Categorie: Ponturi

Amazon va detrona Apple? Probabil cu Kindle Fire!

Mă uit gură cască la noua tabletă Amazon, Kindle Fire și am o revelație. Vă dați seama ce profituri uriașe face Apple de pe urma produselor sale hiper-mediatizate? Dacă o companie mamut cum este Amazon își permite să vină cu un preț inițial de 199 de dolari pentru o tabletă genială cum este Kindle Fire la prima vedere, înseamnă că adaosul la iPad2 începe de la 250%. Același tip de display IPS, aceleași performanțe de baterie și poate doar câteva minusuri la plastic versus aluminiu. Și totuși, o diferență babană de preț.

M-am uitat fascinat și la clipul despre cum browser-ul lor va deschide paginile la fel de repede precum un PC. Treaba asta cu cloud computing, unde scula ta nu face decât o mică parte din muncă și totul trece prin serverele Amazon poate deranja puțin un paranoic ca mine, dar dacă îi asculți pe băieții aceștia, înțelegi că acolo ne ducem.

E ușor să înțelegi. De ce să ținem milioane dintre noi același mp3 pe calculator, când poate sta numai bine pe un server din cloud? Apoi multiplică toate filmele și cărțile pe care le poți visa. E ca și cum ai avea mii de terabiți pe tabletă când tu de fapt ai numai 8gb. Ok, condiția este să le și plătești ca un consumator civilizat de conținut intelectual și aici e secretul afacerii. Pentru amazon, Kindle Fire nu va fi decât o tejghea glossy pe care pun pariu că vor ajunge să o dea curând aproape gratis. Pe ei îi interesează mult mai tare ce vei cumpăra tu cu tableta asta decât faptul că vei cumpăra tableta în sine. Pe când la Apple e exact pe dos.

Și totuși, Apple e în vârf cu strategia asta, dar au furat startul cu inteligență. De acum toată lumea știe să facă însă tablete bune, mai nou și românii, iar la telefoane, Samsung mi-a scos banii din buzunar pentru un Galaxy SII fascinant și mai bun decât iPhone4. Acum mă frec la ochi pentru 4 octombrie. Ce mai poate inventa Apple atât de tare încât să își merite locul întâi? Mai subțire, mai rapid, mai lucios, și….?! Cum va fi iPhone5? Uite cum arată invitația de presă pentru lansarea din State.