Învaţă să conduci economic

Nimic nu te interesează cu adevărat când vine vorba de ecologie, dacă nu îţi procură şi un avantaj. Aşa că învaţă să conduci cu un consum mai mic de carburant şi să fii în acelaşi timp prietenos cu mediul. Nu trebuie decât să respecţi un set scurt de reguli şi vei observa cum începi să plăteşti mai puţin la pompă. O manieră economică de condus în oraş, chiar şi în Bucureşti mie mi-a redus consumul de la 11 la 7,5-8L/100km, iar în afară de la 6,5 la 5L/100km. Este o economie importantă care se adună. La un plin poţi aşadar economisi cel puţin 50 de lei, iar la cinci rezervoare unul îţi va veni gratis. Învaţă aşadar în şase paşi să îţi reduci considerabil cheltuiala cu carburantul.

Alege din start o maşină care se potriveşte necesităţilor tale dacă îţi place să conduci economic. Maşinile diesel sunt cele mai economice, însă nu neapărat în variante cu motorizări de 3.000 cmc, cu toate că sunt mult mai economice decât surorile pe benzină. Ideale sunt cele mici dotate cu turbină cu geometrie variabilă. Spre exemplu 1.5 dci de la Renault care ajunge până la 110 CP. Dacă vrei să mai şi sprintezi, preferatul meu este motorul de 2.000. Un motor suficient de puternic va urni mai uşor maşina şi va face implicit consumuri bune dacă nu este supra-solicitat. La motorizările pe benzină nu ai nevoie de mai mult de 1.800 cmc. Cu cât maşina este mai mare şi mai grea va consuma mai mult. În condiţiile în care preţurile carburanţilor cresc, eşti condamnat să îţi revinzi limuzina de 2 tone sau SUV-ul de 3 tone cu motoare mari la 10% din preţul de nou după doar câţiva ani. Aşadar, iată ponturile.

Pontul n°1: Îmbunătăţeşte felul în care schimbi vitezele
– Schimbă într-o treaptă inferioară de viteză la aproximativ 1.000 de turaţii pe minut. Cu cât menţii o turaţie mai mică, motorul consumă mai puţin. Nu schimba însă prea jos pentru că motorul intră în trepidaţii care nu sunt doar enervante, dar pot fi şi periculoase.

– Schimbă într-o treaptă superioară de viteză la 2.000 de turaţii pe minut la motoare diesel şi la 2.400 de turaţii la motoare pe benzină. Ideea este să eviţi sprint-ul motorului în funcţionarea cu turbină unde va consuma bineînţeles mai mult şi să îl menţii în zona cuplului ideal, unde motorul dă cel mai bun randament. Turbinele intră în funcţiune la motoarele diesel în jurul turaţiei de 2.000.

Pontul n°2: Condu constant
– Menţine viteza constantă de la 40 km/h. Orice frânare sau accelerare bruscă „strică” alunecarea lină a maşinii şi generează automat un consum suplimentar de carburant.
– Frânează cu motorul şi utilizează frâna de serviciu cât mai puţin posibil. În timpul frânei de motor, consumul scade drastic până aproape de zero, deoarece motorul funcţionează practic învârtit de inerţia volantei şi de transmisie, fără să mai arunce în pistoane amestec carburant. Dacă permiţi maşinii să alunece uşor înspre semafor vei economisi din nou carburant. Caz concret, la 50km/h în treapta cinci, ridici piciorul de pe acceleraţie cu cel puţin 100 de metri înainte de semafor şi cobori progresiv în trepte până ce frâna de serviciu devine o formalitate.

Pontul n°3: Gândeşte înainte să accelerezi
– Accelerează sprinten până ajungi la 50 km/h, când ar trebui să fii deja în viteza a patra sau a cincea. Motoarele bine echilibrate din fabricaţie suportă chiar 60 de km/h în treapta a şasea la o turaţie de 1.000. BMW-ul 320d pe care l-am condus eu făcea consumuri de 3-4L/100km noaptea în oraş în aceste condiţii.
– În oraş nu depăşi 50 km/h, în afara oraşului 80 km/h este o viteză foarte economică. Dacă nu ai o treabă urgentă, la 80 km/h poţi obţine consumuri uimitoare la drum lung. Cu un Renault Megane 1.5dci de 100CP am făcut de la Comarnic la Bucureşti (într-o uşoară pantă, ce-i drept) consumul fantastic de 2 L/100kmh. Pe autostradă recomand să nu depăşeşti 120. Aceste praguri depind de fiecare maşină în parte, aşa că învaţă-ţi maşina.

Pontul n°4: Accelerează şi decelerează lin
– Menţine o viteză constantă la coborârea unei pante. Frânarea cu frâna de serviciu şi motorul pe liber generează de asemenea un consum suplimentar.
– La urcare lasă maşina să piardă uşor din viteză, fără să blochezi circulaţia, ca să recuperezi de partea cealaltă a pantei. Din nou, mai puţin lucru mecanic, mai puţin carburant ars de pomană. Încearcă să nu scazi viteza sub 40 km/h.
– Nu accelera la coborârea unei pante.

Pontul n 5: Foloseşte motorul cu chibzuinţă
– Opreşte motorul dacă staţionezi mai mult de 30 de secunde. Atât carburant arde motorul la pornire, aşadar la un semafor de un minut merită să opreşti motorul, de îndată ce ai ajuns în coloană.
– Nu încălzi motorul, nici măcar iarna. Motoarele moderne nu au nevoie de pre-încălzire şi se încălzesc mult mai rapid până la temperatura optimă atunci când te pui în mişcare.
– Pleacă de pe loc de îndată ce ai pornit motorul.

Pontul no. 6: Întreţine-ţi corect maşina
– Verifică presiunea din pneuri lunar, o roată moale se freacă mai mult de asfalt şi generează automat un consum suplimentar.
– Dacă trebuie să foloseşti aerul condiţionat, nu seta temperatura la o diferenţă exagerată faţă de exterior. Adică niciodată pe 16 grade, spre exemplu pentru că atunci compresorul de aer condiţionat va funcţiona la putere maximă şi va „fura” până la 10-15% din puterea motorul şi implicit cel puţin 1 L/100km. Condusul cu geamul deschis generează acelaşi consum suplimentar ca şi aerul condiţionat dintr-un motiv diferit însă. Aerodinamica se schimbă, iar maşina întâmpină rezistenţă la înaintare dacă este condusă cu geamurile deschise după 40 km/h.
– Elimină din maşină încărcături inutile. Adică nu plimba un sac de ciment la nesfîrşit în portbagaj, pentru că fiecare demaraj şi frânare vor fi afectate de sarcina suplimentară.
– Elimină portbagajul de pe maşină sau suportul de schiuri dacă nu îl foloseşti. Fiecare element care opune rezistenţă la înaintare generează consum.
– Foarte important este să faci reviziile la timp, anual. Un motor cu ulei şi filtre curate funcţionează mai lin şi consumă mai puţin. Deasemenea nu folosi anvelope de iarnă vara, deoarece sunt moi. Cel mai bine este să foloseşti anvelope de vară, umflate corect şi cu un profil de tip H sau V.

Pont TURBO:
Motoarele cu turbină au nevoie de o atenţie specială. O manieră de condus economică va face ca turbina să nu intre decât rar în funcţiune. Asta nu e bine. Gazele nearse şi uleiul se vor aşeza periculos de mult pe palele turbinei şi rişti să te trezeşti cu turbina defectă doar din zgârcenie sau chibzuinţă exagerată. Poţi conduce economic dacă nu uiţi să turezi în sarcină motorul până la 4.000 de turaţii pe minut, aproape de roşu pe turometru, timp de zece secunde, măcar o dată pe săptămână. Cel mai util este însă un drum lung din când în când, care va curăţa admisia, motorul şi evacuarea şi îţi va reda câteva procente de putere „amorţite” în oraş.

Inspirat de tehnicile recomandate de Renault. Îmbunătăţit de experienţa personală.

Ultimele articole

Articole recomandate

132 Comments

  1. Maine imi ”ridic” masina de la dealer un Peugeot 206 + 1.1 benzina evident. Am tot citit ce scrieti pe aici insa sunt paralela cu rotatiile pe minut, cu cuplul maxim. Trec de pe tico care nu are turometru ci o schimbam dupa cum simteam masina, si credeti-ma o simteam cand ”fugea” dar si cand schimbam vitezele. Nu prea inteleg cum sa conduc noua masina, poate imi explicati si mie ca la blonde asta ca sa nu stau cu ochii in turometru :D mereu, adica cand schimb vitezele. Eu la Tico schimb a2a imediat cam la 20-30 de km/h , apoi la 40-50km/h deja cere a3a si la 60/70/80km o tin cu a4a, rar bag a 5 ca nu prea ajunge masina la 100 de km sau cel putin tremura si nu e sigura. Apoi in pante si cu 100 de metrii de semafoare las tico-ul pe liber , nu prea inteleg cum sa incetinesc masina fara sa ii calc ambreiajul si frana de servici si fara sa schimb viteza intr-o treapta inferioara, mi-e frica ca nu se va opri si tot va trebui sa franez si sa schimb viteza. Va rog sa nu radeti dar sunt si eu ”mica” si vreau sa ma fac mai ”mare”, n-am mai condus alta masina si as vrea sa o conduc cum trebuie fiind si noua, plus ca recunosc eu folosesc muuuult ambreiajul asa am deprins din scoala si cand franez un pic doar ca sa incetinesc masina calc ambreiajul insa de ceva timp incerc sa corectez aceasta dependenta. Poate nici masina saraca nu e chiar in cele mai bune conditii tehnice, are multe bube si nu imi ofera siguranta necesara pentru a avea un stil de condus normal.

    Multumesc anticipat pentru sfaturile pe care mi le veti da!

  2. Pot sa va dau si eu diverse sfaturi, sa infirm sau sa confirm cele expuse in comentariile de mai sus dar consider ca economia de carburant se face diferentiat de la masina la masina si de la motor la motor in functie de sofer, ideal ar fi sa nu se faca depasiri, sa se tureze motorul si trecerea rapida pana in treapata 3 sau 4 si un condus cat mai constanttttttt in treapta de viteza care iti asigura o turatie a motorului de 1800-2000 indiferent de tip de carburant (pentru a asigura viteza constanta puterea motorului de obicei la 1500 turatii la cele de benzina e in jur de 6-7 cp….. ). Consumul motoarelor dupa anul 2000 la franarea de motor este intradevar ZERO (cu motorul oprit in treapta 4 coborati o panta si veti vedea ca se roteste motorul pt ca merge din inertie + ca pistoanele mai nou sunt din aluminiu , deci au o inertie mai mica ), partea electronica sesizeaza o rotire incetinita a volantei (datorita senzorului de viteza pozitionat pe aceasta) si taia injectia, si invers. o zi excelenta

  3. Tot articolul de fata nu face decat sa dezinformeze. Daca adopti acest stil de mers, la un turbodiesel in mod sigur nu tii turbina si injectoarele mai mult de 20mii km. E cea mai nociva practica pentru un turbodiesel. Daca mentii o turatie de 2000rpm si schimbi viteza la 3000 ca in treapta superioara sa pici pe 2000rpm ai si putere si consum mic. Aceeasi chestie e si la benzina, la care strici bujiile si injectoarele. Motoarele moderne au egr care se i8nfunda daca nu ii dai din cand in cand si cate o forja. Am desfacut destule egr-uri ca sa stiu despre ce vb. Cu masina personala am 100k km si vede si 5000rpm, la rosu ce e drept, si e turbodiesel, merge perfect. E foarte important sa nu fortezi motorul la rece si dupa farja sa l lasi macar 5 minute la relanti sa se raceasca turbina. Puneti mana si cititi inainte sa va stricati masinile.
    Cu stima, George!

  4. @george

    Am impresia ca te „bate” matematica, daca tu zici ca-ti iese cel mai bun consum schimband la 3000 rpm. Adica nu esti in stare sa ti-l calculezi, pt. ca e o aberatie ce spui.

    Ai 100k cu masina aia omorand-o in halul ala, dar numai tu ai impresia ca e buna. Daca pui un tester pe ea si-i verifici parametrii motorului ai sa-ti pui mainile in cap. La 150k ai sa-l arunci, in conditiile in care un diesel trebuie sa faca 400-500k km fara probleme.

    In articol se precizeaza clar si modul de curatare periodic, dar tu nu esti in stare sa citesti. PERIODIC, nu trebuie sa mergi tot timpul asa pt. ca iti distrugi motorul odata cu un consum enorm.

    In ceea ce priveste prostia cu bujiile si injectoarele la benzina, trebuie sa spun ca m-am tavalit putin de ras. N-ai nici cele mai mici notiuni de mecanica.
    Ceea ce faci tu este sa insiri niste tampenii auzite de pe la toti tractoristii de mecanici, care abia asteapta sa vada masinile in service la ei, sa poata sa traga banul de pe prosti.

  5. 1a. Atat timp cat esti in deccelerare (nu apesi deloc pedala de acceleratie) poti cobora pana la 1000 rot/min apoi schimba in treapta inferioara fara probleme.
    1b. O regula (pentru incepatori) ar fi ca la condus normal (acceleratie lina) poti schimba in treapta superioara astfel incat dupa schimbare sa ai cel putin 1500rot/min la diesel si 1800 rot/min la benzina.
    La motoare mici (1-1,2l), cand sunteti in panta sau doriti sa acelerati mai puternic trebuie sa schimbati la turatii mai mari.
    In functie de tipul de motor nu coborati sub plaja de cuplu maxim (pentru cunoscatori)

    3. De asemenea trebuie sa va incadrati in ceea ce scrie la 1a si 1b. Cu majoritatea masinilor normale nu poti merge in viteza 5 la 50Km/ora.

    5a. Doar motoarele care sunt dotate cu sistemul Start&Stop pot fi oprite la semafor. Numai acestea utilizeaza un electromotor mai rezistent si o baterie care sa reziste la atatea porniri. Nu folositi uzual aceasta tehnica la masinile care nu sunt dotate cu aceste tehnologii.
    5b. Nu trebuie incalzit motorul, dar in orice carte tehnica spune ca in sezonul rece (cand se porneste cu motorul rece) se lasa la relanti 15-30 secunde si apoi se pleaca de pe loc fara a brusca motorul.

    Nu se merge pe liber. Cand doriti sa nu mai accelerati (ex. vedeti semnul de intrare in localitate) doar ridicati usor piciorul de pe acceleratie si va deccelera usor singura.

    Cel mai important este ca la accelerare sa apasati usor si treptat pedala, nu brusc.

  6. Consum de 2% ? :)) hai sa fim seriosi. nu cred ca exista o masina atat de economica.
    in legatura cu mersul SUBTURAT, eu am un aveo 1.4, 100 cp, mergeam subturat cu un consum de peste 10% in oras pana cand un prieten mi-a zis ca stric masina si ca de aia imi consuma atat de mult. mi-a recomandat sa schimb peste 3000 rpm si MENTIONEZ ca a scazut CONSIDERABIL consumul masinii la 7,5-8% si la asa turatie ai parte si de putere. MERSUL SUBTURAT NU REDUCE CONSUMUL MASINII !!!
    Unele ponturi sunt ok. Altele ABERATII si iar ABERATII !!!

  7. @Lolex Am o mazda 6 , 2.0 Diesel, si producatorul mi-a recomandat sa schimb viteza a.i dupa schimbarea vitezei sa ma aflu in cuplul maxim al turbinei. Deci viteza optima este 2800- 3000 , si dupa schimbare revine la 1900-2000 rpm. Am 178k km cu ea, absolut nici o problema cu masina, in afara de ambreiaj si volanta la 110k, in rest reviziile normale respectate la timp. Un consum in oras este de 6.7 , si afara la 110 km/h in vit a 5 am 4-4.2 l/100km, bineinteles la 70-80 km/h consumul este mai mic, dar nu merg chiar asa incet de dragul consumului.
    Ca sa ajungi la 3000 rpm, nu trebuie sa apesi brusc ci cat se poate de liniar. Recent am facut si itp-ul si la noxe am iesit exagerat de bine.
    *In frana de motor, DA, consumul este 0
    *Pt o oprire la semafor (Start/stop) masinile care au in dotare aceasta optiune, sa stiti, ca Starterul lor ( electromotor) nu este unul obisnuit ci este Heavy-Duty pt cei ce nu stiau, chiar la bmw, aceste startere difera intre ele, daca au sau nu start-stop.
    *A anticipa in trafic este cel mai mare avantaj care poti sa il ai, si din punct de vedere al economiei dar si al sigurantei.
    Respect George Buhnici.

  8. @Cristi

    „Producatorul”? Care producator?
    Ai tu scris in cartea tehnica asa ceva?:)) Nu confunda datele si sfaturile producatorului din cartea tehnica cu idiotii de la reprezentante. Am impresia ca „producatorul” de care mentionezi tu este vreun romanas rupt de realitate de pe la reprezentanta.

    Masina aia poate si mai putin de atat, daca ai incerca al stil. Ti se pare normal sa schimbi ambreiajul si volanta la 110k km, LOL?!

    Nu stiu cum ti se pare tie, dar iti spun eu ca nu e normal… sau tot „producatorul” ti-a zis ca e?!

  9. @lolex
    Nu am vrut sa intru prea mult in detalii, dar asta a fost una din cauze care m-a dus la schimbarea prematura a volantei la 110 , mergeam f subturat pentru a face o economie la carburant si ii dadeam talpa de la 1500 rpm, si drept urmare nu am facut nici o economie sa justifice aproape o mie de euro dati pe service . Nu mai comentez pe acest subiect pt ca nu isi mai are rostul, la urma urmei fiecare isi conduce masina dupa bunul plac, sunt chiar f documentat in ceea ce priveste domeniul auto si mecanica acesteia.

    Producator= reprezentanta , nu a fost un sinonim prea bun dar asta mi-a venit pe moment

    Sunt curios de cat timp ai un diesel cu turbina ( geometrie variabila) si cati km ai facut cu ea, la cele cu geometrie fixa nu sunt asa de pretentioase.

  10. Pai acum cand schimbi la 3000 ai invatat sa accelerezi liniar, dar atunci iti infingeai talpa in acceleratie de la 1500? Foarte rau. E vina ta si nu a momentului de schimbare a treptei

    Daca accelerai finut, aveai consum si mai mic decat acum si nici nu aveai nicio problema, de nicio natura….cu „intretinerile” periodice de rigoare. Asta la mers lejer, normal, fara accelerari bruste, greutati mari in masina, rampe, etc. Evident, in functie de situatii!

    Eram sigur ca „producatorul” tau este unul de la reprezentanta. Iarasi foarte rau. Manualul tehnic ar trebui sa-ti fie sfant si nu spartii aia deveniti ingineri cu licente cumparate de pe net.

    Na, e problema ta si incheiem subiectul.

    Am avut un Omega acum mult timp cu motor de 2,5 de BMW, timp de 200k km, iar acum un Focus de 1,6 tdci care are deja 150k km.
    , iar anterior lui a avut un Toledo 1,9. Astea au toate turbina cu geometrie variabila. Am mai facut 100k km cu un Trafic de 1,9, iar la 150k km a fost vanduta, dar nu sunt sigur daca turbina e cu geometrie variabila.

    Nici una din aceste masini nu a avut probleme cu turbina, EGR, filtre de particule, injectoare sau alte minuni in legatura cu subiectul de fata. Toate motoarele acestor masini au fost verificate din varii motive, fara legatura cu subiectul, iar parametrii erau impecabili.

    Toata treaba este sa stii cand si cum sa megi economic, cand este subturat un motor, cand nu este subturat, cand trebuie sa-l fortezi si cand nu. Multi au permis si stiu sa tina de volan din punctul A in B…vreo 10% stiu care-i treaba cu adevarat.
    Sunt multe variabile si multe tipuri de motoare, dar unele chestii sunt generale, asa cum sunt legile fizicii.

    Iar treaba asta nu o inveti de pe forumuri sau de la idiotii de la reprezentante, ci din carti tehnice mai elaborate si din experienta. Iar adevaratul producator, adica cel care construieste masina, stie cel mai bine cum „se face”….asa ca de ala sa tineti seama.

    Salutare!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.