#casabuhnici – Ep.7 – Așa arată visul nostru

Suntem generația care trăiește în orașe construite prost și visează la o casă nouă în suburbii. Momentul deciziei este pentru cei mai mulți apariția primului copil.

Un banc prost spune că habar nu ai cât poți duce până nu apare primul copil. E valabil și pentru al doilea, am auzit. Adevărata limită cred că este însă construcția unei case. După sute, mii de ore de căutat la picior și puricat noapte de noapte miile de oferte mi-am dat seama că nu am decât trei opțiuni: ceva nou dar de slabă calitate, chiar prost construit, ceva vechi ori o casă nouă, gândită de la zero.

Prin experiența dobândită ca jurnalist de investigație, apoi corespondent specializat în tehnologie și vlogger auto și tech, am început acum trei ani o cercetare serioasă pentru viitoarea casă a familiei mele. Am descoperit astfel o bogăție de tehnologii moderne pe care le consider necesare unei case moderne dar ancorată în tradițional. Bucuria cea mai mare a fost când am descoperit în România specialiști capabili să ne dea idei noi și să ne ajute să le punem în operă într-o casă adevărată, un cămin pentru o familie. În perioada următoare îi veți cunoaște pe toți la bine și la greu atunci când demarăm șantierul. Cine sunt?

Arhitectura casei este opera Ralucăi Munteanu și a echipei sale, colaboratori arhitectură: arh. Adriana Caraza, arh. Ruxandra Sacaliș, arh. Sandra Sonei.

Marius este cel mai spectaculos inginer structurist pe care l-am găsit în România. Numele lui este legat de primele case pasive din România, este implicat în proiecte premiate precum Prispa ori Refugiul Călțun. A proiectat structura #casabuhnici integral din lemn. Când nu este pe șantier, ține cursuri cu arhitecți și studenți sau inventează proceduri care să facă șantierul casei o experiență specială pentru toți cei implicați. Tot el m-a sfătuit despre cum să verific terenul înainte de cumpărare.

Acasă la EFdeN am decis că nu voi face o casă ’’clasică’’ ci una modernă care va reinventa tradiționalul. Vreau ca împreună cu Ana, Nicoleta, Claudiu sau Cătălin să educăm generația noastră în a alege soluțiile sustenabile pentru viitor. Aducem în #casabuhnici toată bogăția de cunoaștere din Casa EFdeN, premiată la Solar Decathlon. Instalațiile ultramoderne dar ‘’invizibile’’ vor susține un cămin confortabil căruia tot ei îi dau culoare și textură prin amenajarea interiorului.

Pe blog am început deja povestea casei pe care o poți urmări din secțiunea dedicată #casabuhnici.

Ce vei afla de acum înainte? Tot ce suntem în stare să pozăm, filmăm și scriem despre casă.

Cum va fi casa?

smart – controlabilă de la distanță și cu inovații de ultimă oră de la izolația din fundație până la automatizări care nu se văd dar funcționează inteligent

eficientă energetic – printr-o proiectare minuțioasă am reușit să reducem consumurile la minim prin limitarea punților termice și folosirea strategiilor pasive, realizând astfel o locuință fără facturi lunare.

construită cu materiale cât mai sustenabile – echipamentele și materialele au o energie înglobată mică și sunt prietenoase cu mediul; am introdus inclusiv materiale reciclate din vechi case săsești.

sigură – structura din CLT nu este doar mai solidă decât una din blocuri ceramice și stâlpi de beton ci și mult mai eficientă la toate capitolele.

confortabilă – am reușit să asigurăm toți parametrii de confort interior, de la temperatură și umiditate, la nivelul de oxigen, CO2, iluminat natural.

automatizată – sistemul inteligent de automatizare îți permite să controlezi și să monitorizezi casa de la distanță, fie că ești plecat în concediu și la întoarcere vrei să ai confortul optim, fie că vrei să știi în fiecare secundă consumul sau producția casei.

Până săpăm efectiv am pregătit o variantă virtuală pe care să o navigăm ca într-un joc. De îndată ce e prezentabilă, o scoatem în față ca să o vedeți. Totul va fi la vedere și vei avea ocazia să critici, să faci recomandări ori să ne încurajezi dacă merităm. Până atunci, iată încă două randări cu alte două unghiuri. Să curgă întrebările!

Ultimele articole

Articole recomandate

95 Comments

  1. Felicitari pentru initiativa !
    Din punctul meu de vedere, in ultimii ani romanii s-au axat foarte mult pe cantitate adica construirea de case cat mai mari care necesita costuri prea mari de intretinere asa ca mi-ar placea sa aflu ce dificultati ai intampinat dar si care este probabilitatea de a transforma „visul vostru” in visul romanilor de clasa mijlocie.

  2. Ziceai ca iti doresti parter, din randari pare a avea mansarda.
    Ce amprenta la sol are?

    – din ce ai zis, imi dau seama ca acea panta lina a acoperisului e dispusa catre S. Nu stiu cum sunt iernile in zona ta, dar daca va fi viscol se va aduna multa zapada acolo. Structuristul (spectaculos) va trebui sa ia in calcul incarcarile la zapada in acest caz.
    – asa suprafata mare vitrata catre N, nu prea da bine dpdv al pasivitatii (asa parca ai zis, ca intrarea e la N si curtea la S)
    – nu-mi dau seama din aceste randari de tipul invelitorii propuse.
    – tot ai pomenit de acel site, de ce nu-ti faci un jurnal?

  3. Un singur lucru lipseste: luminatoare naturale pe partea din spate a casei pentru parter. In rest casa e geniala ca si structura pentru a atasa tehnologii de energie regenerabila. Succes si multa rabdare!

  4. Faina volumetria, cam spartana totusi fatada din spatele casei (probabil orientata spre sud). Unde te-ai gandit ca vei sta afara cu baietii la o bere, cu familia la picnic sau cu copiii seara citindu-le o carte? In spatele sau in fata case? Sub pergola? Oriunde ar fi acea zona, sa stii ca va fi mai populara (si populata) din aprilie pana in octombrie decat casa insasi. De aceea trebuie sa-i rogi pe arhitecti sa-i acorde atentia cuvenita. II trebuie umbra, curent electric, view, etc.

  5. Salut. Urmaresc cu sufletul la gura constructia casei si iti doresc mult succes! Sunt impresionat de noile tehnologii in materie si ma gandesc, in viitor la un proiect asemanator, numai ca undeva intr-un sat romanesc cu o vatra veche. Te rog mult sa povestesti mai ales despre tehnologiile care servesc la eficienta energetica, sunt indeosebi interesat de acest aspect si astept postari noi. Daca poti,dupa finisarea casei sa ne dai si un pret estimativ a constructiei cu tot cu proiect,ar fi minunat. Sanatate si mult succes, sunt sigur ca va iesi ceva minunat.

  6. Da, toate tehnologiile disponibile sunt bune, cu o conditie, sa gasesti si specialistii care sa le monteze. Trebuie sa iei in calcul si timpul pierdut cu toate astea, daca o casa simpla o faci in 2 ani si una moderna in 5, eu nu as da diferenta de 3 ani din viata pe una moderna…

  7. salut.succesuri …….. cu casa si tot ce inseamna .eu nu am avut curaj din cauza hartogariei(sa ma apuc sa construiesc o casa) si vreu sa cumpar o casa gata construita.dar asta este alta poveste si nu vreau sa te plictisesc.ce vroiam s te intreb: costurile cu toate automatizarile si cu structura………etc.zi buna

  8. Nu știu dacă te încântă ideea, dar să te uiți peste tâmplărie de lemn în loc de PVC. Camerele sunt aerisite altfel printr-o astfel de tâmplărie la geamuri.

  9. Atentie la usa de intrare din fata.
    Este expusa intemperiilor. Trebuie gasita impreuna cu doamna arhitecta o solutie de protectie. Eu am o consola de 1m latime deasupra si nu a fost suficient. La fiecare ploaie / zapada apa ajungea la prag. In 3 ani a pragul a fost gata (ruginit). A trebuit sa gandesc un fel de terasa acoperita. Acum e ok.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.