Categorie: Editorial

36

În primii 36 de ani de viață am călătorit mai mult decât toți strămoșii mei, inclusiv bunicul luat prizonier de naziști și toți verișorii plecați la munci prin Italia, Spania și Franța. Am văzut unele dintre cele mai frumoase locuri din lume și visez încă la încă pe atâtea plus o excursie în spațiu, chiar de ar fi ultima. Am avut parte de toate. Multe bune și mai multe rele. Am fost bătut, amenințat cu moartea, arestat și judecat de mai multe ori. Am cunoscut bucuria de a face mult bine multor oameni, am scos adevăruri grele la iveală și am primit lecții de viață de la oameni adevărați. Am căzut mereu în picioare chiar dacă m-am ales cu zgârieturi și răni care nu se văd. Sunt tot aici pentru că povestea mea e departe de final. Am trăit suficient cât să am ce povesti și nepoților dar simt că rostul meu abia acum începe cu adevărat.

Ce am luat cu mine?

1. Orice îți pui în minte se va întâmpla mai repede de cât te aștepți. E important să ai planuri pe termen mediu și lung și să tragi pentru ele în fiecare zi. În fiecare zi. În fiecare zi. Nu uita niciodată de ce te-ai angajat acolo și care îți este planul. Amintește-ți planul mai ales în primul an când îți vine să pleci după primul scandal la muncă. Nu spun să stai indiferent de situație, dar dacă simți că ai ajuns unde trebuie, rezistă măcar primul an ca să înveți ceva valoros.

2. Nu te îngloda în datorii. Mi-am luat prima mașină cu două credite, apoi teren și o garsonieră usuturător de scumpă. Am tras ani de zile să le plătesc. Azi nu mai am datorii după ce mi-am reglat stilul de viață după o regulă simplă. Trăiește cu mai puțin decât produci. Diferența trebuie să devină o rezervă de urgență și apoi fă un mic fond de investiții. Ți se schimbă radical viziunea când nu ești dator nimănui și ai 5.000 de euro în buzunar, apoi 10.000 și tot așa.

3. Trage ca pentru tine oriunde ai fi. Că de fapt pentru tine tragi. Peste tot unde am lucrat am lăsat loc de bună ziua și nu am făcut rău cu intenție. La sfârșitul zilei oamenii te evaluează după cea mai recentă gafă. Fă mai multe fapte bune decât probabilitatea de a gafa.

4. Mănâncă mâncare bună. Da, e mai scumpă dar suntem ceea ce mâncăm iar eu am refuzat să mai fiu fast-food. În ultima vreme mănânc tot mai multe legume și tot mai puțină carne. Mă simt mai bine. Când fac și mișcare, sunt un alt om, de parcă m-am întors la 20 de ani.

5. Dormi suficient. Eu nu sunt cel mai bun exemplu dar știu că după o noapte de cel puțin șapte ore de somn am dublu de energie față de una cu 4-5 ore. Lipsa de somn e tortură și îți omoară neuroni și apoi amintiri. Eu încep să pierd nume de oameni și întâmplări. De multe ori am probleme să îmi amintesc ce am făcut exact acum 2-3 zile. Nu uit ce e important dar e o situație jenantă să te saluți cu cineva pe care îl recunoști după față dar nu știi de unde să îl iei.

Ce vreau să fac acum că m-am făcut mare?

1. Anul acesta facem #casabuhnici. Oricât de puțin am prețuit unde pun capul seara, de când a apărut Ariana, eu și Lorena începem să învățăm încet-încet să fim mai “de casă”. O să mă auzi vorbind mult despre lemn, solar, pompe, wireless and stuff. O să reinventăm cu ajutorul echipei noastre ideea casei tradiționale românești și o aducem în viitor.

2. Proiectele îmi merg bine, mai ales la Cavaleria.ro unde investim de trei ani, așa că vreau să folosim osânza de experiență să trecem la nivelul următor. Am închegat o echipă pe care o învăț acum să se multiplice de la sine. Reține doar cuvântul HUB deocamdată.

3. În curând vei vedea tot mai multe materiale în engleză pe platformele mele sau pe unele proiecte noi pe care acum le pregătim. Am ambiția să produc primul proiect de media digital care să poată fi scos la export. Cum sună asta?

4. Vreau să îmi cumpăr mașină electrică autonomă înainte de 2020 și dronă de persoane până în 2025.

Ce cadou vreau de ziua mea? Am tot ce îmi trebuie, dar dacă aș visa cu ochii deschiși:

1. DJI Phantom 4 Pro
2. Gianduja de la Venchi
3. Espressor semi-automat profesional cu râșniță ceramică.
4. O vacanță de o săptămână pe o pârtie de snowboard.

Cam atât am acum în minte. În loc de o urare lasă la comentarii un sfat, un pont sau o idee bună. Îți mulțumesc că te gândești la mine și te asigur (nu e minciună) că simt toate energiile bune care vin spre mine.