#casabuhnici – Ep. 9 VLOG Așa se fac pereții

Dacă ați urmărit serialul #casabuhnici până acum, probabil vă întrebați care este următorul pas, nu? V-am arătat deja proiectul grădina, proiectul 3D al casei, ba chiar am ținut și puțină teorie legată de finanțe. Acum suntem aproape gata să începem construcția. Cei care mă citesc de ceva vreme probabil că știu că nu îmi place să mă lungesc prea mult cu nici un proiect, și, din această prespectivă, construcția #caseibuhnici va avea loc în cel mai scurt timp posibil.

Pe Marius Șoflete îl știți deja dintr-un material anterior. El a făcut timp de șase luni măsurătorile iar acum, în șase ore toți pereții vor fi asamblați și debitați. Este un timp record, știu, pentru că am ales să construiesc casa din CLT (Cross Laminated Timber). Acesta este un sandviș de scânduri, foarte bine închegat și tăiat perfect la dimensiunile necesare, care, din nefericire, deocamdată nu se fac la noi. Sperăm la o fabrică de acest gen în doi ani. Așa spun românii de la Silvania Internațional, care m-au pus în legătură cu Hasslacher Norica Timber, fabrica din Austria care face și panourile pentru mine.

A fost destul de greu să îi conving să îmi ia comanda, însă sunt sigur că a meritat. Nu este ieftin, asta sunt de acord, însă este foarte ecologic și economic. Am mai multă încredere în lemn decât în orice tip de beton, bca sau orice alt material folosit în prezent pentru case. CLT-ul se va dovedi cel mai eficient din punct de vedere energetic și sunt sigur că peste maximum cinci ani, cei care veți analiza această opțiune îmi veți da dreptate. De ce cred asta? Toate argumentele într-un material care vine în scurt timp direct de la echipa de ingineri care m-au convins.

Deocamdată vă invit în fabrica din Austria cu 2 vlog-uri. În primul aveți tot procesul prin care trece lemnul de la scândură la perete gata de instalat în casă. Faceți cunoștință și cu echipa care încheagă pereții într-un proiect realizabil în timp record.

În al doilea clip, vedeți procesul de construcție a grinzilor și o discuție foarte interesantă despre viitorul unei fabrici de CLT de la noi din România împreună cu Mihai Palagi de la Silvania Internațional, omul cheie în această colaborare cu austriecii și căruia trebuie să îi mulțumesc.

Lemnul a fost comandat cu sprijinul Silvania Internațional, cărora le mulțumesc.

Ultimele articole

Articole recomandate

191 Comments

  1. George dar in timp cum se va comporta materialul? In sensul: dilatarea lui din cauza umiditatii din sezonul ploios vs. contractarea lui si riscul aparitiei crapaturilor prin uscarea lui de catre soare in verile toride.

  2. Hei salut George !
    Imi place proeictul tau de casa si mult succes in continuare pentru casa, o sa dureze ceva.. Poate ii faci si un unboxing :)

  3. Salut George. Frumos proiectul. Pentru ca vad ca te apropii tot mai mult de constructie, ai si o echipa care sa lucreze la finisajele interioare ? Imi poti recomanda pe cineva sau un site unde as putea gasi ? Multumesc si spor in continuare!

  4. Cred ca deja iti pleaca de pe blog cei interesati cu adevarat de constructia unei case . Cu 350euro /mp se ridica o casa din caramida la gata cu firma de constructii, doar atentie si gandit bine fiecare etapa de constructie. Iar asta e realitatea de la noi .
    Nu era rau daca discutai aceste ‘inovatii’ si cu arhitectii vechi in meserie. Echipa dumitale e tanara si vrea sa-si faca un loc in bransa dar sa nu fie pe cheltuiala ta.
    Dumneata zici ca ai buget de 150k euro pentru casa, casa premium, foarte frumos, felicitari. Dar la banii de care vorbesti nici un austriac nu-si face casa dumitale deci e neverosimil pentru cei interesati. I-ai taiat vorba omului ca le spunea si el, dar fara lemnul romanesc nu aveau atata succes iar tu ca un ‘adevarat’ roman eviti acest lucru, ca de, ai interes ca si toti spagari care-i lasa sa faca ce vor cu padurile din Romania. Acum sa te vad daca mai publici parerea mea!

  5. Omul din vlog2 a picat enorm , la intrebarea de unde provine lemnul folosit de fabrica ,cica din padurile din imprejur …..poveste de adormit copii.
    Super proiect dar se putea mai ieftin cu material lemnos din tara ….Am inteles ca nu se fabrica la noi dar cu ceva similar. Sa nu te lasi dusi de proiectanti si designeri ca au tendinta sa prinda aripi. Ei au idei si knowledge ,you trust your guts and made decisions cum ar veni…….Bafta.

  6. Foarte interesant ce urmeaza sa faci, dar am o curiozitate, care din pacate s-a nascut din experienta. Spune-mi care sunt solutiile pentru ignifugare, sper ca nu au fost prezentate si am ratat eu in clip…Mersi si spor!

  7. George ideea ta este absolut geniala ,am vazut prezentarea facuta de tine ,problema este cine monteaza o astfel de casa la noi in Romania avem montatori specializati in CLT ?

  8. Salut George, stii cumva daca pot să îmi prelucrez propriul lemn la aceasta firma din Austria, și să plătesc doar manopera și costurile de prelucrare a lemnului?
    Locuiesc intr-o zona acoperita cu pădure 90% și dețin 38ha de pădure.

  9. Salut!

    Frumos proiectul, dar, nu inteleg de ce a trebuie sa aibe o casa asemenea forma. Ma uit la multi care isi fac case, si observ ca nu au gusturi in ale designului…Daca eram in locul tau faceam o casa minimalista, un cub sau dreptunghi mai precis, cu geamuri mari in partea din spatele casei, cu deschideri mari, simpla, asa totul alb iar ce tine de gradina, sa consulti un peisagist…daca vrei o gradina faina.

    exp de casa: http://cdn.homedit.com/wp-content/uploads/2012/05/modern-split-house2.jpg , ceva in genul asta…

  10. Salut, George!
    Imi poti spune si mie unde este casa mai exact? Am fost in aceasta seara in Corbeanca si Tamasi, m-am invartit doua ore si tot nu am gasit-o.
    O seara buna!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.