#casabuhnici – Avem curent gratis! – Despre fotovoltaice

Sunt sigur că vă întrebați deja de ce instalez atât de multe panouri fotovoltaice pe #casabuhnici. Am acoperit deja acoperișul de la sud, iar acum construim încă o structură în spatele casei al cărei scop principal este să susțină încă o mulțime de panouri. 58 de panouri în total. Motivul este eficiența și independența energetică.

Am nevoie de cât mai mult curent ”gratis” pentru a putea alimenta atât casa cât și viitoarea mașină electrică. Nu m-am hotărât ce iau, însă mă documentez și la acest capitol. Am pus ”gratis” în ghilimele pentru că nimic nu e gratis, și investiția nu se amortizează foarte repede. Așadar, mai jos îți explic ce folosim, cum folosim și de ce folosim ce folosim.

Ce este sistemul fotovoltaic?

Îi spune sistem, pentru că din el fac parte mai multe componente, nu doar panourile de pe casă. Acelea sunt doar receptorii de energie. Scopul meu este să captez energia solară, să o transform în energie electrică și să o folosesc în casă dar să o și păstrez pentru ”zile negre”. Există mai multe tipuri de sisteme fotovoltaice, în funcție de ce ai nevoie.

OFF-GRID –  Este denumirea sistemului total independent pe care îl poți folosi atât la o casă în oraș dar și la o cabană în vârful muntelui unde nu ai acces la rețeaua electrică. Automat vei avea nevoie și de baterii multe.

HIBRID – Pentru o casă de locuit, cu acces la rețeaua principală electrică. Aici ai nevoie de mai puține baterii care pot funcționa ca un UPS. Ca la un computer. Când apare o pană de curent sistemul fotovoltaic intră în funcțiune automat în doar 20 milisecunde. Adică nu se oprește nimic din ce este băgat în priză.

ON-GRID – Dacă ai o clădire cu un consum mai mare, în special pe timpul zilei, acesta este recomandat. De obicei fără baterii, dar dacă vrei, cu. Acest sistem poate injecta surplusul de energie înapoi în rețea și pe acesta îl folosim noi la #casabuhnici.

 

Cât curent produce un sistem fotovoltaic?

Depinde de sistem, desigur, dar contează foarte mult climatul unde este instalat. La noi în țară, pentru 1kW putere instalată, adică patru panouri de 250W, poate produce undeva la 1200kWh energie electrică pe an. Ce înseamnă asta?

O casă consumă aproximativ 6-10 kWh pe zi, adică 2190-3650 kWh pe an. Pentru a satisface nevoile unei case avem așadar nevoie de 8-12 panouri, adică 2-3 kWh putere instalată.

La #casabuhnici avem nevoie de minimum de 21000kWh de energie electrică anual, pentru a ne încadra în standardul de casă pasivă premium. Din acest motiv, și pentru că ne dorim să introducem și energie electrică în rețea am ales împreună cu Romstal, un sistem ON-GRID de 17.68 kW putere instalată.

Din ce este compus sistemul fotovoltaic?

Schema de mai sus spune tot, dar mai jos detaliem și echipamentele folosite pentru acesta, la #casabuhnici.

16 panouri TALESUN de 265W amplasate pe casă (în total 4.24kW) – Prețul unui panou este în jur de 700-800 de lei în funcție de putere, aproximativ 0.5-0.6 euro/watt dacă vrei să faci un calcul aproximativ.

Garanția unui panou este de 10 ani, dar au o durată de viață mai mare de atât. În timp, eficiența lor scade, după 25 de ani de exemplu ajung la o eficiență de 80%.

Da, sunt rezistente la grindină de 25mm cu o viteză de 80 km/h și au fost prinse pe casă cu un sistem special, ca să nu dăm găuri în tabla fălțuită.

42 de panouri de 320W amplasate pe foișorul din curte (în total 13.44 kW) – aici este uzina electrică de care vorbeam, și motivul construcției este simplu, panourile trebuie orientate către zona cu cel mai mult soare.

Un invertor ON-GRID Fronius de 20kW și un contor inteligent. Invertorul are un preț de aproximativ 3000 de euro, asta pentru că este de putere mare și este un produs de top. Pentru o casă normală ai nevoie de un invertor cu o putere de 5kW, adică mult mai ieftin. Invertoarele sunt proiectate pentru o durată de viață de 20 de ani.

Contorul inteligent monitorizează împreună cu invertorul consumul și producția de nergie și asigură funcționarea optimă a sistemului.

Cum funcționează generarea de electricitate?

Panourile fotovoltaice vor produce curent continuu iar invertorul în transformă în curent alternativ necesar pentru consumatorii casnici. Aceștia sunt alimentați cu prioritate iar surplusul de energie pleacă în rețeaua publică. În mod normal, panourile de pe casă erau suficient pentru a asigura consumul intern, însă v-am spus de cerințele de casă pasivă premium. Energia electrică va fi consumată cu cap, adică folosim consumatorii mai mult pe timpul zilei, pompa de căldură pentru prepararea apei calde ce apoi merge în rezervoare și o folosim apoi seara și dimineața când avem nevoie de ea.

Ultimele articole

Articole recomandate

84 Comments

  1. Buna ziua Dl Buhmici. Intrati va rog pe forum ://forum.softpedia.com/for aici suntem mai muti care discutam de ceva Ani despre aceste sisteme. Eu sunt OffGrid de 2 ani. Sunt sigur ca o sa gasiti pe forum lucruri interesante pe care le-am experimentat pe banii nostri si sunt bune experientele noastre si pt altii.

  2. Buna seara,
    Pot sa stiu motivul real pentru care review-ul la panouri radiante sunjoy a fost sters?
    Nu au fost si nu vor fii o optiune pentru mine, sunt doar curios.
    Multumesc

  3. Sistemul OnGrid are o hiba ,daca pica curentul de la retea si este soare afara tot nu aveti curent , eu recomand un INV hibrid de 7000w de la Outback , daca tot ati pornit pt o casa verde , este bine sa o faceti si independenta. Puteti alege batt Lit , sunt mult mai eficiente.Eu am cumparat doua module 24v/250Ah de la o masina Tesla S90 „lovita”.Eu merg pe un sistem de 48v.

  4. Obiectiv vorbind, la un calcul sincer, o familie normala in cati zeci de ani ar amortiza toata investitia(aici intra si foisorul care sustine panourile) ca sa merite cu adevarat?Intreb pentru ca eu, sotia si un copil platim in medie 110 lei/luna factura la enel pt o casa de 120 mp utili.La un calcul simplu ne-ar costa undeva la 8500€/30 de ani toata distractia cu enel.Adica o mica parte din investitia ta in sistemul fotovoltaic.Imi scapa mie ceva la calcule?

  5. Ceau George, o intrebare scurta. Cum pot sa estimez pentru casa mea de ce putere am nevoie, cate panouri etc. ? Vreau sa imi estimez o valorea si nu stiu cum sa o calculez.

  6. Salut! Ma tot chinui sa te intreb ceva si nu reusesc: cum faci cu diferenta de pret dintre energia cumparata noaptea (cand deobicei ai cea mai mare nevoie) si cea vanduta de voi ziua (cand nu prea esti pe acasa si nu prea o folosesti) care e considerabil mai ieftina (din ce am vazut cautand pe net). Suplinesti prin cantitate pentru a fi cu adevarat autonom? Ai studiat partea asta? Pentru ca nu cred ca te vor lasa sa culegi tot atata energie cat ai injectat. Multumesc.

  7. Buna seara
    Daca tot vorbiti de casa pasiva de ce nu utilizati stocarea , tot de la cei de la Fronius (are 15 ani garantie – data de producator) , dar trebuie sa utilizati doua invertoare , unul hibrid pentru cei 4,24 KWp montati pe casa si un invertor de 15 Kw pentru fotovoltaicele montate pe foisor. Smart meter-ul puteti sa-l utilizati atat pentru limitarea injectiei energiei in retea si prin intermediul contactului fara potential puteti sa comandati pompa de caldura sau orice alt consumator . In cazul in care se va aproba pretul energiei electrice injectate in retea (neaprobat in prezent) acesta va fi undeva in jurul a 0,18 lei si nu este oportun sa investesti pentru a injecta in retea ci este mult mai eficent sa investesti in stocare (de calitate).
    Ca si o precizare preturile la module si invertoare sunt un pic umflate, dar asta este.
    Inca o precizare energia fotovoltaica este fluctuanta intre lunile anului respectiv intre zilele cu soare sau cele fara soare, de aceea este oportun sa stochezi energia.
    Sistemul Fronius hibrid permite si back-up in cazul in care reteaua este in avarie.
    Sa auzim de bine.

  8. M-am lamurit si de dumneavoastra domnule Buhnici.Aveam pretentii , dar se pare ca este doar vopsit gardul.Sa auzim de bine si cand ve-ti avea probleme reale cu instalatiile sa nu ne chemati , adresati-va Romstal.
    Cele bune!

  9. Salut George!
    Ai reușit să injectezi energie electrică în rețea?
    Aș vrea să știu cum este cu legislația, dacă ți-a permis acest lucru furnizorul și cam cât de greu este să primești aprobare.
    Merci și felicitări pentru realizare!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.