Televizorul a devenit mai ales în ultimul an, cel mai important dispozitiv din casă. Este cel mai mare ecran, și îl folosim acum nu numai pentru știri sau filme presărate cu reclame ci mai ales pentru vizionarea conținutului online. Pe YouTube găsești conținut la calitate mai bună decât programele TV clasice, și mă refer aici la calitate din toate punctele de vedere. Netflix și Amazon Prime suportă și conținut 4K, iar un televizor de generație nouă se poate conecta wireless aproape la orice dispozitiv și poate replica imaginea de pe ecranul acestuia. Așadar, este mai important ca niciodată să cauți aceste caracteristici atunci când vrei să îți cumperi un televizor nou. Pe primul loc însă se află calitatea imaginii.
De ce îți spun toate aceste lucruri? Știu că poate ai planificat deja cheltuielile pentru anul ce urmează, însă trebuie să trebuie să știi că există o tehnologie nouă, cu adevărat revoluționară în acest domeniu, și anume MiniLED, supranumit de echipa de mkt de la Samsung, Neo QLED. La acest televizor ne uităm în minutele care urmează pe baza experienței noastre, mai precis a lui Radu care l-a văzut, l-a pipăit și butonat în persoană.
QN900A este modelul testat de noi și este un 8K de 75 de inci care ne-a dat pe spate. Dar ce este tehnologia MiniLED? Totul se întâmplă în spatele panoului QLED de la Samsung, mai exact pe partea de iluminare. Mini LED nu este OLED ci o matrice foarte deasă cu LED-uri pentru iluminarea panoului responsabil de redarea culorilor. În funcție de model sunt de sute sau de mii de ori mai multe LED-uri în spatele ecranului care pot fi aprinse și stinse în funcție de zonele în care vrem un negru mai puternic și implicit un contrast mai ridicat.
Avantajul unui panou de iluminare cu MiniLED este că, spre deosbire de OLED sau MicroLED sunt mai ieftine de produs și implicit prețul ecranului va fi mai mic.
În cazul modelului de top QN900A cu un ecran 8K, imaginea este surprinzător de luminoasă și contrastul este foarte ridicat. În plus, grosimea televizorului este de invidiat. AM măsurat ochiometric vreo 15mm grosime pe toată suprafața lui și este perfect plat. Va arăta ca un tablou imediat ce îl urci pe perete, lucru pe care ți-l recomand. Vezi că are totuși 43 kilograme fără picior, atenție la suport. Impreuna au 70kg.
Tot din același unghi am observat că panoul nu este acoperit cu un strat mai gros de sticlă sau policarbonat așa cum se întâmplă la multe televizoare și nu există reflexii aproape deloc. Practic este aceeași imagine pe care o vezi pe un telefon de top, proiectată parcă pe ecran.
Datorită tehnologiei MiniLED și a panoului nu există nici light bleeding, deci nu vei vedea pete gri pe ecran atunci când imaginea este întunecată.
Tocmai ca să îl așezi ușor pe perete, alimentarea și toate porturile de intrare ajung la televizor printr-un singur cablu, care poate fi unul scurt, cel cu care vine în pachet, sau unul foarte subțire, mai lung și translucid cum am văzut la cele mai recente televizoare de la ei.
Acel OneConnect Box este creierul televizorului și în varianta standard vine montat pe spatele piciorului dar tu îl poți pune oriunde lângă acesta. Ai acces la intrări HDMI 8K, cele analog pentru televizor sau smartcard și chiar ieșire optică pentru sistemul de surround.
Apropo de sunet, dacă ai o cameră relativ mică și vecini mai pretențioși cu liniștea s-ar putea să nu ai nevoie de sunet extern. Da, un soundbar sau un sistem 5.1 ajută mult, însă și boxele de pe el sunt foarte capabile. Marginile laterale și cea de sus sunt acoperite cu o grilă de aluminiu perforată pentru că acolo se află difuzoarele de medii și de înalte. Driverele de bass sunt pe spatele televizorului, o combinație de pasiv cu activ, și sunt în număr de opt. 80W în total cu un sistem 6.2.2 și suport pentru Dolby Digital Plus. Tot la sunet avem și tehnologia Object Tracking Sound care a câștigat ceva teren în ultimii ani. ÎN funcție de locul în care se află pe ecran obiectul sau personajul ce generează un sunet, televizorul va trimite acea informație către difuzoarele apropiate pentru o senzație mai bună de spațialitate.
Sunetul este important și pentru jocuri, iar OTS Pro funcționează și cu acestea mai ales în modul Game Mode cu Game Motion Plus, funcții care se activează automat în momentul în care pornești un joc. Știu ca nu ai inteles mare lucru aici, dar promitem ca vom face si gaming pe un astfel de televizor cand prindem unul in libertate. Da, are suport pentru 8K și pentru cele mai noi console de pe piață, și experiența va fi și mai apropiată de una de PC pentru că avem tehnologia FreeSync Premium Pro. Pe scurt, ecranul se sincronizează mult mai bine cu sursa imaginii, un computer sau o consolă, și nu vei avea efecte de imagine în timpul gameplay-ului.
Fiind un televizor de top, îți recomand să fii atent la preset-urile de imagine. Ecranul poate reda miliarde de culori la o intensitate ridicată, însă pentru un film nu vrei cea mai luminoasă imagine. Selectezi FilmMaker mode din meniu, și te bucuri de o reproducere mai precisă a culorilor și contrastului, așa cum și-a dorit producătorul filmului să fie vizionat.
Și tot legat de imagine, ține minte că un ecran mai luminos și de sute sau mii de ori mai multe LED-uri înseamnă și un consum mai mare de energie. 520W este consumul maxim al unui astfel de televizor și 37W este cel mediu, mai ales în Filmmaker Mode.
Telecomanda este cu adevărat specială, și se poate încărca de la soare. Are o baterie mică ce permite încărcarea și cu USB-C, dar în mare parte îți recomand să o pui invers pe masă ca să ai energie gratis. S-a terminat cu vremea când căutai baterii prin casă pentru telecomandă.
Pentru că este un TV din cea mai nouă generație partea de SMART nu a fost neglijată deloc. Are absolut de toate la toate capitolele. Chiar și acea funcție de screensharing de pe telefon, ba chiar din ai multe surse pe ecranul televizorului. Avantajul de a avea un ecran 8K este că poți pune patru surse de 4K și acestea se vor vedea la rezoluție nativă. Mă gândesc deja la un astfel de televizor pentru studio, păcat că diagonala maximă pe care o vom vedea la noi este de 85 de inci. Apropo, cel testat de noi este cel de 75 de inci, și mai mic însă la fel de impresionant.
Realitatea este că nu vom vedea 8K decât pe YouTube o vreme, este singura platformă care permite streaming-ul pe o astfel de rezoluție. Bine, dacă locuiești în Japonia ai probabil un canal de test în 8K, poate ne spui și nouă cum se văd transmisiile de acolo.
Va face upscaling, foarte mult upscaling și se va vedea ok de pe semnalul 720p de pe TV și mult mai bine de la FullHD.
Concluzie? Problema e ca nu stim pretul pentru versiunea 8K. Dar 4K este deja oferit la 18000 de lei la precomanda pentru diagonala de 75 de inci. Deci pentru 8K mai aducem de acasa cateva mii de lei. Ar trebuie sa iei 4K sau 8K? Depinde cat de aproape vei sta de el. E un TV pentru urmatorii 10 ani cu cea mai noua tehnologie si vei plati ca atare. Dar tot trebuie sa te incurajez sa mergi pe 8K. La diagonale de peste 65 de inci, 8K este aproape obligatoriu. Nu te vor deranja pixelii pentru 4K decât dacă pui canapeaua la mai mult de 3 metri de televizor.