#casabuhnici – Ce facem cu atâta curent din fotovoltaice

Iată că vine și discuția mult așteptată despre curentul electric. Am avut multe impasuri de-a lungul construcției, aproape că am rămas fără bani datorită dorinței noastre de a construi o casă pasivă premium, dar am trecut cu bine și peste aceste piedici. Am obținut și certificarea, și încă sunt cel mai fericit om!

Astăzi vorbim despre surplusul masiv de energie electrică pe care îl generează #casabuhnici pe timp de zi, împreună cu cei de la Enel. Da, am luat legătura cu ei și sunt foarte deschiși să rezolve și această piedică nu doar pentru mine, cât și pentru toți cei care și-au instalat panouri electrice și produc mai mult decât consumă. Există soluții, dar încă nu sunt implementate, și da, legislația este și ea un factor decisiv.

Vorbim în clipul de mai jos și despre sistemul electric de conversie al energiei din panourile solare, despre cât consumă #casabuhnici și ce trebuie să facem mai departe. Știu că vă interesează subiectul la fel de mult ca și pe mine așa că vă las să urmăriți clipul. Nu este nici ultimul din serie, vă voi ține la ”curent” cu ce se întâmplă.

Ultimele articole

Articole recomandate

13 Comments

  1. As vrea sa stiu cand putem avea contract bilateral cu ENEL. Sunt interesat sa investesc in asa ceva si stau tot in Corbeanca. :-) .

    Si un sfat …cand vorbesti de productie solara…produci energie electrica …nu curent :-) . Fara rautate :-) . Produci curent si tensiune adica POWER adica watzi :-) sau KW. Doar sa vrea Enelul sa iti ia surplusul. Legislatia exista dar sunt ei fetitze si se ascund ca vezi doamne nu au legislatie. Vor sa te faci firma de productie sa te inregistrezi la ANRE…o prostie. Asta cu Prosumerul este putin trasa de par…PRO vine de la Professional nu de la Production si ‘sumer’ vine de la consumer. Au denaturat termenul. Dar tot e un pas inainte :-) . Spor si sa ma anunti primul cand reusesri pe persoana fizica sa dai energie in retea. :-) . Merci fain si spor la uzina!

  2. E ce ar trebui sa faca toata lumea dar mai greu cu legislatia pentru productie. Totusi poate imi spui cum ii gasesc pe baietii care transforma masinile. Poate imi dai un facebook, youtube, mail orice. Sunt tare curios sa aflu detalii.

  3. Salutare George,

    Si eu am in plan sa fac cam acelasi lucru dar am inteles ca sunt necesare numeroase aprobari pentru a baga curent in retea asa ca m-am decis sa aman pana se reglementeaza. Ai reusit tu sa faci, daca da ce acte si ce pasi ai urmart.
    Cu cine ai facut instalatia de panori, invertoare samd … eu am nevoie de ceva in jur de 20 kw.
    Ms si felicitari pt proiect!

  4. Salut, Ai spus ca vei pune planurile casei la dispozitie pentru noi. Ai putea face asta si cu planurile/schemele instalatiei electrice? atat cele din casa cat cele cu managementul energiei din panourile folovoltaice? (bine, fara partea de securitate, ca dupa aia nu s-ar mai numie „securitate” :D ).

  5. Salut,

    George, cat este oferta de la enel on-line fix? Daca imi poti spune aici, daca nu, pe e-mail.
    Caut sa schimb abonamentul pentru ca la mine consumul este foarte mare, avand in vedere ca sunt integral pe curent si ma intereseaza daca ai obtinut un abonament preferential sau tot cel pe care il ofera tuturor.

    In alta ordine de idei, dar asta pe e-mail, as fi fost interesat de informatii asupra sistemului fotovoltaic instalat de tine, pret, putere, productie, nivel asteptat de amortizare, etc.
    Eu am avut o tentativa acum cativa ani, mai exact vreo 5, sa instalez asa ceva si facand calculele mi-au cam dat cu virgula, ce-i drept in cazul in care foloseam bateri in sistem, la vremea respectiva nu prea se punea problema de injectat in retea. Dar ulterior, la cativa ani distanta, am facut un calcul si cu o injectare, ipotetica, in retea si tot nu ieseam prea bine cu amortizarea.
    Asadar, la tine cum este?

    Multumesc, Teo.

  6. Buna George, o prietena de-a mea mi-a spus ca mesajul primit pe facebook cu „Buna eu sunt Mark directorul facebook….Utilizatorii facebook va costa bani. Daca trimiteti aceasta linie la 18 diferiti de lista dvs pictograma dvs va fi albastra si va fi gratuita pt dvs…. etc…” este real pentru ca tu ai spus acest lucru dimineata pe Protv. Este adevarat? Mersi pentru raspuns, caci mesajul asta ma chinuie de cateva saptamani pe messengerul de la facebook, circula intr-o veselie! :-))

  7. Salut ,
    Ma numesc Sorin si sunt de profesie electrician si planuiesc sa imi fac o casa pe viitor (am cumparat terenul) si uite asa am auzit de CASA BUHNICI !

    De ce va scriu : puteti sa imi trimite-ti pe email documentatia / schemele electrice si poze de la instalatia fotovoltaica in scopul de a imi dezvolta cunostintele cand ma voi decide sa imi instalez o astfel de instalatie .

    Costul unei instalatii fotovoltaice se amortizeaza in ani buni si nu mai pun la socoteala viata bateriilor care in funcitie de numarul de cicluri incarcare – descarcare scad in capacitate , amperi ora Ah .

    Felul in care instalatia functioneaza in mare : panourile fotovoltaice prin intermediul la charge controller incarca bateriile iar converterul face din curentul continuu de la baterii curent alternativ la tensiunea si frecventa dorita (in romania intre 220-230v la 50 hz).

    Bateriile in care dumneavoastra stocati curentul continuu trebuie sa stea daca nu ma insel la peste 50 % incarcate iar cand sunt incarcate pot ceda energia stocata pana se descarca la o valoare de siguranta ( deoarece bateriile nu au voie sa se descarce complet deoarece se deterioreaza )

    In fiecare an se pot testa individual bateriile cu testere digitale in care se introduc parametrii bateriei si tipul de test dorit si aparatul va spune capacitate la care este bateria in prezent (ma repet : in functie de ciclurile de incarcare descarcare ii scade capacitatea de la 10000Ah noua de exemplu la 8000Ah dupa un an de folosinta) .

    Eu testez bateriile in instalatiile de care sunt responsabil odata pe an cu
    „PST-900X : ProSeries Battery Tester ”

    Felul in care dumneavoastra cedati energie electrica enelului sta in acelasi principiu de functionare a doua generatoare care pot / si / sau functioneaza in paralel :
    ziua dumeavoastra sunteti generatorul care furnizati energie electrica la o valoare a tensiunii si frecventei usor ridicate fatza de cea furnizate de enel si deci cedati energie electrica enelului si casei dumneavoastra cu ajutorul dispozitivelor electrice & electronice instalate iar noaptea doar consumati energie din „generatoarele enel ” daca rezerva de energie din baterii este insuficienta dupa programul stabilit in microcontrolerul sau plc-ul sau ce ati instalat sa supervizeze reteaua electrica .

    Va rog in incheiere daca puteti sa imi trimite-ti pe email sorin221983@gmail.com documentatia / schemele electrice si poze de la instalatia fotovoltaica , lista de componente folosite toate arhivate rar sau 7zip in scopul de a imi dezvolta cunostintele cand ma voi decide sa imi instalez o astfel de instalatie .

    Sunt pasionat de passive & smart house deoarece confortul si recuperarea investiiei sunt principalele avantaje .

    Va multumesc pentru filmele publicate pe youtube pentru ca sunt o sursa de inspiratie .

    Va rog sa imi dati un raspuns acestui comment .

    Cu stima ,
    F.sorin

  8. Mi se pare ca te ambalezi prea tare. Investitia ce ai facuta e greu recuperabila. Stai 5 ani intro casa si ai adresa de mea de mail sa-mi povestesti daca mai ai entuziasmul de acum. Bafta oricum!

  9. Buna George,

    Luna următoare mă apuc de casa și am învățat multe din ce ai postat însă vreau o sugestie…merită să pun panouri fotovoltaice daca nu am bani de baterii?
    Sa fac că și tine sa injectez în rețea?
    Mulțumesc

  10. Buna George, sunt interesat sa devin si eu un prosumator de curent. Te rog frumos si daca esti amabil sa zici si mie ce acte trebuie la dosar .Mersi mult de intelegere si asteps raspuns prin email daca se poate . Bafta in continuare la ceea ce faci.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.