Și merge aproape la fel de bine ”ca în reclamă”. Singura diferență este că în China, 5G-ul este disponibil comercial într-o mare parte a zonei Shenzen, vizitată de noi. Sunt instalate mai multe antene pentru a oferi o acoperire corectă și constantă și a trecut de faza de testare. Chinezii sunt siguri că 5G-ul va schimba radical comunicarea și transportul de date.
Ce înseamnă 5G? Vitezele de descărcare care vor depăși 1Gbps și latență foarte mică, asta când rețelele vor fi complete. Latența este timpul în care telefonul tău trimite mesaj către server că vrea să vizioneze sau să descarce un clip video, de exemplu, și răspunsul care vine de la server că a stabilit conexiunea și începe vizionarea, sau descărcarea. Astfel, clipurile vor porni instant pe telefon, la rezoluție maximă.
Un alt avantaj major al rețelelor 5G este că suportă de 1000 de ori mai multe dispozitive conectate pe un singur nod de comunicare. Da, sunt mai multe antene, dar mult mai stabile și mult mai rapide în a efectua legătura. Adio apeluri întrerupte, adio timpi de așteptare până când telefonul se reconectează la rețea când treci de la o celulă la alta, adio momentele acelea enervante când vorbești la telefon și nu poți naviga pe internet în același timp.
Am împrumutat așadar un Huawei Mate X cu 5G de la un cetățean amabil, și am dat un Speedtest. Rezultatul și entuziasmul meu le puteți vedea în clipul de mai jos. După ce termini vizionarea, îți recomand să urmărești și Live-ul făcut din București despre 5G-ul de la Orange, Și vor urma și alte teste locale.