A venit vremea să vorbim depre internet!

Internetul poate fi structurat în mai multe cicluri, cam odată la 15 ani are loc o nouă revoluție și o schimbare de paradigmă. Au trecut 30 de ani de când avem internet. Primii 15, din 1990 până în 2005 s-a pus accentul pe conectivitate. De orice fel. Internetul era folosit pentru web browsing, e-mail și transfer de date.

Următorii 15 ani, în care ne aflăm și acum, se axează pe viteza de internet, acea lățime de bandă. Principalul consumator de bandă este conținutul video. Al treilea și următorul ciclu de 15 ani, eu zic că vor fi doar 7, maximum 10, se axează pe calitatea serviciilor. Adică timpul de răspuns. Aici voiam să ajung. Gamerii știu de ce.

Latența este timpul de răspuns. Adică timpul în care un echipament, telefon de exemplu, care trimite o cerere către site-ul buhnici.ro să afișeze o pagină de review și până când primește răspunsul că există acea pagină și începe să o încarce.

Latența este cea mai importantă acum, în 2017 și în viitor, pentru ca echipamentele să comunice cât mai rapid și aproape orice tip de conexiune poate avea o latență optimă de 1 milisecundă. Mai puțin 4G-ul. Vine 5G, nu îmi fac probleme.

Latența este responsabilă pentru aproape orice întârziere la încărcarea conținutului de pe internet, adică la încărcarea unui site, vizionarea de filme și conținut online pe YouTube de exemplu, și nu numai.

Jocurile, au nevoie de un timp de răspuns mic, mai ales atunci când joci în echipă, conferințele video în care participanți iau o pauză de cel puțin câteva secunde după ce pun o întrebare sunt din nou foarte enervante.

La capitolul securitate, orice aplicație are nevoie de viteză pentru a trimite orice informație. Sistemele de SmartHome unde senzorii trebuie să comunice rapid sunt doar un exemplu. Mai intră în discuție acel IoT de care vorbește orice companie, Internet Of Things, unde orice dispozitiv, în teorie, are nevoie de conexiune la internet. În loc de două telefoane, și un laptop vei avea probabil 50 de senzori conectați în toată casa, fiecare, separat

Pe zona de automobile din nou, orice participant la trafic va putea comunica date pentru fluidizarea traficului, autobuzele pot comunica către stații sau către telefoanele viitorilor pasageri ora exactă în minute și secunde, în care vor ajunge în stație. Ca să nu mai stai în ploaie să îl aștepți. Poate vine, poate nu.

Am menționat în video un nume, Liberty Global.  Ca să înțelegi mai ușor despre ce vorbim, Liberty Global este concernul ce deține compania UPC la noi în țară și cei care au organizat un eveniment despre cele menționate mai sus.

Acum, UPC nu are cel mai rapid internet din țară, însă, vor avea cea mai bună rețea pentru că vin cu un concept deloc nou, însă aplicabil pentru mai mult de 20 de milioane de utilizatori din întreaga Europă. Deocamdată. Soluția lor pentru ca tu să ai internet oriunde gratis și securizat este să folosească toate routerele instalate la clienți ca hotspot-uri pentru multe din orașele mari.

Așadar, dacă ești client UPC, în curând, când treci prin fața geamului unui alt utilizator, telefonul tău se poate conecta automat la o rețea mai mică, separată de a acelui client, doar pentru internet. Practic router-ul tău de abonat UPC are două adrese de wireless. Una a ta, personală, și cealaltă accesibilă altor abonați. Sigur, viteza este limitată pentru ca tu să nu ai probleme cu internetul acasă.

Toate acestea se fac prin intermediul unei aplicații care se numește Connect App, dar momentan e disponibilă doar clienților din Elveția și Austria, fără costuri suplimentare. Va ajunge și la noi. Cu ajutorul ei clienții pot scana casa pentru a vedea unde este cel mai bun semnal de WiFi și își poziționa routerul în funcție de zonele ”moarte” pe care vor să le acopere cu semnal. Înafara casei, utilizatorii UPC de exemplu se pot conecta la peste 10 milioane de hotspot-uri din întreaga Europă, folosind desigur Routerele altor clienți, practic tu dai internet celor din fața casei tale, și ei la fel, dacă aveți același provider de internet, în cazul nostru UPC

Mai poți verifica direct în aplicație, traficul de date consumat, sau poți cumpăra pachete suplimentare dacă te apropii de limita abonamentului tău. Asistăm așadar la un model de conectare universală, unde nu mai contează la ce router sau antenă ești conectat, tu consumi doar traficul de date din pachetul tău.

 

Ultimele articole

Articole recomandate

42 Comments

 1. In prezent am 4 televizoare conectate, un laptop, un pc, 6 telefoane mobile (cu toate ca suntem 4 persoane in casa), o tableta, camerele de supraveghere, pe langa acestea sunt conectat cu telefonul aproape in permanenta la o boxa Jbl charge3, la gear s2
  Internetul este de la rds&rcs.

 2. Sa ma pis pe reclama ta UPC cacatule. E uimitor cum vine o maimute sa-mi vorbeasca despre internet fara sa mentioneze cel mai mare contribuitor la internetul de viteza din Romania de pana acum. In schimb ai destul timp sa-i lingi in cur pe cei de la UPC. Las ca fac o cheta cu prietenii mei sa te punem sa dansezi cu niste banane atarnate dupa gat, jigodie. Ca vad ca te pui in orice pozitie pentru bani. Piece of shit.

 3. George, legat de UPC WiFree: la ora actuala viteza de download este de 10Mbps (ai 1 up, daca nu ma insel) si nu afectează viteza abonatului. Ca exemplu: am 150 Mbps si esti in vizit la mine, eu voi rămâne cu cei 150, iar tu vei avea cei 10.

  Oricum internetul deja a creat dependenta. Sa speram ca nu va mai creste prea tare.

 4. Salut! Daca tot ai pomenit de roboți, ce mai face aspiratorul de la blitzwolf? Chiar ma gandeam sa il comand… face treabă bună?
  Mulțumesc anticipat!
  P.s. eu am comadat si baterii externe cu qc 3.0 de la cei de la blitzwolf și chiar sunt faine.

 5. Buna ziua …in primul rand vreau sa va multumesc pentru toate aceste informatii oferite noua celor care suntem in criza de timp si nu avem posibilitatea de a sta sa cautam prin diferite situ-ri cu caracter informativ despre aceasta revolutie in era technologiei . Respect pentru munca depusa si va urmaresc ori de cate ori am ocazia si cred sigur ca,sunt foarte multi in situatia mea ..va multumesc.

 6. Liberty Global are de schimbat 80% din angajatii UPC din Romania. Noul UPC trebuie sa ii invete pe noii angajati, sa intretina, sa dezvolte actualele retzele, care sunt foarte firave. UPC trebuie sa demonstreze ca noii angajati, nu-si mai bat joc de clientii persoane juridice platitoare. Dupa ce reusesc sa schimbe toate pilele angajate sau contractate de fostii directori, vor putea sa inceapa acest proiect in Romania. Stiu ei ce probleme grave au si despre ce vorbesc. Pana atunci, mediocritate placuta!

 7. Prima data, LIBERTY GLOBAL ar trebui sa schimbe 80% din personalul lui UPC Romania. Dupa aceasta schimbare, UPC ar trebui sa-i invete pe noii angajati sa intretina si sa dezvolte actualele retele UPC care momentan sunt FOARTE FIRAVE.

  Dupa aceste MARI schimbari, UPC Romania ar trebui sa-si invete angajatii sa nu-si mai bata joc de clientii PERSOANE JURIDICE, care sunt in general , niste platitori seriosi.

  Toate aceste schimbari sunt necesare pentru inlocuirea tuturor angajatilor sau a colaboratorilor angajati pe PILE de catre conducerea actuala.

  ABIA dupa toate aceste schimbari se poate incepe proiectul UPC pentru Romania.

  Pana atunci, MEDIOCRITATE PLACUTA !

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.