Nu plătesc, doamnă! Sau cum scapi de facturi!

carte-postala_web.JPG

Cel mai bun pont de ceva vreme încoace este cel pe care mi l-a vândut un avocat. Ştiaţi că toate facturile neplătite se prescriu după trei ani? Adică nu te mai poate obliga nimeni şi nimic (în afară de bunăvoinţă) să le plăteşti. Aici intră bineînţeles şi facturile de telefon mobil. Ce veste bună! Aşa că o anunţ şi pe această cale pe duduia de la EOS KSI că nu plătesc. Găsesc mârşavă şi lipsită de bun simţ metoda lor de a mă contacta şi ameninţa. Să detaliem.

Aşa cum fiecare puşcăriaş are o poveste a nevinovăţiei, aşa am şi eu una. Prin 2000, când încă eram uşor naiv şi încrezător am luat o ţeapă originală. Un coleg de la Gazeta de Transilvania, pe numele său – îl voi spune ca să îl fac de ruşine – SILVIU PRESCORNIŢOIU – un om cu un caracter infect, un mincinos şi un bişniţar m-a atras într-o capcană facilă. Proaspăt reporter, la 18 ani, în redacţia Gazetei am acceptat uşor să iau încă un număr de telefon de la CONNEX pe care să i-l ofer spre utilizare în schimbul promisiunii că va plăti la timp fiecare factură aferentă numărului său de telefon. Omul m-a convins că are nevoie de ajutor pentru un motiv de care nu îmi amintesc, dar părea credibil pe atunci. Nimeni nu m-a avertizat că acest coleg este de fapt un ţepar. Aşa că după prima lună acumulase deja convorbiri de 220 de dolari. Eu câştigam mai puţin de zece dolari pe lună, aşa că am găsit suma astronomică. Mi-a promis solemn că are de gând să plătească. Ceea ce bineîneţeles că nu a făcut, lucru pe care l-am aflat în momentul când şi abonamentul meu a fost blocat pe cale de consecinţă a faptului că el nu a vărsat un leu în contul Connex.

Am trecut succesiv prin fazele cu rugăminţi, insistenţe şi ameninţări. După şapte ani s-au adunat, cu penalităţi, peste 2.000 RON. Prescorniţoiu a rămas acelaşi. De atunci nu am mai reuşit să fac un abonament pe numele meu la nici o companie de telefonie mobilă. Sunt în Preventel – baza de date comună Orange-Vodafone cu rău-platnici. Vodafone a vândut între timp creanţa către diferiţi recuperatori de debite (probabil la pachet cu a altor mii de rău-platnici) . La un moment dat mă căuta o doamnă de la Connex, apoi o firmă de avocatură, apoi încă o firmă până ieri. Au preluat această creanţă cei de la EOS KSI. S-au gândit probabil că au metode mai originale şi eficace să scoată bănuţul de la debitori. Iată ce înţeleg prin metode de a găsi oamenii. O carte postală roşie pe care nu scrie cine te caută şi de ce. Doar o căsuţă poştală şi un număr de telefon. Cică să sun urgent. S-au bazat probabil pe curioziotatea care a omorât şi pisica. Iar eu sunt curios şi bineîneţeles că am sunat. O duduie înţepată a început pe un tot sobru să mă anunţe că mă paşte o mare nenorocire dacă nu le dau toţi banii. Am încercat să o domolesc spunându-i că îmi ştiu drepturile, că nu mai are cum să îmi ceară bani acum, după şapte ani şi că trebuia să mă dea în judecată acum vreo cinci ca să mai ia ceva de la mine. A recunoscut că nu are cum să îmi ia bani, dar a trecut la planul doi cu ameninţări cu o bază de date a rău platnicilor care se va crea de anul ăsta şi că nu o să mai iau credite sau abonamente. Probabil că nici măcar la Metrorex, că altele nu mai am pe numele meu!! Am luat-o câteva secunde totuşi în serios şi l-am întrebat despre acest caz pe campionul recuperatorilor, avocatul Iulian Urban. Iată răspunsul său:

Intr-adevar prescriptia dreptului la actiune opereaza la 3 ani de zile de la nasterea unei restante. Dincolo de acest termen, creditorul nu mai poate sa actioneze debitorul in judecata pentru plata unei datorii, adica nu mai poate obtine concursul fortei coercitive a statului roman pentru constrangerea debitorului.
Cei de la EOS KSI incearca sa te convinga sa platesti restanta si asta este ok, insa sub nici o forma nu ar putea sa te induca in eroare , sa iti spuna ca te baga pe liste negre, pentru ca nu pot face acest lucru si nu este deontologic profesional.
Notiunea de lista neagra in schimb, inseamna ca , in baza de date a EOS vei ramane ca nu ai achitat aceasta datorie si aici trebuie sa intelegi doua aspecte :

1. nu vei fi inregistrat la Biroul de Credit pentru ca asa cum vei citi aici, practic de la 01.01.2008 la Biroul de Credit nu se mai inscriu decat strict restantele din segmentul de creditare bancara;
2. tu vei ramane probabil in baza de date a EOS
3. mai exista de asemenea un aspect : intre Vodafone si Orange exista incheiat un acord de prin 2000, in baza caruia, ei schimba date si inregistreaza pe cei care nu isi platesc datoriile ; aceasta baza de date, incepand cu 01.01.2008 este insa ilegala, adica Orange nu te poate refuza sa iti faca abonament pentru ca ai o restanta la Vodafone, intrucat Autoritatea pentru Protectia Datelor Personale , a spus clar ca nu se pot constitui intre agenti economici, care opereaza pe aceeasi piata sau pe piete diferite, structuri similare cu birourile de credit; asta inseamna ca, doua firme nu pot sa utilizeze cu consecinte impotriva unor consumatori, datele legate de restantele inregistrate de acestia; daca tie ti s-ar interzice la Orange sa iti faci abonament pentru ca ai o datorie neachitata din 2000 la Vodafone, poti sa dai in judecata Orange si, 100 % ai castiga procesul si acestia ar fi obligati sa iti deschida contract.

Prescriptia dreptului la actiune in sens procesual inseamna de fapt o sanctiune stabilita prin lege, indreptata impotriva creditorului, care timp de 3 ani de zile , demonstreaza nepasare in recuperarea banilor sai, astfel incat daca el nu da in judecata un debitor in acest interval, se presupune ca nu a fost interesat in colectarea banilor, si atunci nu mai poate actiona in judecata debitorul.

Urban Iulian

Aşa că îi transmit şi pe această cale doamnei de la EOS KSI că mi se rupe de ameninţările ei şi vă doresc tuturor la fel.

Ultimele articole

Articole recomandate

930 Comments

  1. Am 1 an de cât nu am plătit abonamentele la Telecom , mi-a venit de la firma de decupare z 3000 lei , normal in termen de 3 ani dacă nu-s chemat in instanța de firma de recuperări , nu vor putea deschide proces in instanța corect ? 900 este abonamentul și 700 echipamentul . Și restul taxele lor de furt … Nu-s obligat sa achit acele taxe , și chiar dacă m-a cheamă in instanța nu am garantat cu nimic ca voi avea sprijinul financiar de a îmi achita abonamentul . Dar cel mai nașpa este ca 1000 de lei penalizări și 300 lei taxa de reliziere a contractului , nu sunt obligat sa achit așa ceva . Ce sfat îmi dai ,?

  2. Salut! Foarte interesant articolul si a venit exact la timp!
    Prin primavara 2014 am facut un abonament la Cosmote, pe la inceputul lui septembrie 2014 am inceput pregatirile pt a ma muta din tara,in UK, printre acestea se includea si contactarea celor de la Cosmote pt a ma asigura de continuarea contractului si pt a avea optiunea roaming activata incepand cu 1 oct 2014. Pe 29-30 sept i-am contactat in legatura cu activarea roamingului, au confirmat in mod repetat ca optiunea este activa. Am plecat in UK stiind ca voi avea acces la internet si imi voi putea contacta familia. Bineinteles, o data ce am incercat sa ii contactez pe cei de acasa cartela nu functiona deloc. Prin alte metode am luat legatura cu cei de acasa, pt ca ei sa ia legatura cu cei de la cosmote. Asa au aflat ca pt a se activa acea optiune ar fi trebuit sa platesc o garantie de 600 lei de care nimeni nu m-a informat, evident nu am putut utiliza serviciile Cosmote deloc, le-am scris cateva email-uri in legatura cu acest lucru dar nu am primit raspuns. Acum cateva zile am fost anuntata de mama ca am primit o scrisoare din partea unei companii de recuperare creante cum ca le-as datora 1700 lei. Nu intentionez sa platesc aceasta datorie care mi se pare abuziva, dar as dori sa stiucum pot lupta legal, intrucat nu sunt in tara, si nu planuiesc sa ma intorc. Multumesc anticipat! Toate cele bune!

  3. O noua lege pe 4 Aprilie 2016 modificata spune ca firmele de recuperare debitelor numai au puterea sa te execute silit in sitanta . Doar firma de telefonie mobila cu care ai făcut contractul au dreptul sa te cheme in stanță pentru datorie . Atât timp cât te-au trecut l-au o firma de recuperatori , ei numai au nici o treaba cu tine COSMOTE , orange sau Vodafone corect ?

  4. Salut .. am făcut acum 2 ani doua abonamente la digi mobil si am luat două telefoane în valoare de 500 Ron fiecare , si nu am plătit nici o factură.. si mi-a venit de plată vreo 3000 de lei si nu am putut plătii si m-au dat în judecată și mi-a venit hotărâre judecătorească ca să plătesc 5000 de lei cu tot cu cheltuieli.. întrebarea mea este dacă nu plătesc suma asta pot să fac pușcărie neavand bunuri pe numele meu..doar conturi deschise la bănci pe care îmi vine salariu..

    • Dacă e hotărâre judecătorească îți pot bloca conturile cu bani în ei până plătești tot. Și nici nu îți poți deschide altele. Mai bine ajungi la o înțelegere cu digi, mergi tu la ei și încearcă să negociezi suma de plată, și eventual să o achiți în rate.

  5. Firme de recuperare, in cazul in care nu iti platesti abonamentul de telefonie orange, te cauta si la domiciliu? Adica vine cineva sa te streseze la domiciliul tau? Sau doar scrisori si te suna foarte des?

  6. salut george acum cateva luni am facut un abonament pe o suma de vreo 110 euro in total , atunci lucrand in strainatate imi puteam permite sa platesc insa acuma nu prea. o sa renunt sa mai platesc , ce pot patii avand in vedere ca nu am nimic pe numele meu si locuiesx cu parintii. multumesc

  7. Bună ziua! Am un abonament la cosmote, pe numele tatălui meu, valabil până luna asta. Acum 3 sau 4 luni pur și simplu și-a pierdut semnalul și nu swe putea efectua niciun apel, moment în care am mers la ei să le spun problema. Răspunsul lor a fost că mi-ar putea da o altă cartela cu același număr, doar dacă titularul e prezent. Le-am spus că e plecat din țară și că am doar copia de buletin și buletinul meu, moment în care m-au refuzat într-un mod mai puțin politicos. Logic mi s-a părut că atâta vreme cât nu ma pot folosi de un lucru, să încetez să îl mai plătesc. Care ar putea fi urmările? Și există posibilitatea să se prelungească automat dacă el nu merge sa încheie acel abonament?

  8. Salut George !
    Pana la urma, ti-ai platit datoria ? Chiar daca ai fost inselat de persoana respectiva, din punct de vedere legal, era datoria ta.
    Ce nu e bine, e ca lumea considera ca daca o datorie este prescrisa, automat aceasta este considerata nula, ceea ce e complet gresit.

  9. Bună ziua am făcut un abonament în Austria la t-mobile se poate intampla ceva Dak ei plec în România și ma întorc după ceva timp sau deloc urmând sa astept chitanță de închidere. Va multumesc

  10. Buna ziua! Am facut portare de numar de telefon la Vodafone de la Rds, inainte de a expira perioada contractuala. Specific ,ca am facut portarea fara a mai calca la cei de la Rds. Acum trimit facturi cum ca as avea de plata 600 lei. E CORECT lucrul asta? Va multumesc!

    • Nu este exclus. Din câte știu la companiile de telefonie nu vei putea să îți faci abonament nou decât după ce plătești datoria. Poprire pe conturi ai doar din cauza taxelor de la stat, fisc.

  11. Salut, am avut un abonament la Orange de vreo 3 ani în care am achiziționat o tableta cadou. Abonament nu l-am mai putut plăti după vreo 3-4 luni, iar cei de la Orange mi-au închis abonamentul. Acuma de o luna am început să primesc facturi de la o firma de fecioare top factoring si deja am de plata 1200 lei. Eu nu am de gând să le plătesc aceasta suma dar nu ştiu cum sa fac ca scap de ei. Vreau sa achit suma care a rămas doar de plata de la abonament

  12. Dar, George Buhnici, clauza din contractul cu telekom, ca platesti 0,5% penalitati pe zi pt fiecare zi de intarziere, este legala?
    Multumesc frumos!

  13. Ti am pus si eu o intrebare aseara dar a disparut!!
    Daca intrun contract cu telekom este o clauza de penalitate de 0,5% pe zi, este legal?? Nu este o clauza abuziva??

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.