aceștia, înțelegi că acolo ne ducem.
E ușor să înțelegi. De ce să ținem milioane dintre noi același mp3 pe calculator, când poate sta numai bine pe un server din cloud? Apoi multiplică toate filmele și cărțile pe care le poți visa. E ca și cum ai avea mii de terabiți pe tabletă când tu de fapt ai numai 8gb. Ok, condiția este să le și plătești ca un consumator civilizat de conținut intelectual și aici e secretul afacerii. Pentru amazon, Kindle Fire nu va fi decât o tejghea glossy pe care pun pariu că vor ajunge să o dea curând aproape gratis. Pe ei îi interesează mult mai tare ce vei cumpăra tu cu tableta asta decât faptul că vei cumpăra tableta în sine. Pe când la Apple e exact pe dos.
Și totuși, Apple e în vârf cu strategia asta, dar au furat startul cu inteligență. De acum toată lumea știe să facă însă tablete bune, mai nou și românii, iar la telefoane, Samsung mi-a scos banii din buzunar pentru un Galaxy SII fascinant și mai bun decât iPhone4. Acum mă frec la ochi pentru 4 octombrie. Ce mai poate inventa Apple atât de tare încât să își merite locul întâi? Mai subțire, mai rapid, mai lucios, și….?! Cum va fi iPhone5? Uite cum arată invitația de presă pentru lansarea din State.
@Marius: Domnule, la fel de glumet ca si dvs, o sa imi permit sa agat biciul in cui si, la fel de respectuos, o sa va atrag atentia ca tocmai posibilitatea de a alege mi-a permis sa emit ( nu sa emulez ) „chestii” filozofice ( si nu filosofice. Am ales, asadar, ce sa fac in pauza de masa, vorba lui George.
Cit despre partea cu returile astronomice, sugerez calduros a se studia preturile la liber atunci cind se fac afirmatii de genul acesta. E greu cu administrarea de probatoriu in preaminunata tara in care traim, ca tot ii pomeniti pe semenii lipsiti de posibbilitatea de a cuvinta, de parca nu ati poseda tot carte de identitate emisa de vreun birou de evidenta a populatiei… Discutiile in contradictoriu, si nu numai ele, trebuie sustinute. In principiu cu date. Cit mai precise. In rest, e bun si cu permisivitatea secolului asta, dar e mai greu cu cei sapte ani de acasa, intrucit tine de alt registru de exprimare treaba cu „animalele imbecile”. Inchei aici. Mult succes la muncile agricole!
@Mirecea
Am scris „animale” la modul figurat. Oricum, eu nu sunt adeptul spiritului de turma. Razvan Theodorescu se ghideaza dupa o zicala dementiala: „Prefer sa am dreptate impotriva intregii lumi, decat sa ma insel odata cu ea”.
@Apple vs concurenta
Steve Jobs a tras mult pana sa ajunga cineva. Si iata ca, la batranete, a reusit. A demonstrat tutror ca „poate sa le-o dea peste botic”.
Daca stam sa analizam fiecare produs in parte sa vedem daca isi merita banii sau nu, inseamna sa despicam firul in 4, deci nu prea e bine sa fii extrem de rigid. Totusi, Apple in primul rand este facut pentru americani. Acolo sunt preturile foarte bune. La europeni se face conversia de la dolar in euro, se adauga taxe extracomunitare, se adauga tva de 24%, se adauga si un profit urias al retailerilor…..si ajung produsele cu 1/3 mai scumpe decat in SUA. Pacat ca niste produse excelente sunt cam scumpioare la noi. Asta am vrut sa spun.
Nu stiu daca Amazon va detrona Apple, e treaba lor. Dar, cu cati mai multi producatori care se concureaza, cu atat mai bine pentru clienti. E foarte simplu.
ma bate gandul la o tableta sau un ereader insa nu as vrea sa imi iau doua dispozitive
kindle arata ok insa am nevoie de mai mult de atat, am nevoie si de o tableta cu care sa intru pe net citesc un mail si sa mai fac si poze
eram sa uit si de office care din cate am observat pe kindle nu exista asa ceva
un android 3.1 de 10″ ar fi perfect
un titlu foarte optimist as spune insa cum ramane cu samsung, si din cate vad deja a facut victime: nokia pleaca cu coada intre picioare
E mosule, nu e loc de paranoia. Ceea ce se intampla astazi in Cloud are la baza NC-ul lui Lawrence Ellison, seful de la Oracle si unul dintre cei mai vizionari oameni de pe planeta. Cloud-ul de astazi fiind un NC updatat la zi. Modelul a fost „programat” de prin ’96 si la inceput s-a numit NC (Network Computer) astazi este simplu – Cloud.
Am asteptat cu sufletul la gura momentul asta de prin 2000 de cand am aflat despre proiect si am fost sigur ca se va „implini” datorita faptului ca a fost prevestit de insusi Lawrence Ellison ci nu una din „portretele sipatice” de la Microsoft care au ajuns sa isi distruga propria „creatie” abandonand propria nava de fiecare data: Vista, MyPhone, Xbox Live, Zune, Office Live SkyDrive, etc, etc.
Am vazut un slogan ciudat si demodat pe un „laptop bag” nou si modern unde scria ceva de genul „Home is where my HDD is” – F A L S si demodat. As spune mai degraba – My home is everywhere where Cloud follows me!
Mosule, un „nor” a devine mai accesibil si mai sigur decat un HDD, asta e cu adevarat ceva uimitor. Welcome Cloud!