#casabuhnici – Încălzirea în pardoseală, de ce și cum

La fel ca sistemul de răcire cu panouri radiante, prezentate în articolul anterior, încălzirea în pardoseală se bazează pe aceleași principii. În loc de panouri am folosit tubulatură încorporată direct în șapă pentru că era mai simplu de instalat, mia ieftin și puteam acoperi astfel toată suprafața podelei în mod cât mai eficient. Mai puțin în debaraua din bucătărie, în holul de la intrare, camera tehnică și pe scări. Deși se poate instala și pe trepte am decis să le păstrez cât mai natural și să nu complic mai mult situația. 

Încălzirea în pardoseală este la momentul actual cea mai eficientă și confortabilă metodă de încălzire a unei locuințe. Nimic nu se compară cu o podea caldă atunci când te dai jos din pat și mergi la baie. Temperatura apei este destul de redusă, 30/35 de grade spre deosebire de un radiator sau calorifer clasic unde ajunge și la 70 de grade. Suprafața încălzită este mult mai mare și astfel e nevoie de o temperatură mai redusă.

Este mult mai confortabilă pentru că se face treptat și nu există un corp foarte fierbinte cum este caloriferul. Este uniformă, din nou, tot în comparație cu un calorifer amplasat pe perete. Aerul cald circulă spre tavan. tavanul din sufrageria de aproape 80 de metir pătrați are aproape 7 metri înălțime. Pe mine m-a interesat o soluție care să păstreze o temperatură uniformă pe toată suprafața, la o înălțime între 1.5-2 metri, acolo unde se află partea de sus a corpului și capul, cele mai sensibile la temperatură părți ale corpului.

Încălzirea în pardoseală încălzește întâi corpurile pe care le întâlnește, om sau mobilă, abia apoi aerul din cameră. Astfel, nu există curenți convectivi ca în cazul unui radiator/calorifer și nu se antrenează praful din cameră.  În plus, pentru că temperatura este mai redusă nu are loc arderea prafului de lângă zonele ce emit căldură. Știți voi, acele pete aproape negre din spatele caloriferului pentru care există și perii speciale.

Un alt avantaj este faptul că oferă libertate deplină pentru amenajarea interioară, nu mai trebuie să ții cont de caloriferul ce nu trebuie acoperit sau blocat cu un dulap, pentru a rămâne cât mai eficient.

Încălzirea se montează foarte ușor. La #casabuhnici am folosit un strat de 4-5 cm de vată bazaltică pentru izolația față de placa de ciment, apoi o serie de panouri din polistiren extrudat de 3 cm, acoperit cu material plastic protector de 0.15mm, tocmai pentru a nu pierde căldură spre placa de beton, pe care se așează tubulatura prin care va trece apa. Tubulatura este o țeavă PE-XA de 17 mm în diametru, din polietilenă de înaltă densitate, reticulată, cu barieră anti-oxigen.

Tot sistemul a fost montat într-o zi pe o suprafață de 150 de metri pătrați. Fiecare circuit racordat la distribuitor/colector este echipat cu cap electrotermic pentru control automat și cu dispozitive de echilibrare. Automatizarea permite limitarea temperaturii pardoselii pentru păstrarea temperaturii interioare. Garantia tevilor este de 10 ani, iar durata medie de viata a unui astfel de sistem este de 30 de ani.

Apoi am turnat șapa, acea Alpha 2000 despre care am vorbit aici. Șapa, are și ea proprietăți speciale pentru disiparea cât mai bună a căldurii de la sistemul din pardoseală, și peste aceasta va fi lipit direct parchetul, tocmai pentru a face contact cât mai bine cu șapa.

O estimare de instalare a tubulaturii ajunge la 40 de euro pe metru pătrat, cu toate materialele folosite de mine. Adică 2000 euro pentru un apartament de 50 de metri pătrați. Sigur, nu ai nevoie de încălzire în hol sau în zonele de depozitare.

Instalațiile din #casabuhnici au fost gândite de Romstal ca parte integrată dintr-un sistem complex, compus din pompă de căldură geotermală, răcire radiantă, rezervoare de acumulare, panouri solare și fotovoltaice, precum și alte elemente despre care urmează să vorbim mai în detaliu, odată ce le instalăm. Nu ezita să îmi lași un comentariu aici, pe blog. Atenție, comentariile sunt moderate, de aceea nu apar imediat, iar asta tocmai ca să am timp să îți răspund pe îndelete.

Ultimele articole

Articole recomandate

69 Comments

  1. Salut George,

    Ce tip de parchet/dusumea ai folosit peste incalzirea in pardoseala? ce rata de transfer termic?
    Informatiile pe care le-am primit sunt contradictorii si as fi foarte recunoscator daca mi-ai raspunde la aceasta intrebare.

    multumesc.
    Razvan

  2. Buna ziua!Imi puteti spune si mie ce ati folosit pentru coloane alimentare distribuitoare, alimentare apa bucatarie, alimentare apa calda si rece la bai?Ppr, cupru, teava pex etc?

  3. Salut,

    Poti sa tragi o concluzie in ceea ce priveste incalzirea in pardoseala? Esti multimit de alegere? Ai simtit nevoia de mai multa caldura in zilele friguroase din februarie – martie de anul acesta? Vreau sa merg si eu pe solutia asta de incalzire, dar imi este teama ca nu va face fata.

    Multumesc

  4. Salut,
    Care ar fi cea mai buna solutie pentru incalzirea in pardoseala : parchet sau gresie ?
    Eu am inteles de la cineva ca prin gresie se simte mult mai bine caldura , dar astept si alte pareri ca sa nu fac o alegere gresita .
    Multumesc,
    O seara buna

  5. Buna,
    am inteles ca este exista unele avantaje la folosirea plasei cu nuturi pentru instalatia in pardoseala, si nici nu exista riscul de a se fisura. Cum de nu ai folosit plasa aceea?

  6. Buna ziua!
    Am urmarit tot proiectul si extrag unele informații pentru a le folosi la noua mea casa (gen pompa de caldura , incalzire in pardoseala si recuperator de caldura).
    Am o nelamurire in legatura cu parchetul, din cate stiu lemnul este un bun izolator ceea ce nu ar lasa caldura din pardoseala sa patrunda in incaperi, ce tip de parchet ai folosit si care este diferența pret-calitate fata de unul obisnuit( laminat sau masiv )!
    Mulțumesc anticipat , felicitarile mele !

  7. Am incalizire in pardoseala si centrala pe gaz insa la etajul casei apa ajunge rece si temperatura nu se ridica la cea dorita . Pot seta temp mai mare din centrala ??? Cat e max posibil?

  8. Salut. Am și eu o întrebare. Vreau sa îmi montez în casa încălzire în pardoseala. Am o suprafață de 90 mp iar terasamentul casei nu este la nivel. Am o diferență de aproximativ 4 cm. Pot monta acest sistem în condițiile de fata?

  9. Buna ziua,
    Din postari nu am reusit gasesc ceva despre ce tip de pardoseala veti folosi, parchet, gresie.
    Si daca parchet ce tip de parchet? Daca aveti un link as fi recunoscator. Sau macar cateva detalii pe tema asta.

    Multumesc

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.