CRYPTO-VINERI – Ce alternative avem la Bitcoin?

Dacă scrii pe Google future of… în primele 5 rezultate găsești sigur cripto-monedele și bitcoin-ul. Vorbim despre bitcoin și versiunile viitorului său în cel mai nou episod din serialul nostru favorit crypto-vineri.

Am mai vorbit despre bitcoin și cum promite să schimbe lumea. Nu ne-am răzgândit dar nu am renunțat nici la scepticism. Că doar suntem români… și suntem inteligenți și pesimiști… printre altele…

Plusuri și minusuri

Hai să vedem care sunt punctele tari și slăbiciunile monedei care a declanșat crypto-mania, o frenezie care a înghițit deja sute de miliarde de dolari pentru monede care pot fi folosite și nu prea deocamdată. Să începem.

Bitcoin este aurul criptomonedelor și ca orice lingou de aur are cam aceleași probleme. Este prea scump să ai un bitcoin, e prea complicat de folosit în viața de zi cu zi și toată lumea vrea să ți-l fure. Printre altele… La un preț de 8-9000 de $ zilele acestea, bitcoinul are atât de multă valoare în fiecare unitate încât nu poate fi folosit la cumpărături în supermarket nici dacă ar fi acceptat de bănci, guverne și VISA și MasterCard. Spre exemplu, o pâine ar costa 0,0001 bitcoini iar tranzacția ar costa azi cât 7 pâini dacă o vrei confirmată în 10 minute.

De unde vine problema? Tocmai din punctele tari ale tehnologiei. Bitcoin este imposibil (până azi) de fraudat tocmai pentru că fiecare tranzacție trebuie confirmată de mineri. Sunt sute de mii de mineri din toată lumea care nu știu ce tranzacții validează dar știu că sunt recompensați de fiecare dată când o fac. De aici și puterea unei astfel rețele în care registrul de tranzacții și toate conturile sunt copiate în sute de mii de locuri diferite. Ca să vă faceți o idee, un hoț de bitcoin ar trebui să atace simultan sute de mii de calculatoare și să schimbe un registru criptat cu o parola greu spre imposibil de spart.

O altă problemă este cantitatea limitată de bitcoin. Știm sigur că nu pot exista mai mult de 21 de milioane de bitcoini din care au fost extrași prin mining 17 milioane fix până azi. Asta face bitcoinul mai rar decât orice este rar și tot asta îl face și mai valoros decât aurul sau diamantele.

Bitcoin este așadar cea mai importantă monedă crypto care ar putea înlocui ușor rezervele de aur din băncile centrale fără să ocupe beciurile BNR, FED sau alte trezorerii din lume. Dar nu ducem toți aur în buzunar ca să plătim la tejghea, așa că avem nevoie de alte soluții pentru tranzacții mici și mari, rapide și chiar instantanee, inventare și bilete.

Miile de alternative la bitcoin sunt restul crypto-monedelor de pe internet. Sunt foarte multe, și chiar dacă nu toate pot fi convertite în bani, FIAT, sigur există o modalitate de a le transforma în…. Desigur, Bitcoin.

Bitcoin Cash este o monedă care se apropie deja ca valoare de ”Tata lui”. Acum este aproape 1500 de dolari și fluctuează mult mai puțin. Nu îți recomandăm însă Bitcoin Diamond, Bitcoin Gold, Bitcoin Dark și nici Bitcoin Private. E o discuție lungă însă, pe scurt, e ca la clonele trase la copiator.

Ethereum se bazează pe așa numitele Smart Contracts (un protocol pentru facilitare, verificare și asigurare a tranzacțiilor). Ethereum e ingenios și rapid. Are potențial mai ales pentru gestiunea unor tranzacții mari și mici, inventare de produse etc.

NEO este deja folosit cu succes pentru piețele financiare din China și e susținut de stat. Statul chinez…

Litecoin. Cum am putut să uit, este aproape o copie de Bitcoin, foarte longevivă și ea, care crește în valoare tocmai persistenței sale. Dar este aproape la fel de lentă la capitolul tranzacții, ca și Bitcoin.

Despre Electroneum am vorbit în episodul anterior.

Monero este desigur și el pe buzele multor mineri, tocmai pentru că este mai ușor de obținut decât altele. Dar este și într-o zonă gri pentru că se bazează mult pe anonimitatea tranzacțiilor. Nu cred că e de viitor.

IOTA este altă monedă interesantă care ar putea fi folosită pentru încărcarea mașinilor electrice dar încă mai are nevoie de dezvoltare multă.

LISK promite că va deveni și el fundația pentru orice proiect de blockchain dar nemții îl dezvoltă prea lent.

MWAT ar vrea să fie însă un fel de megawat digital. E făcut de români apropo.

Ca și Persona care vrea să fie identitatea ta digitală. Și acesta e românesc.

Și mai sunt mii de idei și proiecte care așteaptă fani, finanțare și susținere publică.

Care este totuși moneda viitorului?

Bitcoin-ul nu pleacă nicăieri prea curând. Este puternic și este susținut de o piață care rulează zilnic 8 miliarde de dolari. Dacă și românii vând case și mașini pe bitcoin, zic că nu e de mirare. Poate fi o soluție de stocare a valorii dar pentru viața de zi nu există încă un înlocuitor de leu, euro sau dolar.

Bitcoin Cash este însă un concurent valoros și nu e singurul. La prima criză financiară vom vedea din nou monede explodând în valoare, în frunte cu bitcoin, și asta ne arată că blockchain-ul poate securiza economii atunci când tehnologia este de încredere.

Legat de monetele mici, proaspete, tinere, există mult entuziasm în acest moment și prea puține realizări notabile. Dacă aș avea o sută de lei de cheltuit aș pune însă jumătate pe bitcoin, un sfert pe eter și cu un sfert aș jongla printre monedele care au potențial adevărat. Cam așa ar trebui facă și în viața de zi cu zi. Pune ceva deoparte și nu risca decât banii pe care ești dispus să-i pierzi.

Ultimele articole

Articole recomandate

6 Comments

  1. O alternativa care are la bază o afacere funcțională este Enjin coin.
    Enjin dorește să ofere posibilitatea jucătorilor de a câștiga obiecte in jocuri cu o valoare reală.
    Obiecte care pot fi topite in Enjini și folosite in alt joc prin cumpărarea altor obiecte in jocul următor.
    Aceste obiecte și tranzacții vor fi realizate în blockchain prin intermediul aceluiași wallet si a platformei EFINITY. Platforma EFINITY și ENJIN X urmează a fi lansate (ENJIN X este un blockchain. Explorer creat de către Enjin mult mai performant de cat etherscan-ul actual) . Enjin Wallet este cel mai sigur Wallet care poate găzduii BTC,ETH și toate monezile ERC-20.Acest wallet se poate accesa folosind senzorul de amprenta.Enjin Wallet este atât pentru Android cât și pentru IOS si la următorul update se vor putea importa un Wallet pe baza cheii criptate,va putea împerecheat cu Trezor/Ledger și vor putea fi vizualizate obiectele câștigate în jocuri.
    Aceste este situl pentru Enjin Coin:
    https://enjincoin.io

    Enjin este o companie care activează de câțiva ani pe piața jocurilor și găzduiește pe platforma lor o comunitate imensa de gameri.
    https://www.enjin.com

    https://blog.enjincoin.io/the-most-secure-mobile-cryptocurrency-wallet-in-the-world-eb46c9cb16f4

    https://blog.enjincoin.io/how-to-add-custom-tokens-to-your-enjin-wallet-7ad2597353bb

    Enjin a semnat parteneriat cu Unity so vb umreaza alte parteneriate mari.
    https://blog.enjincoin.io/unity-and-enjin-introducing-game-developers-to-blockchain-at-unite-events-in-6-countries-8c2484de4217.
    Primul joc in care va fi integrat Enjin Coin va fi Minecraft.
    Situl actual urmează a fi înlocuit cu unul nou.

  2. Salut George! Am vazut intr-un clip pe youtube (unboxing-ul la crenvusti), ca ai folosit un cutit Boker Magnum? Daca da, de unde il pot achizitiona si eu? Tu l-ai cumparat din Romania sau din afara? Chiar daca intrebarea nu e specifica subiectului, sper sa imi raspunzi! Multumesc!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.