Categorie: GADGET

A venit vremea să vorbim depre internet!

Internetul poate fi structurat în mai multe cicluri, cam odată la 15 ani are loc o nouă revoluție și o schimbare de paradigmă. Au trecut 30 de ani de când avem internet. Primii 15, din 1990 până în 2005 s-a pus accentul pe conectivitate. De orice fel. Internetul era folosit pentru web browsing, e-mail și transfer de date.

Următorii 15 ani, în care ne aflăm și acum, se axează pe viteza de internet, acea lățime de bandă. Principalul consumator de bandă este conținutul video. Al treilea și următorul ciclu de 15 ani, eu zic că vor fi doar 7, maximum 10, se axează pe calitatea serviciilor. Adică timpul de răspuns. Aici voiam să ajung. Gamerii știu de ce.

Latența este timpul de răspuns. Adică timpul în care un echipament, telefon de exemplu, care trimite o cerere către site-ul buhnici.ro să afișeze o pagină de review și până când primește răspunsul că există acea pagină și începe să o încarce.

Latența este cea mai importantă acum, în 2017 și în viitor, pentru ca echipamentele să comunice cât mai rapid și aproape orice tip de conexiune poate avea o latență optimă de 1 milisecundă. Mai puțin 4G-ul. Vine 5G, nu îmi fac probleme.

Latența este responsabilă pentru aproape orice întârziere la încărcarea conținutului de pe internet, adică la încărcarea unui site, vizionarea de filme și conținut online pe YouTube de exemplu, și nu numai.

Jocurile, au nevoie de un timp de răspuns mic, mai ales atunci când joci în echipă, conferințele video în care participanți iau o pauză de cel puțin câteva secunde după ce pun o întrebare sunt din nou foarte enervante.

La capitolul securitate, orice aplicație are nevoie de viteză pentru a trimite orice informație. Sistemele de SmartHome unde senzorii trebuie să comunice rapid sunt doar un exemplu. Mai intră în discuție acel IoT de care vorbește orice companie, Internet Of Things, unde orice dispozitiv, în teorie, are nevoie de conexiune la internet. În loc de două telefoane, și un laptop vei avea probabil 50 de senzori conectați în toată casa, fiecare, separat

Pe zona de automobile din nou, orice participant la trafic va putea comunica date pentru fluidizarea traficului, autobuzele pot comunica către stații sau către telefoanele viitorilor pasageri ora exactă în minute și secunde, în care vor ajunge în stație. Ca să nu mai stai în ploaie să îl aștepți. Poate vine, poate nu.

Am menționat în video un nume, Liberty Global.  Ca să înțelegi mai ușor despre ce vorbim, Liberty Global este concernul ce deține compania UPC la noi în țară și cei care au organizat un eveniment despre cele menționate mai sus.

Acum, UPC nu are cel mai rapid internet din țară, însă, vor avea cea mai bună rețea pentru că vin cu un concept deloc nou, însă aplicabil pentru mai mult de 20 de milioane de utilizatori din întreaga Europă. Deocamdată. Soluția lor pentru ca tu să ai internet oriunde gratis și securizat este să folosească toate routerele instalate la clienți ca hotspot-uri pentru multe din orașele mari.

Așadar, dacă ești client UPC, în curând, când treci prin fața geamului unui alt utilizator, telefonul tău se poate conecta automat la o rețea mai mică, separată de a acelui client, doar pentru internet. Practic router-ul tău de abonat UPC are două adrese de wireless. Una a ta, personală, și cealaltă accesibilă altor abonați. Sigur, viteza este limitată pentru ca tu să nu ai probleme cu internetul acasă.

Toate acestea se fac prin intermediul unei aplicații care se numește Connect App, dar momentan e disponibilă doar clienților din Elveția și Austria, fără costuri suplimentare. Va ajunge și la noi. Cu ajutorul ei clienții pot scana casa pentru a vedea unde este cel mai bun semnal de WiFi și își poziționa routerul în funcție de zonele ”moarte” pe care vor să le acopere cu semnal. Înafara casei, utilizatorii UPC de exemplu se pot conecta la peste 10 milioane de hotspot-uri din întreaga Europă, folosind desigur Routerele altor clienți, practic tu dai internet celor din fața casei tale, și ei la fel, dacă aveți același provider de internet, în cazul nostru UPC

Mai poți verifica direct în aplicație, traficul de date consumat, sau poți cumpăra pachete suplimentare dacă te apropii de limita abonamentului tău. Asistăm așadar la un model de conectare universală, unde nu mai contează la ce router sau antenă ești conectat, tu consumi doar traficul de date din pachetul tău.