Dacă ai cea mai mică pasiune pentru gadget-uri, atunci și tu, ca și mine, aștepți la fiecare început de an toate noutățile de la cele mai importante târguri de tehnologie. Am văzut CES 2022 și la scurt timp ne îndreptăm către MWC 2022, unde, în fiecare an eram obișnuiți să vedem cele mai noi, cele mai cool și mai interesante telefoane ale anului 2022 nu va fi la fel, și nici anii care urmează.
Seria S22 a fost lansată deja, la fel și P50 Pro și P50 Pocket de la Huawei au ajuns oficial în România. Motorola a dat deja sfoară în țară despre flagship-ul lor, Moto Edge 30 Pro, sau X30 în varianta în care se vinde în Asia. OnePlus a lansat vârful lor de gamă de anul trecut în Asia, a sărit peste CES2022 și îl vor arăta într-un cadru restrâns la MWC. LG nu mai produce din păcate telefoane, deși au fost printre cei mai curioși la capitolul inovație (un moment de reculegere aici pentru ce a fost și nu va mai fi). Mai rămân așadar, Alcatel, TCL, ZTE și poate Nokia, câteva companii fără pretenții de super smartphone-uri care vor avea ceva modele pe la WMC, ca să umple standurile.
Așadar, de ce mai mergem? Nostalgie? Tradiție? Că nu ne e neapărat dor de plimbări prin țări străine, mai ales cu situația actuală. Suntem destul de siguri că nu vom vedea nimic HOT pe acolo, pentru că MWC s-a transformat în ce a fost la începuturile sale, un loc în care se întâlnesc giganții de telecom ca să împartă piața din Europa. Sau chiar din toată lumea.
Mobile World Congress nu a fost la început despre telefoane ci despre tehnologia 3G și 4G. Primul târg sub denumirea Pan Europe Digital Cellular Radio a avut la loc la Brusells în 1987. Pe vremea aia nu mă lăsau încă părinții singur acasă și internet ciuciu. GSM World Congress s-a numit abia 3 ani mai târziu în 1990 când evenimentul avut loc la Roma, și următorii șase ani a fost mutat doar în locații exotice ca Losabona, Atena, Madrid și chiar Cannes.
Acolo voiau să ajungă magnații telecom la plimbare în acea perioadă, și desigur o cheltuială serioasă care se poate deconta prin companie era justificată sub numele de MWC. Crezi că glumesc? Nu, chiar așa era. Angajații și directorii care participau la MWC nu veneau să stea 10 ore în ședințe și apoi mergeau în camera de hotel la somnic.