Aceasta este rețeaua din #casabuhnici

Având în vedere câți senzori, camere, sisteme de automatizare, ecrane și sisteme de sunet am instalat în casă am ajuns la o concluzie importantă: nu voi face rabat la rețeaua internă. Am ales așadar soluția optimă pentru a conecta tot ce se poate în rețea, cablat. Motivul este simplu, wireless-ul nu este 100% fiabil.

Din acest motiv am peste un kilometru de cablu cat 7 prin toată casa, inclusiv pentru sistmul de boxe. Da, chiar și sunetul poate fi transmis prin rețea, fără întârziere și la calitate optimă.

Așadar, echipamentele pe care le voi folosi și care sunt deja instalate în casă sunt un router deștept, două switch-uri cu management, acces point-uri interne și access point-uri externe. Da, vreau unul și afară pentru viitoarea mașină electrică și pentru update-urile de software ale acesteia. Sau poate doar pentru momentul în care stau în curte pe șezlong și citesc o carte.

În acest moment infrastructura este suficient de bine gândită încât pot muta toată activitatea de la studio în cel mai scurt timp. Știu că nu se va întâmpla asta, vreau să ajung acasă și să mă relaxez în puținul timp care îmi mai rămâne în fiecare zi.

Nu ezita să îmi lași un comentariu aici, pe blog. Atenție, comentariile sunt moderate, de aceea nu apar imediat, iar asta tocmai ca să am timp să îți răspund pe îndelete.

Încă un lucru, am observat că unii se plâng că videoclipurile noastre se văd sacadat, mai ales de când am trecut la 4K 60fps. Ne pare rău, dar cel mai probabil este conexiunea de internet sau computerul de pe care vă uitați. Încercați să treceți clipul la 1080p 60fps și lăsați-mi un comentariu dacă se mai întâmplă acest lucru.

Ultimele articole

Articole recomandate

85 Comments

  1. Salut George,am urmarit tot proiectul casei de la inceput,felicitari pentru ce ai putut realiza,este superb.Vreau si eu sa imi fac retea in casa,poti face candva un review despre echipamentele dlink,cum se monteaza,unde este recomandat,ce fac fiecare,etc? Cum ai reusit sa bagi fibra optica direct in router? Firma de internet pe care o am acum,nu vreau sa dau nume dar cred ca este usor de inteles,ma obliga sa tin acel ont ,si am inteles ca nu pot schimba,si daca pun router/switch tot trebuie sa pastrez ont-ul acela.Multumesc si cat mai multe realizari smart!!

  2. Salut George,

    Te rog ajută-mă cu o informație: vreau să rezolv problema semnalul în casa mea, fără a genera X*2 (2.4 si 5Ghz) din X routere.

    Cum aș putea face asta? Setez routerele secundare, care primesc internet de la ONT-ul furnizorului în WAN, în mod AP, și denumesc SSID-urile routere identice cu SSID-ul ONT-ului?

    Mulțumesc.

  3. Din cate stiu si cablul CAT5 suporta POE, diferenta dintre ele fiind doar viteza.
    Cat5e supports speeds up to a Gigabit Ethernet (1,000Mb/s) (100 MHz)
    Cat7 & Cat7A support speeds up to 10 Gigabit Ethernet with distance up to 100 meters (10,000 Mb/s)(1000 Mhz)

  4. Am achiziționat toată gama pe care o prezinți….după vizionare…..routerul o mizerie.
    2 versiuni de firmware si alea vechi de ani de zile. VPN când funcționează când nu. Routerul da crash foarte des. După zeci de email-URI de la suport au ajuns la concluzia ca deseori serverul dhcp cade….încă nu știu nici ei de ce…încă investighează….de 3 luni.
    Antenele de interior sunt slabe ca acoperire…interfața este de acum 7-8 ani. Lipsa suport….am trecut pe Ubiquiti…..sunt din alta lume!

  5. Ce tip de mufe rj 45 și ce cablu ai folosit , in principiu ce mufe pt că și eu vreau sa îmi i au cat 7 și habar nu am ce mufe sa folosesc

  6. Salut George,

    Din cate imi amintesc dintr un alt clip nu ai putut configura ap-urile de la dlink si ai trecut la Ubiquiti, dar din pacate nu mai gasesc acel clip. Imi poti spune te rog modelul pe care l ai ales pt exterior, sau un link cu clipul.

    Multumesc!

  7. :))) D-link…..pacat de infrstructura casei…ti-ai batut joc cu D-link…inteleg sponsorizarile insa cum spunea cineva anterior….Ubiquiti este cu mult peste ce iti poate oferi Dlink…

    • Ubiquity are un soft de management ce presupune existenta unui PC pe post de controller (chiar daca e o masina virtuala). Asta inseamna ceva mai multa bataie de cap la prima instalare. De asemenea adaugarea unui AP in mesh e ceva mai complicata ca la D-Link. Dupa mine, Ubiquity se preteaza la firmele mici si mijlocii, sali de conferinte, hoteluri, restaurante, multiplexuri, mall-uri, samd. Pentru o retea „home-usage” solutia aleasa de George Buhnici este arhi-suficienta.

  8. Legat de POE si de avantajele lui doau precizari as vrea sa fac deoarece din clipul tau nu rezulta asta si s-ar putea unii oameni sa renunte la el din cauza asta:

    1. La alegerea alimentarii prin POE pe langa eliminarea cablului de curent si a prizei de 220V se mai elimina si alimentatorul AP-ului sau al camerei IP. Rezulta mare economie de spatiu si de cabluri.
    2. Echipamentele ce se alimenteaza prin POE nu folosesc 220V ci doar 48V curent continuu. Asta inseamna, cel putin teoretic, ca nu e necesar sa introduci cablul de retea prin copex metalic ca si in cazul alimentarii cu 220V. Reteaua cu POE nu este periculoasa pentru om, chiar daca se sectioneaza accidental un astfel de cablu acesta nu il va curenta pe cel care il atinge.

    Legat de pret desi pare scump un echipament cu POE (switch-urile in general) economia de cost facuta cu lipsa alimentatoarelor si a cablului de curent este justificata.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.