3000€ pentru un mobile workstation? [UNBOXING & REVIEW]

Există multe categorii de laptop-uri și fiecare dintre ele are avantajele și dezavantajele sale. Eu am căutat de exemplu cel mai ușor, cel mai portabil și mai frumos laptop, care în același timp să ofere și o performanță peste medie. Să fie bine echipat, să aibă un ecran foarte bun, și desigur, și autonomie peste măsură. Cred că l-am găsit, cel puțin pentru anul acesta. M-am întrebat însă tot timpul de ce Radu preferă monstrul acela negru, chit că îi rupe spatele cu tot ce mai are în rucsac. Știe el ceva, nu e doar ahtiat după dimensiuni și look-ul acela old-school.

Așadar, testez și eu un Dell Precision 7530, un Mobile Workstation. Nu este cel mai sexy laptop de pe planetă însă acum înțeleg și de ce.

Atunci când ai nevoie de o uzină portabilă, de preferat cu tot cu muncitori, va trebui să scoți din buzunar atât cât este nevoie. În caxul de față, peste 3000 de euro pentru unul dintre cele mai puternice laptop-uri de tip Workstation. Am început cu prețul ca să vă explic unde se duc acești bani, adică ce obții de ei atunci când alegi un Workstation.

Ce este așadar un Workstation? – Adică, un sistem construit pentru Adobe Photoshop, Premiere sau After Effect (cu acestea lucrăm noi mai des de aceea m-am gîndit prima dată la ele). Mai avem programe de creație 3D, grafică, VR de la producători gen Autodesk, Catia și vă las pe voi în comentarii să mai enumerați și altele.

În cazul nostru, acest Dell Precision 7530 a fost regândit pentru a fi mai subțire, mai ușor și pregătit pentru VR și este chiar gândit pentru noi, pentru creatorii de conținut. – Acesta este cel mai puternic din serie, cel la care facem referință, însă în funcție de necesități și de buget mai există și seriile 3000 și 5000, unele chiar și cu touchscreen. Depinde de ce tip de conținut vrei să creezi, poate pentru modelare 3D ar fi mai util unul cu ecran tactil.

Construcție – La prima vedere are o construcție solidă. Radu l-a desfăcut deja și confirmă acest lucru. Un șasiu din aliaj, o combinație de policarbonat cu magneziu pentru a îl face mai ușor și ceva fibră de carbon pe capacul display-ului. Sau cel puțin arată a fibră de carbon. Hmm, o fi fibră de carbon? Nu cred, doar arată.

Upgradabilitate – Excelentă. Un laptop normal nu este gândit să îl desfaci în 5 minute să schimbi stocarea sau memoria RAM. Aici poți. Ba chiar mai repede dacă ai dexteritate. Capacul de pe spate se desface complet și îți oferă acces la încă un slot pentru SSD, stocare de tip SATA, încă două slot-uri de memorie RAM, în plus față de celelalte două de sub tastatură și chiar și un mini PCI Express.

Sistem de răcire (importanța acestuia) – Un computer sau un laptop de ”consumer” nu este gândit să funcționeze în parametrii maximi timp de 24 de ore. Acesta da, iar aici intervine sistemul de răcire. Este conceput și calculat în așa fel încât să țină temperatura în limita de jos, tot timpul. De aceea îl vei auzi cu siguranță când începi să lucrezi mai intens pe el. Un alt lucru important este că au separat răcirea procesorului de cea a plăcii grafice, așa cum era normal de altfel. La fel ca la laptop-urile de gaming, pentru a asigura o răcire mai eficientă, fără să mai treci căldura de la placa grafică peste procesor sau invers, cum se mai întâmplă.

Specificații – Intel®  Xeon E-2167M – 6 nuclee fizice, 12 thread-uri 2.7 GHz cu Turbo susținut constant la 4.4 GHz

Grafică – Nvidia Quadro P3000 cu 6 GB VRAM GDDR5 + Intel® P630 integrată cu 1 GB VRAM

Memorie RAM – 32 GB DDR4 (mai are loc de încă 32 GB)

Stocare – SSD NVME de 1 TB pe PCI Express, ultra rapid

Display – 15.6 Inci, panou IGZO cu reproducere 99% a culorilor și rezoluție 4K UHD

Baterie – 97 Wh, autonomie aproximativă de 8 ore pe power saving

Throttling este termenul pentru momentul în care procesorul reduce din frecvența de lucru pentru că a atins temperatura maximă la care poate funcționa. E un fel de joc continuu între viteză și temperatură pentru a nu se încinge prea tare și a se opri.

Există ceva, ceva. Nu la fel de mult ca alte sisteme testate dar există pentru că este un laptop. Ca să nu existe throttling ar fi nevoie de o carcasă cel puțin dublă ca grosime și o serie de ventilatoare care să îți agreseze urechile chiar și cu o pereche de căști cu atenuare de zgomot activă.

Baterie – Este totuși un laptop cu super performanțe, și, chiar dacă bateria are 97 Wh, adică este una dintre cele mai mari acceptate pe avion, nu ne putem aștepta la o autonomie extremă. Doar dacă îl folosești pe WiFi ca să editezi documente Word. Atunci te ține vreo 10 ore.

În celelalte situații ajungi ceva mai greu la 4 ore de autonomie, iar în situațiile de care vorbeam mai sus poți atinge aproape 2 ore. Una și jumătate dacă îl pui serios la treabă pe render sau export, caz în care oricum vei avea nevoie de alimentatorul masiv de 180 W. Altfel nu îl poți ține în frâu, procesor + placa video, pentru că consumă mult prea mult curent. Unul dintre ele va fi limitat serios în viteză.

Ultimele articole

Articole recomandate

2 Comments

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.