#casabuhnici – Avem curent gratis! – Despre fotovoltaice

Sunt sigur că vă întrebați deja de ce instalez atât de multe panouri fotovoltaice pe #casabuhnici. Am acoperit deja acoperișul de la sud, iar acum construim încă o structură în spatele casei al cărei scop principal este să susțină încă o mulțime de panouri. 58 de panouri în total. Motivul este eficiența și independența energetică.

Am nevoie de cât mai mult curent ”gratis” pentru a putea alimenta atât casa cât și viitoarea mașină electrică. Nu m-am hotărât ce iau, însă mă documentez și la acest capitol. Am pus ”gratis” în ghilimele pentru că nimic nu e gratis, și investiția nu se amortizează foarte repede. Așadar, mai jos îți explic ce folosim, cum folosim și de ce folosim ce folosim.

Ce este sistemul fotovoltaic?

Îi spune sistem, pentru că din el fac parte mai multe componente, nu doar panourile de pe casă. Acelea sunt doar receptorii de energie. Scopul meu este să captez energia solară, să o transform în energie electrică și să o folosesc în casă dar să o și păstrez pentru ”zile negre”. Există mai multe tipuri de sisteme fotovoltaice, în funcție de ce ai nevoie.

OFF-GRID –  Este denumirea sistemului total independent pe care îl poți folosi atât la o casă în oraș dar și la o cabană în vârful muntelui unde nu ai acces la rețeaua electrică. Automat vei avea nevoie și de baterii multe.

HIBRID – Pentru o casă de locuit, cu acces la rețeaua principală electrică. Aici ai nevoie de mai puține baterii care pot funcționa ca un UPS. Ca la un computer. Când apare o pană de curent sistemul fotovoltaic intră în funcțiune automat în doar 20 milisecunde. Adică nu se oprește nimic din ce este băgat în priză.

ON-GRID – Dacă ai o clădire cu un consum mai mare, în special pe timpul zilei, acesta este recomandat. De obicei fără baterii, dar dacă vrei, cu. Acest sistem poate injecta surplusul de energie înapoi în rețea și pe acesta îl folosim noi la #casabuhnici.

 

Cât curent produce un sistem fotovoltaic?

Depinde de sistem, desigur, dar contează foarte mult climatul unde este instalat. La noi în țară, pentru 1kW putere instalată, adică patru panouri de 250W, poate produce undeva la 1200kWh energie electrică pe an. Ce înseamnă asta?

O casă consumă aproximativ 6-10 kWh pe zi, adică 2190-3650 kWh pe an. Pentru a satisface nevoile unei case avem așadar nevoie de 8-12 panouri, adică 2-3 kWh putere instalată.

La #casabuhnici avem nevoie de minimum de 21000kWh de energie electrică anual, pentru a ne încadra în standardul de casă pasivă premium. Din acest motiv, și pentru că ne dorim să introducem și energie electrică în rețea am ales împreună cu Romstal, un sistem ON-GRID de 17.68 kW putere instalată.

Din ce este compus sistemul fotovoltaic?

Schema de mai sus spune tot, dar mai jos detaliem și echipamentele folosite pentru acesta, la #casabuhnici.

16 panouri TALESUN de 265W amplasate pe casă (în total 4.24kW) – Prețul unui panou este în jur de 700-800 de lei în funcție de putere, aproximativ 0.5-0.6 euro/watt dacă vrei să faci un calcul aproximativ.

Garanția unui panou este de 10 ani, dar au o durată de viață mai mare de atât. În timp, eficiența lor scade, după 25 de ani de exemplu ajung la o eficiență de 80%.

Da, sunt rezistente la grindină de 25mm cu o viteză de 80 km/h și au fost prinse pe casă cu un sistem special, ca să nu dăm găuri în tabla fălțuită.

42 de panouri de 320W amplasate pe foișorul din curte (în total 13.44 kW) – aici este uzina electrică de care vorbeam, și motivul construcției este simplu, panourile trebuie orientate către zona cu cel mai mult soare.

Un invertor ON-GRID Fronius de 20kW și un contor inteligent. Invertorul are un preț de aproximativ 3000 de euro, asta pentru că este de putere mare și este un produs de top. Pentru o casă normală ai nevoie de un invertor cu o putere de 5kW, adică mult mai ieftin. Invertoarele sunt proiectate pentru o durată de viață de 20 de ani.

Contorul inteligent monitorizează împreună cu invertorul consumul și producția de nergie și asigură funcționarea optimă a sistemului.

Cum funcționează generarea de electricitate?

Panourile fotovoltaice vor produce curent continuu iar invertorul în transformă în curent alternativ necesar pentru consumatorii casnici. Aceștia sunt alimentați cu prioritate iar surplusul de energie pleacă în rețeaua publică. În mod normal, panourile de pe casă erau suficient pentru a asigura consumul intern, însă v-am spus de cerințele de casă pasivă premium. Energia electrică va fi consumată cu cap, adică folosim consumatorii mai mult pe timpul zilei, pompa de căldură pentru prepararea apei calde ce apoi merge în rezervoare și o folosim apoi seara și dimineața când avem nevoie de ea.

Ultimele articole

Articole recomandate

84 Comments

  1. Bună ziua. Puteţi ca persoană fizică să injectaţi curent în reţea? Din câte ştiu nu există legislaţie pentru persoanele fizice. S-a modificat ceva în ultima vreme?

  2. Salut,

    Sunt curios ce si mai ales cum reusesti cu electrica in legatura cu varsarea energiei in retea. Din punctul meu de vedere este o mare ceata in subiectul asta si majoritatea angajatilor distribuitorului de energie pe care i-am intalnit ridica din umeri, este o mare lipsa de interes care duce usor usor defapt in a baga bete in roate clientilor. Bafta in continuare la proiect si felicitari pentru ce ai reusit pana acum.

  3. Salut, la un calcul simplu imi reiese o suma enorm de mare pentru insalarea acestui sistem. Iar la un consum lunar de 100RON din retea, poti plati factura luna de luna cam 95 de ani…

  4. Salut, poti sa ne dai te rog detalii despre cum o sa ,,vinzi,, energie in retea?
    Stiu ca este o problema cu certificatele verzi pentru micii producatori. Multumesc.

  5. De ce nu ai ales panourile Sunpower? Astea pe care le ai au riscul de a plesni micile impletituri de litze, gen Solarworld. Si pe mine ma intereseaza subiectul dar panourile trebuie spalate anual pt eficienta maxima, asigurare de foc si furt plus impozit pe banii incasati de la vanzarea curentului in retea. Un Modul de salvare electricitate pt noapte de la Tesla costa 8000 € si il arunc peste maxim 10 ani. Deocamdata stau bine fara :)

  6. De mai bine de 3 ani și jumătate folosesc energia electrica de la Enel în completarea energiei electrice furnizate de panouri solare totalizând 3.4 KW putere instalata.
    Trecerea de pe un sistem pe altul se face total automat, pe baza unei automatizări gândite și realizate de mine. Am un consum mediu lunar de 650 kwh. Eficienta sistemului off-grid este, în general, redus din cauza prețului foarte mare al bateriilor iar sistemul on-grid este inaccesibil consumatorilor individuali. Pentru mine aceasta investitie a fost ca și cum as fi cotizat in plus pentru pensie dar și o „jucarie” pentru viitorul meu de pensionar. Pentru mine și soția mea optimizarea consumului de energie, dacă nu este cam pretentios spus, a devenit un mod de viață.

  7. Bună seara D-le George Buhnici va rog sa dați mai multe detalii informații despre racordarea panourilor fotovoltaice la rețeaua locala de energie electrica , costuri , acte documentele necesare , ect mail popescudaniel85@yahoo.com id skype yo9idb-daniel mulțumesc aștept vesti

  8. Salut curentul produs de panouri îți poate aduce și profit sau doar scade din cheltuieli având în vedere că dai in rețeaua națională înapoi ! Poți folosi și o eoliană va produce curent și pe timp de noapte dacă bate vântul….

  9. Salut George.
    De puțin timp am descoperit acest jurnal de casa, si chiar m-a impresionat. Desi nu prea sunt adeptul caselor pe structura ușoară, apreciez totuși ce este frumos si bine făcut.

    Am tot văzut pe aici diverse prezentări și unele par a fi ok, altele mai puțin (cel puțin în opinia mea).

    Tot vorbeai de casa pasiva si specificai niste cifre. Nu stiu cat spui tu ca ar trebui să iti ofere tie panourile acestea fotovoltaice, însă regula caselor pasive spune că energia primară (electricitatea) folosită pentru încălzire, ACM, racire, ventilație si iluminat nu trebuie să depăseasca 60 kwh/mp/an.

    Iar acest lucru mă duce la următorul punct, văd că ai ales un sistem de răcire radiant cu așa-zisele tuburi capilare. Din fisele tehnice pe care le-am verificat, acestea au pierderi hidraulice interne foarte ridicate, necesitând un grup de pompare de putere ridicata, deci automat si un consum mai mare.

    Trecând mai departe, nu am găsit prea multe detalii despre pompa de căldură sau modul de distribuție al agentului de încălzire, insa, la un necesar termic de maxim 10 wati/mp, în sistemul de încălzire în pardoseală nu ar trebui sa ajungă agent termic cu temperatura mai mare de 27-28*C în plină iarnă, la temperaturi de -15*C.

    Iar vara, reversul, nu cred că ar trebui să scadă sub 20-22*C, deci, departe de 16-17*C cât ai vehiculat tu, caz în care, pompa de căldură ar deveni inutilă.

    Deasemenea, dacă ai fi verificat câteva case eficiente energetic , ai fi aflat că acolo unde sistemul de ventilație este prevăzut si cu schimbător aer-sol, sistemul de răcire nu își mai are rostul.

    Ar fi interesant să postezi ceva date din proiectul de instalații, poate așa poți afla unde ai cheltuit bani desi nu era nevoie …

    P.S. Nu stiu de ce presimt că în proiectul de instalații ai o temperatură de funcționare a pompei de căldură de 45-50*C, iar pe zona de încălzire în pardoseală există grup de pompare-amestec ce reduce temperatura de lucru la 30*C …

    Toate cele bune, o seara placuta.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.