#casabuhnici – Cum am montat vata bazaltică

 

Nu a fost greu, mai ales când o mulțime de oameni specializați pe lângă tine, și pe Emilian care îi supraveghează. E genul meu de om, îi place să vadă cum se așează perfect piesele de tetris. Cam asta a făcut timp de câteva zile la #casabuhnici, a montat izolația eterioară din vată bazaltică. Acele panouri cu o grosime de 30 de centimetri, maximum cât poate produce fabrica de la Rockwool.

Apropo, este și prima dată când băieții de la renovata.ro au montat vată bazaltică pe CLT la noi în țară. Se folosește alt lipici, atât. Modul de funcționare este simplu, aerul reținut de panourile rigide din vată bazaltică, pentru că așa este numele lor complet, este cel care reține temperatura optimă la interiorul casei. Nu panourile în sine.

Ce trebuie să știi despre vata bazaltică? Are două straturi, unul cu o densitate de 90 de kilograme pe metru pătrat, și unul subțire, pe exterior, de 150 kilograme pe metru pătrat. Asta pentru a îl putea tencui ușor, fără a mai fi nevoie de plase de susținere sau alte compromisuri.

Este momentan cea mai bună soluție de izolare fonică și termică pentru exterior pentru că nu își modifică deloc dimensiunea în funcție de temperatură. Da, și polistirenul extrudat o face, din acest motiv am folosit un burete cu memorie între acesta și stratul de vată.

Nu arde. Deloc. Nu este ignifugată ci pur și simplu nu arde. Dacă vrei să citești mai multe despre proprietățile ei, iată ce spune producătorul aici! 

Vata minerală bazaltică e unul dintre cele mai ecologice materiale termoizolante. Are la bază roca vulcanică, pe care Pământul o produce în cantități de zeci de mii de ori mai mari decât se poate consuma. Izolațiile ROCKWOOL sunt produse ecologice și prin prisma faptului că fabricile reciclează materialele folosite, nu rămân așadar resturi care să polueze. Un alt avantaj major pentru mediu îl consituie faptul că produsul nu emite gaze toxice, în caz de incendiu. Asta pentru că nu arde.

Toate produsele de izolaţie din vată bazaltică ROCKWOOL sunt fabricate din rocă vulcanică, astfel încât acestea rămân în mod natural durabile şi stabile pe durata vieţii clădirii. Aceasta înseamnă că nu va fi niciodată nevoie de înlocuirea produselor. Așadar, am garanție de cel puțin 25 de ani, chiar și la montaj, iar asta spune destul de multe.

În al doilea clip de mai jos vă explic împreună cu ”Jumi” și cât de ușor se taie vata cu un fierăstrău special. Chiar dacă Gogoașă a fost șef la montajul izolației de pe acoperiș, nu a folosit de data aceasta drujba, i-am adus scule noi. Bine, el manevra oricum foarte bine și cuțitul ”de bucătărie” pentru vată. Incredibil cum se descurcă cu tot ce îi vine la mână.

Ultimele articole

Articole recomandate

35 Comments

  1. Este corect: „Ce trebuie să știi despre vata bazaltică? Are două straturi, unul cu o densitate de 90 de kilograme pe metru pătrat, și unul subțire, pe exterior, de 150 kilograme pe metru pătrat. Asta pentru a îl putea tencui ușor, fără a mai fi nevoie de plase de susținere sau alte compromisuri.”
    Cat costa vata bazaltica pe care o folosesti pentru casa ta, dar montajul?

      • Pentru curiozitatea mea ….cam cat timp a trecut de cand a inceput lucrarea tinand cont ca au fost toate puse la punct ( gen: materiale , muncitori ) adica mai bine spus in cat timp a fost construita?!☺

      • Ridicarea pereților a avut loc în 4 zile, plus încă 3 pentru acoperiș. Finisajele exterioare și instalațiile interioare deja s-au decalat mai mult. Sunt mai multe echipe care depind și se așteaptă una pe cealaltă și e mai greu ca la montajul pereților.

  2. Bună ziua,

    Ce produs ROCKWOOL este mai exact și care a fost costul/mp? Din câte observ pe site-ul celor de la ROCKWOOL, nu este niciun produs cu o grosime mai mare de 20 cm. Din video am înțeles că a fost făcut pe comandă, motiv pentru care m-ar interesa un cost.

    Cu stimă!

  3. O mare nelamurire in legatura cu concubinajul celebru vata bazaltica si de sticla – soarece/sobolan. Inteleg ca tencuiala este doar o gluma proasta pentru sobolani si ca gasesc caldura relativa a vatei ca fiind extrem de confortabila. Citesc pe alte site-uri cum zeci de oameni au aceste probleme. Se face ceva special impotriva lor?

  4. Salut George !
    Urmaresc cu atentie proiectul casa buhnici si ma bucur sa descopar solutii alternative si sfaturi de la oameni care au trecut prin anumite situatii, sunt tanar acum, stau cu chirie, si toate sfaturile gen „Fara rate la 35 de ani” imi prind super bine. Astept cu nerabdare sa vad rezultatul final.

    O intrebare putin offtopic, observ ca inca folosesti Vector Watch, din cate am citit au fost cumparati de Fitbit, si multa lume spunea ca treaba asta face mai mult rau decat bine, mai merita cumparat un Vector watch acum? Am sansa sa il cumpar cu o reducere considerabila (150 Euro nou). Ar mai fi ca si alternativa Fossil Q Marshall, avand in vedere ca iau Vector in considerare care nu are nici ecran tactil/color nici incarcare wireless nici multe dintre facilitatile Fossil, care ar fi recomandarea ta? Ma intereseaza practicabilitate durabilitate, fiabilitate, si de ce nu si look.

    Multumesc si multa bafta in continuare cu #casa !

  5. Draga George, poate la un moment dat faci un articol si cu solutia de internet pe care o folosesti la Corbeanca pentru a transmite live din drona sau de jos, din santierul casei. Ar fi interesant de stiut detaliile, set up-ul.

  6. Salut,
    Am montat vata bazaltica(10cm) in loc de polistiren inca din 2011, mai vazusem cateva „case verzi” dar foarte RARE la vremea aceea, banuiesc ca si acum e tot la fel.

    Q: Se pot recupera banii pe investitite daca se considera casa termoizolata? prin programele de izolare termica…etc, ceva de genul ?!

  7. buna ziua!

    intreb: autofiletantele care le introduci in vata pentru fixare nu transporta frigul catre CLT?In Norvegia am gasit condens in vata.

  8. Buna George,
    Urmaresc constructia casei tale foarte atent, si te felicit pentru initiativa de a spune si bune si rele de pe santier. Anul acesta ma voi apuca si eu de „casuta noastra” si am ajuns cu documentarea la izolatie. Imi poti spune ce te-a determinat sa folosesti vata bazaltica? Am tot cautat pe net si am observat ca sunt persoane care sunt de parere ca vata bazaltica nu este sanatoasa. ROMPERS a criticat faptul ca vata bazaltica a aparut pe lista materialelor ecologice aferentă programului „Casa Verde”.

  9. Folia de protectie peste extrudatul de pe fundatie este montata INVERS!!! Tasteaza in google „noppenfolie für fundament” si da pe imagini! Crampoanele se monteaza INTOTDEAUNA in contact cu peretele/fundatia pe care o protejam!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.