Aero taxi

Când nu îţi mai ajunge şoseaua, poţi închiria un elicopter sau un avion privat. Dacă te cheamă Patriciu sau Ţiriac îţi cumperi unul sau două. Dacă eşti un „amărăştean” care îşi permite să dea cel puţin 200 de euro pe oră, poţi închiria unul. Dacă se întâmplă să ai nevoie de un elicopter ori ai chef de o extravaganţă mai tare decât ce îşi permit burghezii de „Bambu”, poţi afla că există o ofertă foarte diversă pe piaţă.

Preţurile încep de la 180-240 de euro pe oră pentru un avion de 4 persoane. Cursa se plăteşte dus-întors. Aşadar, un drum la mare te va costa cam 1.000 de euro. Pentru avioanele de tip business-jet preţurile merg către 1.500 – 8.000 de euro tot pe oră în funcţie de numărul de locuri şi de dotări. Cu astea poţi ajunge oriunde în zonă de la Casablanca la Londra… În preţurile astea intră toate taxele cu carburant, piloţi, taxe de aeroport, etc…

Dacă nu ai pistă de aterizare la destinaţie, soluţia este elicopterul. Cele mai ieftine sunt 400 de euro pe oră. Problema este că cele mai ieftine nu sunt tocmai sigure. Am zburat o dată cu un Bell (nu spun al cui) care dădea rateuri. L-am întrebat pe pilot dacă mi se pare. Mi-a spus să stau liniştit că suntem la altitudine mică şiu putem ateriza repede la nevoie. Nu am mai închiriat de la ei după aceea. Un preţ corect pentru un elicopter de 4 locuri începe la 500-600 de euro pe oră şi merge la 1.500 de euro la cele de 8 locuri.

Pe piaţă există acum câţiva operatori de aerotaxi. Vă ofer linkuri aici. Eu îi recomand pe cei de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, care ne-au transportat de cele mai multe ori în situaţii limită cum sunt cele de la inundaţii sau chiar la transmisiuni în direct de la meciuri de fotbal.

Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă – www.aviationacademy.ro

EuroJet – www.eurojet.ro

Regional Air Services – www.regional-air.ro/aerotaxi/index.php

Special Air Services – www.helicopters.ro/services.htm

Cobrex – www.cobrexhelicopters.ro/

Ca o ştire de ultimă ori, pe piaţă îşi pregăteşte intrarea încă un operator puternic. Direct Air Services va oferi de anul acesta două elicoptere noi şi un avion uşor de patru persoane. Ca noutate absolută, vor să închirieze cu ora un elicopter dotat cu o cameră giroscopică de televiziune, montată sub elicopter, care va putea transmite imagini în direct, din zbor până la 100 de kilometri de o staţie de bază. Adică aţi putea vedea la televizor următoarele inundaţii, în direct, din aer, ori starea pârtiilor, în direct de la Bâlea, ori o operaţiune de slavare pe mare, etc…

Totul va mai depinde numai de cine poate plăti ora de zbor care va sări sigur de 1.500 de euro.

Ultimele articole

Articole recomandate

8 Comments

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.