Nu plătesc, doamnă! Sau cum scapi de facturi!

carte-postala_web.JPG

Cel mai bun pont de ceva vreme încoace este cel pe care mi l-a vândut un avocat. Ştiaţi că toate facturile neplătite se prescriu după trei ani? Adică nu te mai poate obliga nimeni şi nimic (în afară de bunăvoinţă) să le plăteşti. Aici intră bineînţeles şi facturile de telefon mobil. Ce veste bună! Aşa că o anunţ şi pe această cale pe duduia de la EOS KSI că nu plătesc. Găsesc mârşavă şi lipsită de bun simţ metoda lor de a mă contacta şi ameninţa. Să detaliem.

Aşa cum fiecare puşcăriaş are o poveste a nevinovăţiei, aşa am şi eu una. Prin 2000, când încă eram uşor naiv şi încrezător am luat o ţeapă originală. Un coleg de la Gazeta de Transilvania, pe numele său – îl voi spune ca să îl fac de ruşine – SILVIU PRESCORNIŢOIU – un om cu un caracter infect, un mincinos şi un bişniţar m-a atras într-o capcană facilă. Proaspăt reporter, la 18 ani, în redacţia Gazetei am acceptat uşor să iau încă un număr de telefon de la CONNEX pe care să i-l ofer spre utilizare în schimbul promisiunii că va plăti la timp fiecare factură aferentă numărului său de telefon. Omul m-a convins că are nevoie de ajutor pentru un motiv de care nu îmi amintesc, dar părea credibil pe atunci. Nimeni nu m-a avertizat că acest coleg este de fapt un ţepar. Aşa că după prima lună acumulase deja convorbiri de 220 de dolari. Eu câştigam mai puţin de zece dolari pe lună, aşa că am găsit suma astronomică. Mi-a promis solemn că are de gând să plătească. Ceea ce bineîneţeles că nu a făcut, lucru pe care l-am aflat în momentul când şi abonamentul meu a fost blocat pe cale de consecinţă a faptului că el nu a vărsat un leu în contul Connex.

Am trecut succesiv prin fazele cu rugăminţi, insistenţe şi ameninţări. După şapte ani s-au adunat, cu penalităţi, peste 2.000 RON. Prescorniţoiu a rămas acelaşi. De atunci nu am mai reuşit să fac un abonament pe numele meu la nici o companie de telefonie mobilă. Sunt în Preventel – baza de date comună Orange-Vodafone cu rău-platnici. Vodafone a vândut între timp creanţa către diferiţi recuperatori de debite (probabil la pachet cu a altor mii de rău-platnici) . La un moment dat mă căuta o doamnă de la Connex, apoi o firmă de avocatură, apoi încă o firmă până ieri. Au preluat această creanţă cei de la EOS KSI. S-au gândit probabil că au metode mai originale şi eficace să scoată bănuţul de la debitori. Iată ce înţeleg prin metode de a găsi oamenii. O carte postală roşie pe care nu scrie cine te caută şi de ce. Doar o căsuţă poştală şi un număr de telefon. Cică să sun urgent. S-au bazat probabil pe curioziotatea care a omorât şi pisica. Iar eu sunt curios şi bineîneţeles că am sunat. O duduie înţepată a început pe un tot sobru să mă anunţe că mă paşte o mare nenorocire dacă nu le dau toţi banii. Am încercat să o domolesc spunându-i că îmi ştiu drepturile, că nu mai are cum să îmi ceară bani acum, după şapte ani şi că trebuia să mă dea în judecată acum vreo cinci ca să mai ia ceva de la mine. A recunoscut că nu are cum să îmi ia bani, dar a trecut la planul doi cu ameninţări cu o bază de date a rău platnicilor care se va crea de anul ăsta şi că nu o să mai iau credite sau abonamente. Probabil că nici măcar la Metrorex, că altele nu mai am pe numele meu!! Am luat-o câteva secunde totuşi în serios şi l-am întrebat despre acest caz pe campionul recuperatorilor, avocatul Iulian Urban. Iată răspunsul său:

Intr-adevar prescriptia dreptului la actiune opereaza la 3 ani de zile de la nasterea unei restante. Dincolo de acest termen, creditorul nu mai poate sa actioneze debitorul in judecata pentru plata unei datorii, adica nu mai poate obtine concursul fortei coercitive a statului roman pentru constrangerea debitorului.
Cei de la EOS KSI incearca sa te convinga sa platesti restanta si asta este ok, insa sub nici o forma nu ar putea sa te induca in eroare , sa iti spuna ca te baga pe liste negre, pentru ca nu pot face acest lucru si nu este deontologic profesional.
Notiunea de lista neagra in schimb, inseamna ca , in baza de date a EOS vei ramane ca nu ai achitat aceasta datorie si aici trebuie sa intelegi doua aspecte :

1. nu vei fi inregistrat la Biroul de Credit pentru ca asa cum vei citi aici, practic de la 01.01.2008 la Biroul de Credit nu se mai inscriu decat strict restantele din segmentul de creditare bancara;
2. tu vei ramane probabil in baza de date a EOS
3. mai exista de asemenea un aspect : intre Vodafone si Orange exista incheiat un acord de prin 2000, in baza caruia, ei schimba date si inregistreaza pe cei care nu isi platesc datoriile ; aceasta baza de date, incepand cu 01.01.2008 este insa ilegala, adica Orange nu te poate refuza sa iti faca abonament pentru ca ai o restanta la Vodafone, intrucat Autoritatea pentru Protectia Datelor Personale , a spus clar ca nu se pot constitui intre agenti economici, care opereaza pe aceeasi piata sau pe piete diferite, structuri similare cu birourile de credit; asta inseamna ca, doua firme nu pot sa utilizeze cu consecinte impotriva unor consumatori, datele legate de restantele inregistrate de acestia; daca tie ti s-ar interzice la Orange sa iti faci abonament pentru ca ai o datorie neachitata din 2000 la Vodafone, poti sa dai in judecata Orange si, 100 % ai castiga procesul si acestia ar fi obligati sa iti deschida contract.

Prescriptia dreptului la actiune in sens procesual inseamna de fapt o sanctiune stabilita prin lege, indreptata impotriva creditorului, care timp de 3 ani de zile , demonstreaza nepasare in recuperarea banilor sai, astfel incat daca el nu da in judecata un debitor in acest interval, se presupune ca nu a fost interesat in colectarea banilor, si atunci nu mai poate actiona in judecata debitorul.

Urban Iulian

Aşa că îi transmit şi pe această cale doamnei de la EOS KSI că mi se rupe de ameninţările ei şi vă doresc tuturor la fel.

Ultimele articole

Articole recomandate

930 Comments

  1. Ieri am primit si eu o hartie rosie.
    Am crezut ca am castigat ceva.
    Primul meu instinct a fost sa sun la numarul de telefon dar spre norocul meu sau ghinionul lor nu a raspuns nimeni. Asa ca… am hotarat sa dau un google….

    Si eu am avut o restanta la Orange de aproape 400 ron de acum 4 ani. Dupa aproape 6 luni de la restanta au inceput sa ma sune de la o firma de recuperari (nu le mai tin minte numele) sa platesc restanta de 400 lei plus inca 400 lei penalizari. Au inceput sa ma ameninte ca ma dau in judecata, ca imi iau casa, salarul, nevasta … etc. Am zis ca is deacord sa le platesc dar nu platesc penalitati pentru ca nu am fost informat de ele cand am semnat contractul. Nici macar nu au vrut sa auda… sa le dau toti banii sau o sa mi ia ei cu forta si o sa platesc si cheltuieli de judecata.
    Speriat am cautat contractul… dar surpriza… acasa nu aveam decat prima pagina din contract cea cu datele personale. Am plecat la reprezentanta orange sa imi vad contractul la ei dar la ei alta surpriza… aveau aceasi pagina in doua exemplare (copia magazinului si copia care trebuia trimisa la bucuresti) fara clauze contractuale.
    Asa ca am sunat la firma de recuperari si le-am spus sa ma caute cand o sa aiba contract intre mine si orange.
    Nu ma mai cautat nimeni pana acum cand am primit hartia asta.
    A fost pierderea lor, daca se multumeau cu restanta acum aveau si ei banii dar daca s-au lacomit la mai mult nu le-am dat nimic.
    Si merci pentru blog, daca nu il gaseam acu cred ca trebuia sa mai dau o tura de explicatii si nu mai am nervi pentru asta.

  2. Cristian, ma tem ca il va gasi Orange-ul prin arhiva..
    Si o sa-ti ceara si mai mult apoi.. (timpul trece, penalitatile se acumuleaza)
    E putin cam riscant, si cand e vb de bani..
    eu te sfatuiesc sa platesti doar restanta 400, fara penalitati. astfel, dupa ce vor gasi contractul, nu te vor mai da in judecata. (suma ramasa va fi prea mica, in plus tu ai dat dovada de buna credinta, achitand ce ai vb)

  3. bravo george esti tare si pe mine ma sunat cineva de la o firma din asta cu referire la chipurile o datorie pe care o am la romtelecom dar pe care eu am achitat-o ca un fraier cinstit si normal ca, chitanta nu o mai am [dupa 3,5 ani] si ca sa termin le-am spus recuperatorilor ca ii invit la mine acasa sa-si recupereze daunele daca ii tine si daca ma mai suna ii dau in judecata pt. hartuire Asa ca omeni buni daca va stiti cinstiti nu va fie frica de smecherii astia ca nu au ce sa va faca decat sa va ameninte [apropo pe mine nu m-au mai sunat de 1 an si ceva]

  4. Casa scoasa la licitatie pentru o datorie de 6.000 lei la Vodafone

    Autor: Ancuta BALAN
    Data publicarii: 15/11/2007 in Ziarul de Iasi
    Imobilul pus in vinzare este evaluat la 274.000 lei, adica de 45 ori mai mult decit restanta.

    Un iesean risca sa ramina fara casa din cauza ca nu si-a achitat facturile la mobil. Vodafone a decis sa ii scoata casa lui Marian Feraru la licitatie pentru ca nu a platit contravaloarea convorbirilor la mobil efectuate in urma cu zece ani.

    In total Feraru datoreaza operatorului de telefonie mobila mai putin de 60 milioane lei vechi, adica 1.700 euro, iar imobilul ce va fi scos la licitatie este evaluat de 80.000 euro. „Am cumparat un telefon nu imi mai amintesc bine ce marca in 1997. Apoi am plecat in Polonia, iar sotia mea a lucrat in Italia. Era un telefon ieftin, cred ca costa mai putin de un milion de lei pe atunci, dar nu l-am mai platit (n.r.-factura pentru convorbiri)”, a povestit Marian Feraru.

    Iesenul spune ca nu a primit somatiile de plata trimise de-a lungul timpului deoarece s-a mutat din vechea sa locuinta. El a inceput sa constientize gravitatea situatiei abia in vara acestui an, cind expertii trimisi de executorul judecatoresc i-au evaluat casa. „In vara, au venit sa ne fotografieze casa. Ieri am primit citatia. Am discutat cu avocatul, poate era o posibilitate sa platim in rate. Executorul a spus insa ca este prea tirziu ca sa se rezolve situatia. 60 de milioane este o suma mare si nu stiu de unde s-a adunat, iar noi nu am avut de unde sa o platim. Cum sa imi ia casa pentru un telefon, cind altii fura sau dau in cap?”, a mai spus Feraru.

    Pe de alta parte, executorul judecatoresc sustine ca vinzarea casei, chiar pentru o datorie mica, este perfect legala. „Se scoate la vinzare jumatate din cota indiviza a casei si jumatate din cota indiviza a terenului. In codul de procedura civila, este prevazuta o astfel de masura in astfel de situatii. Respectiva persoana a cumparat un telefon cu abonament, nu a platit facturile, iar compania a hotarit sa recupereze aceasta suma”, a explicat Andrei Cezar, executor judecatoresc.

    Potrivit anuntului oficial, licitatia va avea loc pe 13 decembrie. Imobilul care va fi scos la vinzare are o suprafata de 149 de metri patrati si un pret de pornire de circa 274.000 lei. Dupa cum sustin juristii, singura solutie pentru debitori este sa conteste executarea in instanta.

    „Totul tine de creditori si de executori. Nu conteaza valoarea creditului, iar creditorul are la indemina mai multe metode de a recupera suma: poprirea pe conturi, retinerea de salarii, pensii, vinzarea publica mobiliara. Creditorul, atunci cind apeleaza la executor, opteaza pentru aceste forme de recuperare ale unei sume. In aceasta situatie, datornicii pot face contestatie la executare in instanta”, a argumentat avocatul Liviu Bran.

  5. Buna George,

    Probabil ca esti deja stresat de atatea mailuri pe tema asta. Am si eu o problema MARE in legatura cu aceste datorii. De fapt sotul meu, care in ultima vrema o tine numai intr-un ghinion.

    Astazi (din cate stiu, ti-a trimis si mail) a primit o instiintare de la KSI cum ca ar avea de platit 99 milioane! pentru vreo 14! numere Orange. Povestea e in felul urmator – a avut o firma, care e inchisa din decembrie anul trecut, iar azi primeste aceasta instiintare de la KSI sa plateasca cele 10-15 facturi, nici nu mai stiu cate, care sunt din data de 2 noiembrie 2007.

    Am fost la Orange, dupa rugaminti, nervi si cereri, ni s-au dat niste duplicate dupa aceste facturi si numele persoanei care a contractat abonamentele cu Orange, persoana absolut necunoscuta noua, cel putin dupa nume. Foarte ciudat e ca a mai facut si niste plati (si nu neinsemnate – cam 20 de milioane), a sunat de foarte multe ori la relatii cu clientii. A fost sunata de mai multe ori chiar de Orange, caruia probabil i se parea putin ciudat ca incarca prepay-uri de 20 de ori pe zi, spunand chiar, cand i s-a spus ca figureaza in preventel, ca este adevarat, dar ca administratorul firmei, respectiv sotul meu, este un bun platnic, pentru ca a mai avut un abonament in urma cu 2 ani. Nu inteleg de unde putea sti acest lucru.

    Dupa ce am facut tot posibilul sa ne dam seama daca vreodata actele au ajuns in mainile altcuiva, ne-am dat seama ca da, o singura data. Firma asta a adus numai probleme, asa ca sotul meu a zis ca „ii mai da o sansa”. Daca nu se oferea cineva sa o cumpere in cateva zile, o inchidea. Si, din pacate (spun acum) s-a oferit cineva, cateva femei care acum sunt 95% convinsa ca au o legatura cu ce ni se intampla. Sub pretextul ca vor sa verifice firma, au facut copii dupa certificatul de inregistrare si dupa actul constitutiv. Nu inteleg insa ce pila sa fi avut asa incat sa fi facut abonament pentru 14!!! numere doar cu aceste acte.

    Nu stiu ce am putea sa facem. Apreciez nespus de mult daca ne poti ajuta cu un sfat care sa ne poata scoate din situatia asta „roz”.

    Multumim.

  6. E tare complicat, dar ma gandesc ca abonamentul nu a putut fi facut decat de administratorul societatii sau un imputernicit a acestuia. Daca pe abonament apare ca sotul tau a facut abonamentul inseamna ca semnatura de pe contract este falsa si atunci iti recomand sa apelezi la politie. Eu asa as face. Daca exista o imputernicire trebe sa apara pe acea hartie numele imputernicitului care a facut abonementul si o copia dupa buletinul acestuia atasata la contract. Oricum e vorba de fals si macar poti face o plangere la politie si puteti consulta si un avocat.

  7. Multumesc pentru raspunsuri. Chiar de a doua zi am facut plangere la politie. Deocamdata nu am apelat la un avocat. Speram sa se rezolve si fara.

    Multumim.

  8. Draga George,
    Din pacate si sora mea se afla intr-o situatie asemenatoare cu o factura de la Orange. Si-a facut ab in mai 2002, in aug ea pleaca in Franta la cursuri si lasa abonamentul pe mana iubitului care a lasat din 2002 vreo 4 mil lei vechi neplatit si care s-au transformat in 20 mile lei vechi acum… Ai mei au primit intai instiintare scrisa de la EOS, apoi telefoane peste telefoane..partea proasta este ca mama, bolnava fiind si cu frica lui D-zeu, cum zice ea, nu mai suporta telefoanele astea. Mai nou, suna si au o banda inregistrata in care spune ca trebuie sa ii contactam urgent sau sa platim suma de 2000 ron caci altfel vom suporta consecintele de rigoare. Aceste telefoane sunt deja saptamanale. EH intrebarea mea este: oare cum pot fi determinati sa inceteze? Eu una nu sunt de acord sa platesc o datorie pentru prostia sorei mele.

  9. salut george, exact aceiasi intamplare am trait-o si eu in urma cu 4 ani….si tot „baietii buni” de la EOS KSI m-au tot cautat pe acasa, pe la firmele la care lucrez dar nici un rezultat…am consultat si eu un avocat si mi-a zis ca nu au ce sa-mi faca pt ca au trecut cei 3 ani „de gratie”! felicitari pt cel mai UTIL blog din Romania, tine-o tot asa!

  10. Buna seara,dle Buhnici si cititorilor acestui blog.
    Tocmai astazi am gasit si eu o carte postala rosie exact ca cea din imagine in care ma puneau sa sun de urgenta la nr de tel de pe ea.Deoarece tatal meu o gasise in cutia postala sunase el prima data la EOS insa acestia au inceput sa-l sperie spunandu-i ca e ceva personal sa sun eu de urgenta ca au contractu casei ca imi vand casa etc.Stiindu-ma cu musca pe caciula ca am avut si eu un debit la Orange(mi-am dat seama ca de la ei este);am deschis calculatoru si am mai citit o data acest articol(dupa ce il citisem acum 4 luni cand a fost el publicat).Dupa ce am recapitulat totu i-am sunat.Exact asa m-au luat si pe mine insa dupa ce le-am spus ca sunt pus in tema cu prescrierea facturilor la 3ani au inceput cu birou de credit.Vazand ca sunt f bine pus in tema au zis ca vor verifica si ei cu birou de credit dar ma roaga sa ii spun de unde am toate detaliile.Intr-un final le-am spus ca de pe blog-ul buhnici.ro si au spus ca se vor uita si ei.In mod sigur @cata e tot un bangajat de-al lor dupa ce a scris. Oricum de cand am gasit blogul dvs. seara de seara il deschid sa vad ce a mai scris Buhnici(v-am facut reclama si la serviciu prieteni etc.)

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.