Categorie: GADGET

Am văzut cel mai deștept robot pentru operații umane

Așa cum v-am obișnuit până acum, aici pe blog este vorba despre tehnologie. Pe lângă unboxing-uri și review-uri mai tragem cu ochiul și la lucrurile importante care se întâmplă în țară. La București de exemplu, la Ponderas, există o interfață robotică foarte inteligentă cu care se pot realiza cele mai complicate operații. Da, vorbim despre cancer și e timpul să spunem lucrurilor pe nume.

Da Vinci Xi este acum cea mai performantă interfață robotică și am avut ocazia să interacționez cu ea. Pe scurt, Da Vinci Xi este dotat cu toate ustensilele necesare unei operații precum și cu o cameră video HD 3D. Medicul îl controlează de la o consolă specială iar mișcările mâinii lui se translatează pe o distanță de zeci de ori mai mică în interiorul pacientului. Dacă doctorul mișcă de exemplu mâna cu doi centimetri la interior mișcarea este de mai puțin de doi milimetri.

Este extrem de precis și atenuează complet și tremuratul mâinilor, oricât de imperceptibil ar fi acesta. Am rămas surprins când am auzit că în timpul unei operații complexe de câteva ore pacientul va pierde doar câțiva zeci de mililitri de sânge. Mililitri. Adică nu are nevoie de transfuzii și peste cinci zile se poate ridica pe picioare și pleca acasă. Indiferent cât de dificilă ar fi fost operația.

Vă explic mai multe în clipul de mai jos, vizionare plăcută.

Nu ezita să îmi lași un comentariu aici, pe blog. Atenție, comentariile sunt moderate, de aceea nu apar imediat, iar asta tocmai ca să am timp să îți răspund pe îndelete.

Încă un lucru, am observat că unii se plâng că videoclipurile noastre se văd sacadat, mai ales de când am trecut la 4K 50fps. Ne pare rău, dar cel mai probabil este conexiunea de internet sau computerul de pe care vă uitați. Încercați să treceți clipul la 1080p 50fps și lăsați-mi un comentariu dacă se mai întâmplă acest lucru.