#casabuhnici – Răcirea prin panouri radiante, de ce și cum

Mulți dintre voi m-au întrebat cum răcim casa. Ce fel de aparate de aer condiționat folosim, mai ales că am testat două modele destul de recent. Soluția aleasă de mine este diferită și nu implică nici un aparat ce ar strica estetic interiorul sau exteriorul casei. Voi răci camerele cu panouri radiante montate pe pereți și pe tavan.De ce? În primul rând pentru că vom folosi și încălzire în pardoseală.

Îți voi da mai jos câteva motive pentru care consider că soluția aleasă este potrivită pentru #casabuhnici, este cea mai eficientă, ecologică și confortabilă. Asta mi-am dorit în primul rând, confort, iar pentru asta Ovidiu Țifui și echipa lui au făcut o treabă foarte migăloasă cu materialele de la Romstal. Dacă nu ai aproape o oră la dispoziție pentru video-ul de mai jos te invit să citești și textul. Apropo, este soluția cea mai prietenoasă pentru că dislocă cel mai puțin aer în cameră, în comparație cu un aparat de aer condiționat.

Ce sunt panourile radiante?

Ca să înțelegi însă de ce sunt mai bune, îți spun întâi de care sunt și cum funcționează. Există două tipuri de sisteme radiante de răcire in pereti si tavan, în sistem umed și uscat. Primul, cel în sistem umed este similar încălzirii prin pardoseală iar denumirea vine de la modul de instalare. Adică iei același tip de tubulatură, îl montezi pe perete și apoi aplici tencuiala peste el.

Eu am folosit sistemul uscat care este format din panouri de 4 cm grosime cu izolație termică de 2.7 cm pe spate, în care sunt făcute deja din fabrică traseele de tubulatură. Se folosesc tuburi capilare cu un diametru mic, de 6 mm care sunt acoperite cu gips armat pentru o rezistență mecanică superioară. Motivul pentru care tuburile sunt atât de subțiri este ca să permită răcirea rapidă a acestora. Panourile fac parte dintr-un sistem uscat integrat RDZ-Caleffi de la Romstal, tubulatura are garanție de 10 ani iar viața medie a unui astfel de sistem este de 30 de ani. Sigur, dacă este întreținut corect și verificat cum trebuie la anumite perioade de timp poate rezista și mai mult.

Apa rece care circulă prin panouri provine de la pompa de căldură, energie venită din sol, gratuit. Vă explic mai pe îndelete în articolele următoare în care prezentăm și pompa de căldură.

Avantajele unui sistem de răcire cu panouri radiante

Primul avantaj este eficiența, desigur. Apa care circulă prin tubulatură va avea undeva între 17 și 19 grade Celsius. Nu mai puțin de 16 grade pentru a nu se crea condens. Umiditatea relativă a încăperii va fi păstrată la aproximativ 60%, nivelul optim pentru confort, și cu ajutorul instalaței de ventilație instalată tot în pereți.

Confortul. Spre deosebire de aerul condiționat nu există un flux de aer la 7 grade ce răcește doar aerul de la interior. Cel puțin în bârlog am panouri pe doi pereți și pe tavan. Odată setate la 17 grade de exemplu, vor răci camera uniform în cel mai scurt timp posibil și vor menține acea temperatură fără un efort prea mare.

Nu are depunderi de calcar dacă vă gândeați la acest lucru. Instalația se umple cu apă demineralizată și va fi un circuit închis pe toată durata funcționării.

Panourile sunt ușoare și se montează rapid direct pe profilul de gips-carton. Nici nu am mai folosit plăci de gips-carton cel puțin în bârlog.

Dezvantaje

Ar fi unul singur. Nu poți să dai găuri în pereți. Eu am încercat să gândesc din timp amplasarea fiecărui element de pe pereții din #casabuhnici ca să nu fie nevoie de asta. Chiar și așa, panourile au colorate pe exterior traseele pentru tubulatura de la interior și poți să îți faci de cap pe lângă acele marcaje. Nu prea mult că îi slăbești rezistența.

Mai jos aveți fotografii de la montarea panourilor radiante atât pe pereții din bârlog cât și pe cei din dormitor și pe tavanul sufrageriei. Nu ezita să îmi lași un comentariu aici, pe blog. Atenție, comentariile sunt moderate, de aceea nu apar imediat, iar asta tocmai ca să am timp să îți răspund pe îndelete.

Ultimele articole

Articole recomandate

19 Comments

  1. In urma umplerii instalatiei cu apa, panourile radiante de pe tavan nu se ingreuneaza prea mult astfel incat sa se rupa/sfarame in zonele de prindere (strict a panoului radiant, nu a placii LaDura)?

  2. George, cei de la ecoinstall comercializeaza propria gama de pompe de caldura si incalzire in pardoseala. Poti sa impartasesti motivele pentru care nu ai optat ptr echipamentele lor care sunt cel putin la fel de uimitoare ca si instalatia de ventilatie cu recuperare pe care ai luat o de la ei?

  3. O alta intrebare ar fi de ce nu ai ales sa folosesti instalatia din pardoseala pentru racire sau este si aia in calcule si ce ai bagat in perete este doar extra?

  4. Nu am mai auzit de asa ceva! Pare solutia ideala de climatizare, mai ca imi vine sa instalez asa ceva in apartament,pe tavan, stau la parter iar dedesupt am garajul,as putea face alimentarea cu apa de acolo?
    Succes

  5. Salve George . Mai tu si Ovidiu ma enervati la culme … Am vreo 3 zile in care dorm dupa ora 00 desi vin frant de la munci . Foarte frumos si profesionist lucrat desi am o mentiune : Am vazut ca gipscartonul este dat cu glet sau pasta de imbinare doar in partile de imbinare . Din experienta mea alea se vor vedea dupa ce vei varui . P.S. zi`i lui Ovidiu ca vin sa`i fiu ucenic gratis numa` sa ma`nvete meserie :))))

  6. Nici nu stiam ca exista asa ceva pentru racire, interesant. Totusi, mi se pare ca ai omis un avantaj super important, nu dauneaza sanatatii precum o face aerul conditionat, sau imi scapa mie ceva?

  7. Salutare,
    In ce masura aceste panouri ar fi suficiente doar in zona plafonului?
    Nu-mi place ideea de a-mi limita peretii laterali de la gaurit.

    Multumesc,
    Spor la toate!

  8. Salut George, te urmaresc cu mare interes si pentru ca anul viitor as vrea sa incep si constructia unei case. Esti o mare sursa de inspiratie si apreciez mult ceea ce faci. Pentru ca am incredere in tine, as vrea sa aflu mai multe despre energia fotovoltaica. Am vazut ca ai optat pentru o instalatie fotovoltaica de 6 kW. Ma gandesc ca surplusul de energie il vei introduce in retea. Poate impartasesti din experienta ta referitoare la acest subiect:
    Incepand de la bransament – cat a costat/durat, acte, umblaturi
    ce fel de contor trebuie montat sau trebuiesc montate 2 contoare in/out
    pentru a introduce curentul in retea trebuie sa fii persoana juridica
    cat va produce in final instalatia pe perioada de vara/iarna
    care este durata de viata a panourilor
    in cat timp se amortizeaza investitia
    recomandari firme producatoare
    Poate ar fi indicat si un filmulet mai detaliat referitor la acest subiect

    Multumesc!

  9. salut am revenit
    poti te rog sa imi oferi mai multe informatii despre sistemul umed,ma sacaie gandul ca nu stiu cat de groasa va fi tencuiala care banuiesc ca va fi din gips.nu inteleg exact te referi la tubulatura din podea de* x *cm sau la tubulatura de 7cm de pe pereti si tavan prin care trece aerul.Sunt sigur ca esti un om ocupat dar as aprecia foarte mult raspunsurile multumesc.
    Spor la treaba faceti ceva exceptional.
    P.S. Nu sunt carcotas dar in acest articol ai doua poze in care se vede clar o placa de rigips montata dar rupta…..placa care parca nu se rupea!!!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.