STUPID – adeverința de taxă auto de la ANAF care nu există !

sursa:vidu.ro

Încâlcite sunt căile prostiei și birocrației românești. Toți cei care s-au grăbit să își înmatriculeze în această perioadă mașinile importate după 2007 fac ture între înmatriculări și administrațiile fiscale de pomană. Înmatriculările sunt blocate de o adeverință obscură care nici măcar nu există. Polițistul de la înmatriculări este obligat să ceară o „adeverință de la trezorerie cum că fostul proprietar nu și-a recuperat taxa auto” iar ANAF-ul nu dă așa ceva. Așa că înmatriculările sunt blocate. Totul a plecat de la o pereche de miniștri isteți (Mediu și Finanțe) care au transformat toată chestiunea taxei într-un labirint, astfel încât nimeni nu mai înțelege cum funcționează sistemul. Cred că nici măcar ei.

SOLUȚII posibile pentru cei aflați în această situație:
1. Solicitați la trezorerie/ANAF o hârtie că nu oferă o asemenea adeverință. Dacă nu vor să dea verbal, faceți o solicitare în scris la care sunt obligați să dea răspuns scris. Probabil că le veți da șah logic polițiștilor dar merită încercat.

Pe măsură ce mai aflu detalii le voi publica aici. Dacă ai trecut prin această situație, trimite un mesaj ca să îi ajutăm pe cei aflați la început de drum și să le scutim nervii, timpul și carburantul.

121 comentarii

 1. mecanic care lucra gratis pt politisti

  si eu sunt in tot acelasi cacat azi dimineata 1feb mam dus sal transcriu masina inm in 2009 si prostu de pol zice ca el nu o auzit asa ceva ca so amanat legea si nu ne mai tre adeverinta sai arat eu ca unde lam vazut asa ceva .eu sai arat lor ca ce sa faca prosti la gramada atat am spus daca cumva reuse

 2. Ingineru

  Azi am reusit sa-mi inmatriculez masina in Cluj (inmatriculata prima data in Romania in 2011) fara adeverinta de la ANAF. Ziceau cei de la Politie ca de azi de la ora 12 fac inmatriculari fara adeverinta.

 3. Cornel

  UPDATE
  Adeverinta de la ANAf nu mai este necesara in urma aplicarii OUG 1/2012, care suspenda plata taxei la prima transcriere in Romania. Atentie, desi prin media s-a pomenit de masinile mai vechi de 2007, in realitate ordonanta este aplicabila pentru toate autoturismele inmatriculate deja in Romania, la care se face prima transcriere a dreptului de proprietate dupa data de 13.01.2012. Raspunsul l-am primit azi de la biroul Inmatriculari Constanta, care au confirmat ca adeverinta nu mai este necesara. Citez…

  „BUNA ZIUA!
  __ Urmare a solicitarii dumneavoastra va comunicam ca in conformitate
  cu prevederile OUG nr.1/2012,din 30.01.2012,nu mai trebuie sa faceti dovada achitarii taxei pe poluare pentru autoturismul inmatriculat in 2011,deci nu mai este necesara adeverinta eliberata de AFP NAVODARI.Asadar trebuie sa va prezentati la sediul serviciului nostru cu documentele in vederea efectuarii operatiunii de transcriere a dreptului de proprietate.
  ________SEF SERVICIU______________________”

 4. Platitor de Taxe!!! CU TAXELE PLATITE LA ZI ATENTIE!!!

  DOAMNE!!! CAT O SA MA POATA SUPORTA SI ROMANII ASTIA DOAMNE?!?!?!?!!?!? VINA ESTE NUMAI A NOASTRA CEI CARE I PLATIM SA SI BATA JOC DE NOI!!!!!

 5. Silviu

  Salut,

  Si eu m-am trezit azi cu aceeasi problema, am nevoie de anexa 7 de la ANAF pt a putea inmatricula masina. Abia de marti, 7 februarie 2012, se va elibera asa ceva.

 6. crysty

  In judetul neamt este la fel, se cere o adeverinta numai ca cei de la trezorerie spun ca e blocat programul de vineri dar un prieten a depus cerere miercuri si luni(30-01-2012)ia fost aprobata. astea sunt legile in romania ca la noi la nimenea.

 7. Cornel

  Aceiasi situatie si la inmatriculari la Constanta. Se cere adeverinta ANAF cum ca taxa a fost platita si nu a fost restituita. Intre timp s-au mai clarificat lucrurile, obligatia obtinerii si depunerii adeverintei este a celui care solicita inmatricularea. Adeverinta se obtine de la Administratia finantelor publice de care apartine noul proprietar al masinii. Problema e ca nu se elibereaza adeverinte pentru ca nu au baza de date functionala. Din pacate aceasta adeverinta, care are termen de eliberare de 45 zile da peste cap procedura de inmatriculare pentru ca:
  – legea te obliga sa inmatriculezi masina in termen de 30 zile de la dobandire
  – certificatul fiscal al vanzatorului (cerut de cei de la inmatriculari) expira la sfarsitul lunii in care a fost eliberat si altul nu se mai poate obtine pentru ca cel care a vandut masina a radiat-o deja in momentul in care s-a facut fisa de inmatriculare
  – certificatul de autenticitate RAR poate si el sa expire in acest timp daca a fost obtinut anterior (are valabilitate 60 zile)
  – noul proprietar, desi poate circula cu masina, nu poate incheia o asigurare CASCO
  – cine doreste sa treaca granita cu noua lui masina, nu o poate face pentru ca nu are talonul pe numele lui
  Merita facut un reportaj pe aceasta tema pentru este o adevarata bataie de joc ceea ce se intampla. Nervi, timp pierdut, privarea de a utiliza un bun propriu, legal dobandit. Si totul, pentru ca cineva a dat un ordin care s-a pus in aplicare fara ca logistica sa fie pusa la punct inainte.

 8. Dani

  Doamneee trezeste te ANAFULE vrem sa ne inmatriculam masinile!!!aveam toate actele necesare numai tampenia de adeverinta care sa atesete ca XXX nu si a retras cica taxa ,,,o mare tampenie multii au cumparat masini in deceambrie 2011 cand aceasta lege nu era in viguare si de unde sa stie lumea asa ceva sa ceara propietarului !!!!acum poate ca propietaru a murit sau este in USA de unde sa il luam noi ce vina aveam ???nimeni nu stie nimic !! datine domne adeverintele astea odata !!daca acum ma intrebati cu ce drept cer eu aceasta adeverinta va zic asa prin contractul de vanzare cumparare intre mine si el prin cartea masinii original copie buletin a lui talon etc eu sunt noul propietar prin acel contract si mie imi revine dreptul sa cer pt inscrierea pe numele meu , eu platesc impozit pe masina acum .. pentru ce ???? trezitiva odata si nu va mai bateti joc de oameni

 9. premiantul

  @m – ai dreptate.
  Anul trecut am luat amenda la politie radar.Merg in 24 ore si platesc.
  Azi mersei sa platesc impozitul si zice ca am amenda de plata. Noroc cu chitanta ca o mai aveam.

 10. SORIN

  La fel si la Tg-Mures, se cere o adeverinta cum ca taxa a fost platita si nu a fost recuperata in instanta, toata treaba asta dureaza de doaua saptamani. Finantele spun ca in 45 de zile elibereaza aceasta hartie, mi se pare enorm termenul de 45 de zile. Azi sa aprobat OG privind amanarea platii taxei de poluare pentru masinile inmatriculate pana in 2013, deci adeverinta respectiva nu mai are rost, urmeaza sa fie publicata in MO. TIGANIE!!!

 11. m

  habar n-ai, asta inseamna modernizarea statului.
  ai nevoie de o reteta care sa fie decontata de casa nationala de asigurari? du-te la firma si cere adeverinta ca firma a platit asigurarile de sanatate la casa nationala de asigurari de sanatate!
  dai examen auto la politie? du-te la politie si cere cazier judiciar, cu care te duci la cealalta politie!
  trebuie sa platesti ceva la trezorerie? du-te la ghiseul 1 sa-ti faca dispozitie de plata, apoi la ghiseul 2 sa-ti faca o chitanta si apoi la ghiseul 3 – casierie!
  ce reportaj sa realizezi, toata tara e la fel, n-ai decat sa emigrezi.

 12. Radu

  Sunt si eu in situatia asta, cu o masina înmatriculata in 2008 cu taxa platita, am fost plimbat intre politie-anaf-trezorerie-politie-anaf pana acum. Cei de la anaf sustin ca nu au inca un model de raspuns desi normele si ordinul 62-2012 au fost publicate (anexa 7).
  Din cauza prostieii si relei vointe voi fi probabil nevoit sa stau cu masina pe dreapta si sa dau in judecata anaf pentru a obtine acea dovada ceruta de politie.
  Ar fi ideal daca ati realiza un reportaj despre situatia asta Kafka-iana.
  Multumesc.

 13. Cristi

  Aceeași situatie o am și eu. Doar că eu cumpă mașina de la o firmă care la rândul ei a luat mașina în leasing. Parcă văd că mă vor plimba între societatea de leasing și firmă după adeverința care nu există.

  @George: Nu poți face un reportaj la știri despre această absurditate? Poate se „sesizează” cineva prin ministere și schimbă ceva? Ți-ar rămâne datori mulți!

 14. zvoner

  Nu stiu de unde ai informatia, insa eu am trecut printr-o vanzare-cumparare de masina zilele astea si nu am avut nevoie de niciun fel de adeverinta. E suficienta chitanta de plata a taxei auto. Daca proprietarul n-a pastrat-o, aia e, noroc bun.

  Probabil ca depinde de biroul de inmatriculari respectiv…

 15. Andrei

  Eu sunt in aceeasi situatie. Am cumparat o masina de la o firma de leasing, iar de 2 saptamani ma plimb intre ANAF si firma de leasing pentru inmatriculare. Nimeni nu are habar de acea adeverinta si te plimba de la unu la altu, zicand ca celalalt trebuie sa o elibereze. Este o idiotenie. Numai in Romania se poate asa ceva…din pacate….

 16. RMS

  @george : ”Toți cei care s-au grăbit să își înmatriculeze în această perioadă mașinile importate după 2007” – si masinile cumparate din RO sunt in aceeasi situatie. Un amic a cumparat o masina de la cineva care a avut-o in leasing si de 2 saptamani asteapta aceasta adeverinta pe care i-o elibereaza societatea de leasing dupa ce o primeste de la anaf…

 17. premiantul

  pentru ce au nevoie de o “adeverință de la trezorerie cum că fostul proprietar nu și-a recuperat taxa auto” ?
  Din cate stiam numai vechiul proprietar poate cere restituirea unei parti din taxa ?
  Sau e valabil treaba conform careia daca cumpar o masina care a platit taxa mai mare, pot eu (noul proprietar ) cere returnarea diferentei ?

Lasa un comentariu

Nume*:
Email*:
Website:
Comentariu*:
* Nume, Email si Comentariu obligatorii

 • Mă găsiți pe:
 • facebook
 • instagram
 • youtube
 • RSS Feeds

Abonează-te