Dacă mă urmărești de ceva vreme știi că la #casabuhnici am devenit prosumator, adică curentul în surplus pe care îl produc din fotovoltaice se duce în rețea și sunt recompensat. Pentru asta am avut nevoie de un contor inteligent, care poate măsura corect intrarea și ieșirea de energie, și care poate fi citit de la distanță. Nu mai vine nimeni la poartă și sună ca să citească contorul.
Spuneam atunci că un contor inteligent este mai util decât atât, pentru că poate ajuta la identificarea și rezolvarea foarte rapidă a unei pene de curent, chiar dacă este instalat la bloc. Atunci când pică alimentarea cu energie electrică cei de la edistribuție se vor mișca mult mai repede și vor repara problema imediat pentru că vor ști de unde a provenit.
Contorul inteligent se află în centrul rețelei viitorului – imaginează-ți un oraș cu rețele electrice inteligente, alimentate de producători și prosumatori care generează energie regenerabilă eoliană sau solară în cantități măsurate de contoare inteligente, o rețea care livrează energie consumatorilor, care o folosesc pentru a alimenta mașini electrice și alte aparate, reglând și monitorizând consumul prin aplicații Internet of Things care automatizează aceste funcții.
Când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, contorul inteligent comunică securizat direct cu operatorul de distribuție a electricității, dar și cu tine. Distribuitorului îi permite să colecteze și să analizeze date și să afle care sunt zonele în care are ceva de îmbunătățit, ție îți dă ocazia să îți monitorizezi și adaptezi consumul.
Da, poți monitoriza și controla consumul tău de energie. Informațiile despre consumul tău normal sau detaliat sunt afișate rapid şi permanent şi pot fi vizualizate pe calculator, tabletă sau telefon pentru a-ți oferi o imagine clară a energiei consumate. Îți poți ajusta comportamentul de consum ca să economisești energie!
Pentru clienții business, se deschide posibilitatea de definire a tarifelor complexe și personalizate care permit reducerea costurilor în corespondență cu evoluția prețului energiei pe piața de tranzacționare a energiei.
Contorului inteligent, de asemenea, poate oferi date privitoare la un consum suspect. De exemplu, o companie poate înregistra supraconsum pe timpul nopții, ceea ce poate indică faptul că anumite mașinării au fost lăsate pornite sau că există un defect la rețeaua electrică internă. Datele oferite de contorul inteligent permit astfel companiilor să acționeze pentru eficientizarea consumului sau pentru repararea defecțiunilor, ceea ce, în final, contribuie la securitatea afacerii.