Nu plătesc, doamnă! Sau cum scapi de facturi!

carte-postala_web.JPG

Cel mai bun pont de ceva vreme încoace este cel pe care mi l-a vândut un avocat. Ştiaţi că toate facturile neplătite se prescriu după trei ani? Adică nu te mai poate obliga nimeni şi nimic (în afară de bunăvoinţă) să le plăteşti. Aici intră bineînţeles şi facturile de telefon mobil. Ce veste bună! Aşa că o anunţ şi pe această cale pe duduia de la EOS KSI că nu plătesc. Găsesc mârşavă şi lipsită de bun simţ metoda lor de a mă contacta şi ameninţa. Să detaliem.

Aşa cum fiecare puşcăriaş are o poveste a nevinovăţiei, aşa am şi eu una. Prin 2000, când încă eram uşor naiv şi încrezător am luat o ţeapă originală. Un coleg de la Gazeta de Transilvania, pe numele său – îl voi spune ca să îl fac de ruşine – SILVIU PRESCORNIŢOIU – un om cu un caracter infect, un mincinos şi un bişniţar m-a atras într-o capcană facilă. Proaspăt reporter, la 18 ani, în redacţia Gazetei am acceptat uşor să iau încă un număr de telefon de la CONNEX pe care să i-l ofer spre utilizare în schimbul promisiunii că va plăti la timp fiecare factură aferentă numărului său de telefon. Omul m-a convins că are nevoie de ajutor pentru un motiv de care nu îmi amintesc, dar părea credibil pe atunci. Nimeni nu m-a avertizat că acest coleg este de fapt un ţepar. Aşa că după prima lună acumulase deja convorbiri de 220 de dolari. Eu câştigam mai puţin de zece dolari pe lună, aşa că am găsit suma astronomică. Mi-a promis solemn că are de gând să plătească. Ceea ce bineîneţeles că nu a făcut, lucru pe care l-am aflat în momentul când şi abonamentul meu a fost blocat pe cale de consecinţă a faptului că el nu a vărsat un leu în contul Connex.

Am trecut succesiv prin fazele cu rugăminţi, insistenţe şi ameninţări. După şapte ani s-au adunat, cu penalităţi, peste 2.000 RON. Prescorniţoiu a rămas acelaşi. De atunci nu am mai reuşit să fac un abonament pe numele meu la nici o companie de telefonie mobilă. Sunt în Preventel – baza de date comună Orange-Vodafone cu rău-platnici. Vodafone a vândut între timp creanţa către diferiţi recuperatori de debite (probabil la pachet cu a altor mii de rău-platnici) . La un moment dat mă căuta o doamnă de la Connex, apoi o firmă de avocatură, apoi încă o firmă până ieri. Au preluat această creanţă cei de la EOS KSI. S-au gândit probabil că au metode mai originale şi eficace să scoată bănuţul de la debitori. Iată ce înţeleg prin metode de a găsi oamenii. O carte postală roşie pe care nu scrie cine te caută şi de ce. Doar o căsuţă poştală şi un număr de telefon. Cică să sun urgent. S-au bazat probabil pe curioziotatea care a omorât şi pisica. Iar eu sunt curios şi bineîneţeles că am sunat. O duduie înţepată a început pe un tot sobru să mă anunţe că mă paşte o mare nenorocire dacă nu le dau toţi banii. Am încercat să o domolesc spunându-i că îmi ştiu drepturile, că nu mai are cum să îmi ceară bani acum, după şapte ani şi că trebuia să mă dea în judecată acum vreo cinci ca să mai ia ceva de la mine. A recunoscut că nu are cum să îmi ia bani, dar a trecut la planul doi cu ameninţări cu o bază de date a rău platnicilor care se va crea de anul ăsta şi că nu o să mai iau credite sau abonamente. Probabil că nici măcar la Metrorex, că altele nu mai am pe numele meu!! Am luat-o câteva secunde totuşi în serios şi l-am întrebat despre acest caz pe campionul recuperatorilor, avocatul Iulian Urban. Iată răspunsul său:

Intr-adevar prescriptia dreptului la actiune opereaza la 3 ani de zile de la nasterea unei restante. Dincolo de acest termen, creditorul nu mai poate sa actioneze debitorul in judecata pentru plata unei datorii, adica nu mai poate obtine concursul fortei coercitive a statului roman pentru constrangerea debitorului.
Cei de la EOS KSI incearca sa te convinga sa platesti restanta si asta este ok, insa sub nici o forma nu ar putea sa te induca in eroare , sa iti spuna ca te baga pe liste negre, pentru ca nu pot face acest lucru si nu este deontologic profesional.
Notiunea de lista neagra in schimb, inseamna ca , in baza de date a EOS vei ramane ca nu ai achitat aceasta datorie si aici trebuie sa intelegi doua aspecte :

1. nu vei fi inregistrat la Biroul de Credit pentru ca asa cum vei citi aici, practic de la 01.01.2008 la Biroul de Credit nu se mai inscriu decat strict restantele din segmentul de creditare bancara;
2. tu vei ramane probabil in baza de date a EOS
3. mai exista de asemenea un aspect : intre Vodafone si Orange exista incheiat un acord de prin 2000, in baza caruia, ei schimba date si inregistreaza pe cei care nu isi platesc datoriile ; aceasta baza de date, incepand cu 01.01.2008 este insa ilegala, adica Orange nu te poate refuza sa iti faca abonament pentru ca ai o restanta la Vodafone, intrucat Autoritatea pentru Protectia Datelor Personale , a spus clar ca nu se pot constitui intre agenti economici, care opereaza pe aceeasi piata sau pe piete diferite, structuri similare cu birourile de credit; asta inseamna ca, doua firme nu pot sa utilizeze cu consecinte impotriva unor consumatori, datele legate de restantele inregistrate de acestia; daca tie ti s-ar interzice la Orange sa iti faci abonament pentru ca ai o datorie neachitata din 2000 la Vodafone, poti sa dai in judecata Orange si, 100 % ai castiga procesul si acestia ar fi obligati sa iti deschida contract.

Prescriptia dreptului la actiune in sens procesual inseamna de fapt o sanctiune stabilita prin lege, indreptata impotriva creditorului, care timp de 3 ani de zile , demonstreaza nepasare in recuperarea banilor sai, astfel incat daca el nu da in judecata un debitor in acest interval, se presupune ca nu a fost interesat in colectarea banilor, si atunci nu mai poate actiona in judecata debitorul.

Urban Iulian

Aşa că îi transmit şi pe această cale doamnei de la EOS KSI că mi se rupe de ameninţările ei şi vă doresc tuturor la fel.

Ultimele articole

Articole recomandate

930 Comments

  1. In urma reclamelor incisive facute de KRUK (camatari) pe posturile de televiziune doresc sa va aduc in atentie urmatoarele:

    Minuta Deciziei ICCJ nr. 9/2016 (Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept) privind reprezentarea conventională în procesul civil (interpretarea art. 84 alin. 1 din Codul de procedură civilă).

    5 aprilie 2016

    Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis, în şedinţa din 4 aprilie 2016, admiterea sesizării formulate de Tribunalul Braşov – Secţia I civilă, în dosarul nr. 21531/197/2015, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, a stabilit că:

    „În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 84 alin. (1) din Codul de procedură civilă, cererea de chemare în judecată şi reprezentarea convenţională a persoanei juridice în faţa instanţelor de judecată nu se poate face prin mandatar persoană juridică, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urmă.
    Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.”

    In concluzie mare atentie la cine va cere si pretinde un drept asupra finantelor dumneavoastra

  2. In conformitate cu prevederile legale drepturile se rescriu din 3 in 3 ani prevazut in DECRET nr.167 din 10 aprilie 1958 privitor la prescripţia extinctivă publicat in MONITORUL OFICIAL Nr. 19 DIN 21/04/58
    ART. 1
    Dreptul la actiune, avind un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul stabilit in lege.
    Odata cu stingerea dreptului la actiune privind un drept principal se stinge si dreptul la actiune privind accesorii.
    Orice clauza care se abate de la reglementarea legala a prescriptiei este nula.
    ART. 2
    Nulitatea unui act juridic poate fi invocata oricind, fie pe cale de actiune, fie pe cale de exceptie.
    ART. 3
    Termenul prescriptiei este de 3 ani, iar in raporturile dintre organizatiile socialiste, de 18 luni.
    ART. 6
    Dreptul de a cere executarea silita in temeiul oricarui titlu executor se prescrie prin implinirea unui termen de 3 ani, iar in raporturile dintre organizatiile socialiste, de un an.
    ART. 7
    Prescriptia incepe sa curga de la data cind se naste dreptul de actiune sau dreptul de a cere executarea silita.
    In obligatiile care urmeaza sa se execute la cererea creditorului precum si in acelea al caror termen de executare nu este stabilit, prescriptia incepe sa curga de la data nasterii raportului de drept.
    Daca dreptul este sub conditie suspensiva sau cu termen suspensiv, prescriptia incepe sa curga de la data cind s-a implinit conditia sau a expirat termenul.
    ART. 8
    Prescriptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita, incepe sa curga de la data cind pagubitul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca, atit paguba cit si pe cel care raspunde de ea.
    Dispozitiile alineatului precedent se aplica prin asemanare si in cazul imbogatirii fara just temei.
    ART. 9
    Prescriptia dreptului la actiune in anularea unui act juridic pentru violenta, incepe sa curga de la data cind aceasta a incetat.
    In caz de viclenie ori eroare sau in celelalte cazuri de anulare, prescriptia incepe sa curga de la data cind cel indreptatit, reprezentantul sau legal sau persoana chemata de lege sa-i incuviinteze actele, a cunoscut cauza anularii, insa cel mai tirziu de la implinirea a 18 luni de la data incheierii actului.
    ART. 11
    Prescriptia dreptului la actiune privind viciile ascunse ale unui lucru transmis sau ale unei lucrari executate, incepe sa curga de la data descoperirii viciilor, insa cel mai tirziu de la implinirea unui an de la predarea lucrului sau lucrarii.
    Prescriptia actiunii privind viciile unei constructii, incepe sa curga de la data descoperirii viciilor, insa cel mai tirziu de la implinirea a trei ani de la predare.
    Prin dispozitiile prezentului articol nu se aduce nici o atingere termenelor de garantie, legale sau conventionale.
    ART. 17
    Intreruperea sterge prescriptia inceputa inainte de a se fi ivit imprejurarea care a intrerupt-o.
    Dupa intrerupere incepe sa curga o noua prescriptie.
    In cazul cind prescriptia a fost intrerupta printr-o cerere de chemare in judecata ori de arbitrare sau printru-un act incepator de executare, noua prescriptie nu incepe sa curga cit timp hotarirea de admitere a cererii nu a ramas definitiva sau, in cazul executarii, pina la indeplinirea ultimului act de executare.
    ART. 18
    Instanta judecatoreasca si organul arbitral sint obligate ca, din oficiu sa cerceteze, daca dreptul la actiune sau la executarea silita este prescris.
    ART. 19
    Instanta judecatoreasca sau organul arbitral poate, in cazul in care constata ca fiind temeinic justificate cauzele pentru care termenul de prescriptie a fost depasit, sa dispuna chiar din oficiu judecarea sau rezolvarea actiunii, ori sa incuviinteze executarea silita.
    ART. 20
    Debitorul care a executat obligatia dupa ce dreptul la actiune al creditorului s-a prescris, nu are dreptul sa ceara inapoierea prestatiei, chiar daca la data executarii nu stia ca termenul prescriptiei era implinit.
    Dispozitiile alineatului precedent nu sint aplicabile in cazul cind debitorul este o organizatie socialista, daca la implinirea prescriptiei aceasta organizatie este obligata, potrivit legii, sa verse la bugetul de stat ceea ce datora fostului creditor.
    ART. 21
    In cazul in care o organizatie socialista de stat este debitoarea unei sume de bani, iar creditorul nu si-a exercitat dreptul la actiune, ori dreptul de a cere executarea silita, inainte de implinirea prescriptiei, organizatia debitoare va varsa la bugetul de stat suma de bani ce datora, in termen de 45 zile de la data cind prescriptia s-a implinit, fiind obligata sa plateasca pentru fiecare zi de intirziere o penalitate de 0,05% din valoarea prestatiei.
    ART. 22
    Dispozitiilor Decretului de fata nu se aplica dreptul la actiune privitor la drepturile de proprietate, uzufruct, uz, abitatiune, servitute si superficie.
    ART. 23
    Impozitele si taxele datorate statului precum si primele asigurarilor prin efectul legii, ramin supuse dispozitiilor privitoare la prescriptie din legile speciale.
    ART. 24
    Dispozitiile prezentului Decret sint aplicabile si prescriptiilor neimplinite la data intrarii sale in vigoare, in care caz termenele de prescriptie prevazute in Decretul de fata vor fi socotite ca incep sa curga de la intrarea in vigoare a acestui Decret.
    Cu toate acestea, dispozitiile legii anterioare, privitoare la termenele de prescriptie, ramin mai departe aplicabile, daca termenele ce ele prevad se implinesc inaintea celor fixate prin prezentul Decret.
    ART. 25
    Pe data intrarii in vigoare a Decretului de fata, se abroga orice dispozitii legale contrare prezentului Decret, in afara de cele care stabilesc un termen de prescriptie mai scurt decit termenul corespunzator prevazut prin Decretul de fata.

    Potrivit art. 55 din Codul Fiscal sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca .
    Veniturile de natura salariala, denumite si venituri din salarii, sunt venituri din activitati dependente, daca sunt indeplinite urmatoarele criterii:
    – partile care intra in relatia de munca, denumite in continuare angajator si angajat, stabilesc de la inceput: felul activitatii, timpul de lucru si locul desfasurarii activitatii;
    – partea care utilizeaza forta de munca pune la dispozitia celeilalte parti mijloacele de munca, cum ar fi: spatii cu inzestrare corespunzatoare, imbracaminte speciala, unelte de munca si altele asemenea;
    – persoana care activeaza contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea ei intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
    – platitorul de venituri de natura salariala suporta cheltuielile de deplasare in interesul serviciului ale angajatului, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, si alte cheltuieli de aceasta natura, precum si indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca suportate de angajator potrivit legii;
    – persoana care activeaza lucreaza sub autoritatea unei alte persoane si este obligata sa respecte conditiile impuse de aceasta, conform legii.
    Potrivit normelor metodologice de punere in aplicare a codului fiscal veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se refera, si care sunt realizate din:
    1) sume primite pentru munca prestata ca urmare a contractului individual de munca, a contractului colectiv de munca, precum si pe baza actului de numire:
    – salariile de baza;
    – sporurile si adaosurile de orice fel;
    – indemnizatii pentru trecerea temporara in alta munca, pentru reducerea timpului de munca, pentru carantina, precum si alte indemnizatii de orice fel, altele decat cele mentionate la pct. 3, avand aceeasi natura;
    – recompensele si premiile de orice fel;
    – sumele reprezentand premiul anual si stimulentele acordate, potrivit legii, personalului din institutiile publice, cele reprezentand stimulentele acordate salariatilor agentilor economici;
    – sumele primite pentru concediul de odihna, cu exceptia sumelor primite de salariat cu titlu de despagubiri reprezentand contravaloarea cheltuielilor salariatului si familiei sale necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna;
    – sumele primite in caz de incapacitate temporara de munca;
    – valoarea nominala a tichetelor de masa, tichetelor de cresa, tichetelor de vacanta, acordate potrivit legii;
    – orice alte castiguri in bani si in natura, primite de la angajatori de catre angajati, ca plata a muncii lor;
    2) indemnizatiile, precum si orice alte drepturi acordate persoanelor din cadrul organelor autoritatii publice, alese sau numite in functie, potrivit legii, precum si altora asimilate cu functiile de demnitate publica, stabilite potrivit sistemului de stabilire a indemnizatiilor pentru persoane care ocupa functii de demnitate publica;
    3) drepturile personalului militar in activitate si ale militarilor angajati pe baza de contract, reprezentand solda lunara compusa din solda de grad, solda de functie, gradatii si indemnizatii, precum si prime, premii si alte drepturi stabilite potrivit legislatiei speciale;
    4) sumele reprezentand platile compensatorii calculate pe baza soldelor lunare nete, acordate personalului militar trecut in rezerva sau al carui contract inceteaza ca urmare a nevoilor de reducere si de restructurare, precum si ajutoarele stabilite in raport cu solda lunara neta, acordate acestuia la trecerea in rezerva sau direct in retragere cu drept de pensie sau celor care nu indeplinesc conditiile de pensie, precum si ajutoare sau plati compensatorii primite de politisti aflati in situatii similare, al caror cuantum se determina in raport cu salariul ;
    5) drepturile administratorilor obtinute in baza contractului de administrare incheiat cu companiile/societatile nationale, societatile comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar, precum si cu regiile autonome, stabilite potrivit legii, cum ar fi: indemnizatia lunara bruta, suma cuvenita prin participare la profitul net al societatii;
    6) sumele platite membrilor fondatori ai unei societati comerciale constituite prin subscriptie publica, potrivit cotei de participare la profitul net, stabilita de adunarea constitutiva, potrivit legislatiei in vigoare;
    7) sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, membrii directoratului si ai consiliului de supraveghere, precum si in comisia de cenzori;
    8) sumele primite de reprezentantii in organisme tripartite, conform legii;
    i) indemnizatiile, primele si alte asemenea sume acordate membrilor alesi ai unor entitati, cum ar fi: organizatii sindicale, organizatii patronale, alte organizatii neguvernamentale, asociatii de proprietari/chiriasi si altele asemenea;
    9) indemnizatiile acordate ca urmare a participarii in comisii, comitete, consilii si altele asemenea, constituite conform legii;
    10) veniturile obtinute de condamnatii care executa pedepse la locul de munca;
    11) sumele platite sportivilor ca urmare a participarii in competitii sportive, precum si sumele platite sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor si altor specialisti in domeniu pentru rezultatele obtinute la competitiile sportive, de catre structurile sportive cu care acestia au relatii contractuale de munca, indiferent de forma sub care se platesc, inclusiv prima de joc, cu exceptia celor prevazute la art. 42 lit. t) din Codul fiscal;
    12) compensatii banesti individuale, acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, din fondul de salarii, potrivit dispozitiilor prevazute in contractul de munca;
    13) sumele reprezentand platile compensatorii calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective, conform legii, precum si sumele reprezentand platile compensatorii calculate pe baza salariului mediu net pe economie, primite de personalul civil din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala la incetarea raporturilor de munca sau de serviciu, ca urmare a nevoilor de reducere si de restructurare, acordate potrivit legii;
    14) indemnizatii sau alte drepturi acordate angajatilor cu ocazia angajarii sau mutarii acestora intr-o alta localitate, stabilite potrivit contractelor de munca, statutelor sau altor dispozitii legale, cu exceptia celor prevazute la art. 55 alin. (4) lit. h) si i) din Codul fiscal;
    15) indemnizatia administratorilor, precum si suma din profitul net, alta decat cea calificata drept dividend, cuvenite administratorilor societatilor comerciale, potrivit actului constitutiv, sau stabilite de adunarea generala a actionarilor;
    16) indemnizatiile lunare platite, conform legii, de angajator pe perioada de neconcurenta, stabilite conform contractului individual de munca;
    17) indemnizatii prevazute in contractul de munca platite de angajator pe perioada suspendarii contractului de munca urmare participarii la cursuri sau la stagii de formare profesionala ce presupune scoaterea integrala din activitate, conform legii.
    18) indemnizatii lunare brute si alte avantaje de natura salariala acordate membrilor titulari, corespondenti si membrilor de onoare ai Academiei Romane.
    19) indemnizatii primite la data incetarii raporturilor de serviciu
    20) alte drepturi sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor.
    Prescriptie legislativa in Noul Cod Civil :
    Art. 2504 Noul cod civil Prescripţia dreptului la acţiune privind creanţa garantată Dispoziţii generale
    Categorie: Noul Cod Civil actualizat 2016 – Legea 287/2009
    Comentarii
    2

    CAPITOLUL I
    Dispoziţii generale
    Art. 2504

    Prescripţia dreptului la acţiune privind creanţa garantată

    (1) Prescripţia dreptului la acţiune privind creanţa principală nu atrage şi stingerea dreptului la acţiunea ipotecară. În acest din urmă caz, sub rezerva prescripţiei dreptului de a obţine executarea silită, creditorul ipotecar va putea oricând urmări, în condiţiile legii, bunurile mobile sau imobile ipotecate, însă numai în limita valorii acestor bunuri.

    (2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică prescripţiei dreptului la acţiune pentru plata dobânzilor şi a altor accesorii ale creanţei ipotecare, care, în afara capitalului, nu mai pot fi acoperite după împlinirea prescripţiei din valorificarea, pe cale silită, a bunului grevat.

    Legea 287/2009 – Noul cod civil actualizat prin:
    Lege nr. 138/2014 – pentru modificarea şi completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe

    Art. 2503 Noul cod civil Prescripţia dreptului la acţiune privind drepturile accesorii Dispoziţii generale
    Categorie: Noul Cod Civil actualizat 2016 – Legea 287/2009
    Comentarii
    2

    CAPITOLUL I
    Dispoziţii generale
    Art. 2503

    Prescripţia dreptului la acţiune privind drepturile accesorii

    (1) Odată cu stingerea dreptului la acţiune privind un drept principal, se stinge şi dreptul la acţiune privind drepturile accesorii, afară de cazul în care prin lege s-ar dispune altfel.

    (2) În cazul în care un debitor este obligat la prestaţii succesive, dreptul la acţiune cu privire la fiecare dintre aceste prestaţii se stinge printr-o prescripţie deosebită, chiar dacă debitorul continuă să execute una sau alta dintre prestaţiile datorate.

    (3) Dispoziţiile alin. (2) nu sunt aplicabile în cazul în care prestaţiile succesive alcătuiesc, prin finalitatea lor, rezultată din lege sau convenţie, un tot unitar.

    Art. 2504 Noul cod civil Prescripţia dreptului la acţiune privind creanţa garantată Dispoziţii generale
    Categorie: Noul Cod Civil actualizat 2016 – Legea 287/2009
    Comentarii
    2

    CAPITOLUL I
    Dispoziţii generale
    Art. 2504

    Prescripţia dreptului la acţiune privind creanţa garantată

    (1) Prescripţia dreptului la acţiune privind creanţa principală nu atrage şi stingerea dreptului la acţiunea ipotecară. În acest din urmă caz, sub rezerva prescripţiei dreptului de a obţine executarea silită, creditorul ipotecar va putea oricând urmări, în condiţiile legii, bunurile mobile sau imobile ipotecate, însă numai în limita valorii acestor bunuri.

    (2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică prescripţiei dreptului la acţiune pentru plata dobânzilor şi a altor accesorii ale creanţei ipotecare, care, în afara capitalului, nu mai pot fi acoperite după împlinirea prescripţiei din valorificarea, pe cale silită, a bunului grevat.

    Legea 287/2009 – Noul cod civil actualizat prin:
    Lege nr. 138/2014 – pentru modificarea şi completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe

    Si eu am avut un incident de natura asta cu Cosmote Romania Mibile si cu Eurocor Romania dar iam amanat intruna si Cosmote Romania a cedat intr-un an de am achiat eu paguba de 70 lei care nu o achitasem la o factura si restul Recuperatorul numit Cycle Romania pana la valoarea de 10500 lei care era facturata cu penalitati si cu dobanzi dar nici in tribunale nam ajuns . Incat de Eurocor Romania ce sa mai spun ca la ei am un debit de 775 lei pentru 3 cursuri si nus achitate de 3 ani si jumatate dar ma amenitau si imi trimite instiintari de diverse acte ca ma da in judecata daca nu achit debitul din contract . Dar ii las ca pana la urma nici ca vor mai recupera debitul respectiv chiar daca legea ii e partea lor .

    Ca daca instanta de judecata spune ca termenul de recuperare prejudiciu este depasit nu mai aplica nicio sentinta decat daca trimite instiintari la Toate bancile si la Trezorerie si Taxe si Impozite sar putea sa iti monteze popriiri pe conturi si sa platesti datoriile respective .

  3. Buna ziua am avut un abonament cosmote 2008-2010 de 35lei lunar. Cu cateva zile inainte de implinirea celor 2 ani am fost la cosmote sa inchei contractul insa angajatul cosmote mi.a adus la cunostinta ca daca nu anunt cu o luna inainte de incheierea contractului se prelungeste automat inca 2 ani…adica nu pot renunta la el…am scos cartela din telefon si nu am mai platit,bineinteles nu am mai folosit nici un minut cartela. M.au tot sunat de la firma de recuperari si le.am explicat situatia dar oricum trebuie sa platesc. Astazi m.au sunat sa ma anunte ca suma de plata este de 1100lei iar pe cale amiabila sa platesc pana saptamana viitoare 850lei.. Va rog din suflet daca ma puteti informa daca sunt onligata sa platesc… au trecut 6 ani

    • După 5 ani nu cred că ești obligată, condițiile contractului cam așa sunt. Dacă nu vrei să apari cu datorii când îți faci alt abonament la ei sau la alți operatori încearcă să o rezolvi pe cale amiabilă. Poți propune să plătești în tranșe sau o sumă mai mică ca să renunți.

  4. Salut George , am avut si eu la compania UPC un contract acum ceva ani buni si acum mi a venit sa le platesc suma de 580 lei , nu sunt multi dar au inceput cu amenintari .
    Eu m am mutat pe atunci si le am cerut sa imi mute si serviciile , dar nu au fost de acord asa ca m am decis sa ma duc la RDS si sa nu le mai platesc nimic.
    Pot pati ceva grav acum?

  5. Am primit somatie de la aceasta companie fantoma S.C. CYCLE EUROPEAN SRL, ca au de recuperat 40 lei pentru plata abonamentului Vodafone.
    M-am dus online sa ma uit daca datorez ceva si aveam balanta zero lei.
    Am sunat la Vodafone si ei nu stiau nimic despre asa ceva dar mi-au dat un numar de telefon 037-206-2955 la care raspunde un robot in limba franceza sa-i intreb pe ei de ce mi-au trimis somatia.
    Mi-e clar ca aceasta companie este „a scam” si fura bani de la lume din moment ce si Vodafone s-au mirat cum de am primit asa ceva cand nu le datorez nici un fel de leu si am factura platita la zi. This is a fucked-up country … that’s all !

  6. Buna.. Am si eu un abonament la Orange. Nu l-am platit de 4 luni pt ca din prima luna mi-au pus cu 100 de lei in plus decat ar fi trebuit sa platesc.. După mi- a venit facura de 4000 de lei.. As dori sa stiu daca imi pot lua bani de pe card daca nu le platesc

  7. Salut!am si eu o întrebare,am cumparat un telefon fe la o persoana de pe olx.telefonul e luat la portare de la orange,persoana respectiva nu a mai platit abonamentul si orange i-a inchis contul intre timp telefonul s-a defectat,intrebarea este dsca mai beneficiez de garantie.

  8. Salutare. Sunt plecat de 6 ani din tara. Aveam o descoperire de card de aproximativ 3000 Lei. Am incercat sa platesc insa ei nu m-au ajutat cu nimic sa pot sa le returnez banii. Dupa demisia de la job, am continuat sa platesc rata. Dupa 6 luni mi-au taiat contul, nu pentru neplata ci pentru faptul ca nu mai figuram ca salariat. In momentul acela mi-au cerut sa achitat in totalitate. Le-am cerut posibilitatea sa platesc in cateva transe. Au spus ok insa mi-au cerut procura pentru persoana care o sa-mi plateasca descoperirea in tara. Am cerut semnatura electronica ori semnatura prin posta, suportand eu costurile. Au refuzat. Le-am explicat ca daca merg la ambasada sa fac o procura, timpul pierdut de la munca + transportul + taxele foarte mari la ambasada, or sa ma ajunga la aproximativ 60% din suma descoperita. Pentru asta am cerut ajutor sa pot sa scutesc si sa-mi faciliteze acest efort. Au cerut aprobare insa a fost refuzata semnatura electronica. Dupa o saptamana au refuzat si prin posta. Dupa asta am spus ca daca nu vor sa ma ajute sa le returnez banii, am sa renunt. Am fost in tara pentru 3 zile, am fost la banca si mi-au spus ca dosarul meu a fost preluat de topfactoring. Am contactat topfactoring si mi-au spus ca trebuie sa-mi iau un interviu cu seful de recuperari, interviu care urma sa fie la cateva zile dupa ce trebuia sa ma plec din tara. Am cerut sa fiu programat mai repede insa nu mi-au dat posibilitatea. In cazul asta am renuntat. Au trecut 6 ani si sunt si acum curios ce se intampla sau ce se va intampla pe viitor. Multumesc

  9. Salut! Daca voi fi dat in judecata/executat silit de firma getback pentru suma de 8000 lei debit de la doua abonamente orange mai pot face ceva sa scap de datorie? gen sa contactez un avocat sa dau in judecata etc…??? Mersi

  10. Buna seara ! Am abonament la COSMOTE din anul 2014 din care am plătit aproximativ un an dupa nu am mai avut posibilitatea am primit plic acasa ca am de plata suma de 3000 RON . Imi poate pune oprire pe banii de pe card sa imi poate bloca contul ? Multumesc

  11. salut…am si eu o datorie la Orange destul de babana, datoria a fost vanduta la recuperatori diferiti, a ajuns la getback, datoria mea nu are o vechime mai mare de 3 ani mai exact are 2 ani si 8 luni acum au inaintat datoria catre un birou executor care ma invita pe cale amiabila sa platesc, ei se pot adresa in instanta cu datoria pe care Orange o are de recuperat de la mine ? sau mai exact se poate ajunge la o decizie definitiva de recuperare a datoriei de catre agentia de recuperari prin opriere pe card?

  12. Salut,
    Iti citesc site-ul cu mare atentie si m-am hotarat sa iti prezint cazul meu.
    In 2007 aveam un abonament la Orange pe care am hotarat sa nu il mai platesc pentru ca eram incadrat la un un tip de abonament pe care nu il puteam schimba, pentru ca „se reincheiase” in mod automat la data aniverasara. Trebuia sa depun cererea exact cu o luna inainte de implinirea anului aniversar, iar eu ratasem.
    Deci nu am mai platit, Ulterior, mi-am schimbat si domiciliul. Am mai primit facturi la vechea adresa si, dupa aproximativ un an (in 2008) am primit plicuri de la EOS. Nimeni nu le-a furnizat adresa mea acutala. Dar zilele trecute m-am trezit cu un plic de la EOS, pe adresa mea actuala, cu datele mele actualizate, plic venit printr-un executor judecatoresc, prin care ma anuntau ca ar fi bine sa platesc datoria de 1100 lei (de la 300 lei, cat era in 2007), altfel ei pot obtine o hotarare judecatoreasca si mai pot adauga, la cei 1100 lei, si alte cheltuieli. Instiintarea nu era semnata de executor, ci de cei de la EOS.
    Ce pot sa fac ca sa nu le platesc nimic? Pentru ca nu au nicio hotarare judecatoreasca pana acum. Dar de ce plicul are o stampila de la un executor? Eu stiu ca executorul intra pe rol doar dupa o hotarare judecatoreasca, nu inainte, cu amenintari?
    Au posibilitatea, dupa atatia ani, sa obtina castig si sa ma forteze sa platesc? Multumesc

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.