#casabuhnici – Cum și când injectăm curent în rețea?

O discuție foarte delicată care nu are un răspuns exact acum. Mi-aș dori să se întâmple mai repede, însă concluzia pe scurt este că, din nou, există niște legi care trebuie schimbate. Chiar și cei de la Enel își doresc acest lucru pentru că, deloc surprinzător este benefic și pentru ei să primească curent de la consumatori, sau prosumeri cum nise mai spune.

Așadar, dacă ai fotovoltaice pe casă sau poate o mică hidrocentrală în spatele curții ori vre-un stâlp eolian acest lucru va fi posibil. Vei putea trimite înapoi în rețea energia electrică în surplus pe care o vei produce. Chiar și dacă vei avea mașină electrică se va putea face acest lucru.

Există chiar proiecte în această direcție, pentru ca o mașină electrică cu o baterie plină, atunci când este alimentată la rețea, să poată da curent, pe bani, în situații de nevoie sau de urgență. Sau pur și simplu pentru a echilibra rețeaua în zone unde există consum mai ridicat în acel moment. Totul cu voia ta, desigur.

Sper că ți-am trezit suficient de mult curiozitatea ca să te uiți la clipul de mai jos unde îți explicăm în detaliu ce înseamnă asta. Întrebarea mea este: tu ai panouri fotovoltaice? Ai în plan să instalezi așa ceva, cu speranța să poți recupera din investiție vânzând curentul pe care nu l folosești? Un subiect de discuție la care nu voi renunța până când nu văd lucrurile că se mișcă. Ba chiar și atunci, dăm detalii despre cât curent electric am vândut!

Ultimele articole

Articole recomandate

19 Comments

  1. Locuiesc undeva in afara Iașului și anul trecut am avut peste 100 de sesizări la Eon. Ei vor să digitalizeze rețeaua dar au stâlpi și fire de curent din 1950 care pica la prima briza de vânt.
    E o utopie ce vorbește el despre digitalizare. Spor la succese!

  2. Chiar eram curios cum ajungi tu sa dai curent in retea… Pt ca am studiat fenomenul acum ceva timp si stiu ca acest lucru nu este posibil pentru cantitati care nu se califica pentru variantele de certificate verzi (peste 1 MWh instalat, or something). Care, oricum nu cred ca mai sint rentabile pe schemele actuale de incentivare pt eoliene/solare.

    Proiectul tau probabil se incadreaza la FIT (Feed In Tariff), care, din ce stiu, nu este reglementat inca nici la ora actuala. Nu ca n-ar fi draft-uri de reglementari la ANRE, dar nu sint aprobate de Guvern…

    Correct me if I’m wrong.

  3. Felicitari pentru demersuri!
    Cum ar fi sa faci contract cu furnizorul undeva la tara unde sa instalezi panouri fotovoltaice care sa iti compenseze consumul din apartamentul de la bloc cu centrala electrica ?:) sau sa cumperi teren ieftin la tara si sa devii un mic producator de energie, de vreme ce panourile fotovoltaice se ieftinesc, iar energia se scumpeste.

    Nici nu vreau sa ma gandesc ce ar spune ANRE ul unui om obisnuit … ca trebuie sa devii producator , etc, etc . Exista legislatie care sa permita persoanelor fizice sa produca in retea energie?

  4. Cu timpul,daca nu se intampla deja,energia nu se va mai consuma ci doar va rula,iar in aceasta situatie rolul actualilor producatori de energei electrica va fi doar de a face legatura(distributia) energiei si asta datorita tehnologie care este din ce ince mai accesibila. Asta am inteles din materialul asta,care de altfel a fost foarte interesant!

  5. salutare. este foarte greu de crezut ca furnizorii de esnergie o sa accepte prea curand in Romania un astfel de proiect sal numim (ei din ce ar mai castiga de la populatie), ar fi interesant sa stim si cat reprezinta consumul casnic in procente.
    Apropo de procente, am citit nu mai stiu unde ca nu vrem sa reusim sa captam energia solara(exista interese mari ca la petrol) era si aici ceva cu procente.
    salutare

  6. Bun. Ideea e de viitor, negresit. Intrebarea este: unde suntem in raport cu acceptarea „prosumatorilor” de catre ENEL/ Piata de energie din Ro? Putem avea azi contracte pe dublu sens de furnizare sau nu?
    Sa fie bine! Sanatate!

  7. Salut ! Suneti-mi va rog se pot obtine ceva resurse financiare pentru a transforma suprafata acoperisului unui bloc in energie electrica ? Sau doar printr-o investitie personala se poate rezolva un proiect de acest gen.

  8. Draga George,
    Nu te supara daca te contrazic.
    Astazi in Romania daca ai citeva panouri fotovoltaice (nu iti propui sa vinzi energie) nu ai nevoie de un „smart meter”ci de un „dumb meter”, adica un contor electromecanic „clasic” cu disc, fara electronica, bazat pe curenti eddy.
    Acesta are interesanta proprietate ca atunci cind injectezi energie in retea discul se invirte invers si contorul scade. Vorbesc din experienta proprie.
    In acest fel ai rezolvat simplu si eficient problema „creditului” la furnizorul de energie.
    Contorul electromecanic sunt destul de raspindite, sunt ieftine si robuste si nu pot fi „smecherite” usor de furnizor pentru a te incarca la consum.
    Contoarele electronice contorizeaza curentul injectat ca si consum, deci produci curent pentru furnizor si il mai si platesti.
    In alta ordine de ideei, acum nu e posibil sa faci o investitie de doar 1000 euro pentru a-ti pune panouri fotovoltaice pe casa, din simplul motiv ca pentru a fi ïn regula” ai nevoie de
    – certificat de urbanism
    – autorizare de construire
    – proiect al instalatiei
    – avize
    toate insumate ajungind pe la 2500 euro !
    Tu ai scapat de aceste cheltuieli pentru ca le-ai avut in proiectul initial al casei, dar pentru o casa existenta ele trebuie obtinute de la zero, altfel proprietarul risca amenzi.
    Nu te lasa „vrajit” de reprezentantii firmelor, asa cum s-a intimplat cu simpaticul inginer de la Romstal care cred ca te-a sfatuit rau in legatura cu panourile termice pentru apa calda menajera (am argumente solide, daca te intereseaza ti le pot expune).
    Pe net e o intreaga discutie in legatura cu smart meter-urile, in general fara argumente tehnice verificabile. Ce e clar insa e ca daca in spate nu se afla o schema de tarifare avantajoasa pentru consumator montarea lor e buna doar pentru furnizor.

  9. Salut George,

    Ce parere ai de urmatoarea idee:

    1. Eu sunt prosumator de energie electrica;
    2. La fiecare unitate de masura a energiei electrice produsa de mine sa nu mi se intoarca mie in casa „seara” ci atunci cand o sa ma duc cu masina la un post de incarcare sa folosesc un card special si unitatile mele produse sa se transforme in energie livrata la sute de km distanta de casa mea….

  10. Salut George, în legătură cu ce a spus Andrei… ” dacă as avea o instalație sa injectez în rețea cum ai tu, as putea sa o folosesc ca pe o strategie sa ma folosesc de energie pe perioada de iarna pentru încălzirea locuinței electric?

  11. bolovanilor, chestia nu e sa castigi bani, aici e vorba de acumulatori, care sunt foarte scumpi, daca dai curent in retea ziua, consumi noapte din retea, asa ca voi nu stiti nimic din ce vb, in ue se practica de cand au aparut panourile voltaice, in ro tot ce e bun nu se poate.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.