15 Noiembrie

Scan

Acum 27 ani copilul din poză împărțea camera de spital cu victimele revoluției de la Brașov din 15 noiembrie 1987. Eu aveam o banală apendicită care dădea în peritonită iar tata a făcut imposibilul până a găsit o Skoda care să poată circula în ziua aceea de la Codlea la Brașov. Mi-am găsit să mânânc semințe de bostan cu tot cu coajă în ziua de alegeri… La ora 6 eram pe masa de operație la rând cu revoluționarii despre care restul țării auzea doar la Europa Liberă. Însă eu habar nu aveam.

Nu înțelegeam de ce oamenii din jurul meu erau preocupați și se tot uitau pe geam la ambulanțele care luminau ceața în albastru.

”Au mai adus câțiva…”

Am văzut atunci oameni zdreliți dar nimeni nu se plângea în salonul aglomerat. O femeie pansa o gaură adâncă în umărul unui tip furios, care se uita mereu la ușă ori pe fereastră. Era prima dată când vedeam așa ceva. Ce țin minte însă foarte limpede este că nimeni nu se plângea. Un bătrân din salon era responsabil cu poveștile și încurajarea. Mă îmbărbăta nopțile să nu mă plâng că buba aia trece până mă însor. ”Ce sunt trei ațe înnodate frumos?”

Am înțeles devreme

că m-am născut într-un loc în care oamenii nu se plâng și au curaj. Probabil… sper… că ceva din curajul brașovenilor s-a lipit atunci pe caracterul meu. Dacă nu curaj, un dram de nebunie.

După încă 17 ani, acum fix zece, eram arestat la bulgari. E o decadă de la momentul care mi-a răsturnat lumea pe dos. Nu am povestit nimănui toate nenorocirile pe care le-am îndurat acolo și poate că e mai bine să nu o fac, dar pot să vă spun un lucru. Văd acum la televizor oameni care și atunci erau la putere, oameni pe care i-am deranjat cu ancheta mea filmată cu o cameră ascunsă în magazinele duty-free din Vama Giurgiu.

Din 1999 sunt jurnalist și am vânat hoți de toate felurile cu tot ce am știut. De vreo trei ani poate vi se pare că am dat-o pe distracție cu gadgeturile și tehnologia. Mai gândiți-vă totuși puțin la zilele care au trecut. De pe ce ecran mă citiți acum? Cum ați ajuns aici? Cât de important a ajuns pentru conștiința ta să știi, să afli, să te faci auzit? Internetul este noua Piața Universității! De acum trebuie să înveți să lupți și pentru el pentru că politicienii nu respectă decât oamenii pe care nu îi pot controla.

Ultimele articole

Articole recomandate

13 Comments

  1. 1.Bravo, Buhnici! Te urmaresc de multa vreme, chiar daca nu am mai comentat pe blogul tau. Imi face mare placere sa cunosc si o alta latura a ta.
    2.@Hmmmm Lasa specialistii sa se ocupe de demontat mituri. Intre timp afla ca si cojile de seminte pot cauza o apendicita. Fiind formate preponderent din celuloza, acestea nu sunt digerate, ci ies (aproape la fel) cum intra. De aceea dupa ce trec de intestinul subtire si ajung in cec, pot obstructiona acel orificiu mic care face legatura dintre structura anatomica mai sus amintita si vestigiul numit apendice vermiform. Odata facuta aceasta obstructie, continutul septic din lumenul apendicular poate prolifera in voie, ajungandu-se la apendicita. M-am lungit cu explicatia pentru ca altfel m-ai fi intrebat de unde stiu sau m-ai fi contrazis aiurea. Asa, cu explicatia in fata sper sa intelegi si sa nu mai fie nevoie de altceva.

  2. Bravo George! Sper sa o ții tot așa și sa ne „luminezi” în continuare.
    Deși sunt pasionat de gadgeturi, as vrea mai multe review – uri cu mașini pentru oameni obisnuiti. Nu cred ca sunt prea mulți pasionați de M4, MX6, etc Pentru SF-URI avem Top Gear UK.
    Încă o data bravo George, bravo Marian! :)

  3. Ma bucura sa vad ca tu nu esti ca si restul bloggerilor romani, la tine pe blog vad si lectii de viata si pentru asta te felicit si iti urez un bun decurs cu blogul.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.