Învaţă să conduci economic

Nimic nu te interesează cu adevărat când vine vorba de ecologie, dacă nu îţi procură şi un avantaj. Aşa că învaţă să conduci cu un consum mai mic de carburant şi să fii în acelaşi timp prietenos cu mediul. Nu trebuie decât să respecţi un set scurt de reguli şi vei observa cum începi să plăteşti mai puţin la pompă. O manieră economică de condus în oraş, chiar şi în Bucureşti mie mi-a redus consumul de la 11 la 7,5-8L/100km, iar în afară de la 6,5 la 5L/100km. Este o economie importantă care se adună. La un plin poţi aşadar economisi cel puţin 50 de lei, iar la cinci rezervoare unul îţi va veni gratis. Învaţă aşadar în şase paşi să îţi reduci considerabil cheltuiala cu carburantul.

Alege din start o maşină care se potriveşte necesităţilor tale dacă îţi place să conduci economic. Maşinile diesel sunt cele mai economice, însă nu neapărat în variante cu motorizări de 3.000 cmc, cu toate că sunt mult mai economice decât surorile pe benzină. Ideale sunt cele mici dotate cu turbină cu geometrie variabilă. Spre exemplu 1.5 dci de la Renault care ajunge până la 110 CP. Dacă vrei să mai şi sprintezi, preferatul meu este motorul de 2.000. Un motor suficient de puternic va urni mai uşor maşina şi va face implicit consumuri bune dacă nu este supra-solicitat. La motorizările pe benzină nu ai nevoie de mai mult de 1.800 cmc. Cu cât maşina este mai mare şi mai grea va consuma mai mult. În condiţiile în care preţurile carburanţilor cresc, eşti condamnat să îţi revinzi limuzina de 2 tone sau SUV-ul de 3 tone cu motoare mari la 10% din preţul de nou după doar câţiva ani. Aşadar, iată ponturile.

Pontul n°1: Îmbunătăţeşte felul în care schimbi vitezele
– Schimbă într-o treaptă inferioară de viteză la aproximativ 1.000 de turaţii pe minut. Cu cât menţii o turaţie mai mică, motorul consumă mai puţin. Nu schimba însă prea jos pentru că motorul intră în trepidaţii care nu sunt doar enervante, dar pot fi şi periculoase.

– Schimbă într-o treaptă superioară de viteză la 2.000 de turaţii pe minut la motoare diesel şi la 2.400 de turaţii la motoare pe benzină. Ideea este să eviţi sprint-ul motorului în funcţionarea cu turbină unde va consuma bineînţeles mai mult şi să îl menţii în zona cuplului ideal, unde motorul dă cel mai bun randament. Turbinele intră în funcţiune la motoarele diesel în jurul turaţiei de 2.000.

Pontul n°2: Condu constant
– Menţine viteza constantă de la 40 km/h. Orice frânare sau accelerare bruscă „strică” alunecarea lină a maşinii şi generează automat un consum suplimentar de carburant.
– Frânează cu motorul şi utilizează frâna de serviciu cât mai puţin posibil. În timpul frânei de motor, consumul scade drastic până aproape de zero, deoarece motorul funcţionează practic învârtit de inerţia volantei şi de transmisie, fără să mai arunce în pistoane amestec carburant. Dacă permiţi maşinii să alunece uşor înspre semafor vei economisi din nou carburant. Caz concret, la 50km/h în treapta cinci, ridici piciorul de pe acceleraţie cu cel puţin 100 de metri înainte de semafor şi cobori progresiv în trepte până ce frâna de serviciu devine o formalitate.

Pontul n°3: Gândeşte înainte să accelerezi
– Accelerează sprinten până ajungi la 50 km/h, când ar trebui să fii deja în viteza a patra sau a cincea. Motoarele bine echilibrate din fabricaţie suportă chiar 60 de km/h în treapta a şasea la o turaţie de 1.000. BMW-ul 320d pe care l-am condus eu făcea consumuri de 3-4L/100km noaptea în oraş în aceste condiţii.
– În oraş nu depăşi 50 km/h, în afara oraşului 80 km/h este o viteză foarte economică. Dacă nu ai o treabă urgentă, la 80 km/h poţi obţine consumuri uimitoare la drum lung. Cu un Renault Megane 1.5dci de 100CP am făcut de la Comarnic la Bucureşti (într-o uşoară pantă, ce-i drept) consumul fantastic de 2 L/100kmh. Pe autostradă recomand să nu depăşeşti 120. Aceste praguri depind de fiecare maşină în parte, aşa că învaţă-ţi maşina.

Pontul n°4: Accelerează şi decelerează lin
– Menţine o viteză constantă la coborârea unei pante. Frânarea cu frâna de serviciu şi motorul pe liber generează de asemenea un consum suplimentar.
– La urcare lasă maşina să piardă uşor din viteză, fără să blochezi circulaţia, ca să recuperezi de partea cealaltă a pantei. Din nou, mai puţin lucru mecanic, mai puţin carburant ars de pomană. Încearcă să nu scazi viteza sub 40 km/h.
– Nu accelera la coborârea unei pante.

Pontul n 5: Foloseşte motorul cu chibzuinţă
– Opreşte motorul dacă staţionezi mai mult de 30 de secunde. Atât carburant arde motorul la pornire, aşadar la un semafor de un minut merită să opreşti motorul, de îndată ce ai ajuns în coloană.
– Nu încălzi motorul, nici măcar iarna. Motoarele moderne nu au nevoie de pre-încălzire şi se încălzesc mult mai rapid până la temperatura optimă atunci când te pui în mişcare.
– Pleacă de pe loc de îndată ce ai pornit motorul.

Pontul no. 6: Întreţine-ţi corect maşina
– Verifică presiunea din pneuri lunar, o roată moale se freacă mai mult de asfalt şi generează automat un consum suplimentar.
– Dacă trebuie să foloseşti aerul condiţionat, nu seta temperatura la o diferenţă exagerată faţă de exterior. Adică niciodată pe 16 grade, spre exemplu pentru că atunci compresorul de aer condiţionat va funcţiona la putere maximă şi va „fura” până la 10-15% din puterea motorul şi implicit cel puţin 1 L/100km. Condusul cu geamul deschis generează acelaşi consum suplimentar ca şi aerul condiţionat dintr-un motiv diferit însă. Aerodinamica se schimbă, iar maşina întâmpină rezistenţă la înaintare dacă este condusă cu geamurile deschise după 40 km/h.
– Elimină din maşină încărcături inutile. Adică nu plimba un sac de ciment la nesfîrşit în portbagaj, pentru că fiecare demaraj şi frânare vor fi afectate de sarcina suplimentară.
– Elimină portbagajul de pe maşină sau suportul de schiuri dacă nu îl foloseşti. Fiecare element care opune rezistenţă la înaintare generează consum.
– Foarte important este să faci reviziile la timp, anual. Un motor cu ulei şi filtre curate funcţionează mai lin şi consumă mai puţin. Deasemenea nu folosi anvelope de iarnă vara, deoarece sunt moi. Cel mai bine este să foloseşti anvelope de vară, umflate corect şi cu un profil de tip H sau V.

Pont TURBO:
Motoarele cu turbină au nevoie de o atenţie specială. O manieră de condus economică va face ca turbina să nu intre decât rar în funcţiune. Asta nu e bine. Gazele nearse şi uleiul se vor aşeza periculos de mult pe palele turbinei şi rişti să te trezeşti cu turbina defectă doar din zgârcenie sau chibzuinţă exagerată. Poţi conduce economic dacă nu uiţi să turezi în sarcină motorul până la 4.000 de turaţii pe minut, aproape de roşu pe turometru, timp de zece secunde, măcar o dată pe săptămână. Cel mai util este însă un drum lung din când în când, care va curăţa admisia, motorul şi evacuarea şi îţi va reda câteva procente de putere „amorţite” în oraş.

Inspirat de tehnicile recomandate de Renault. Îmbunătăţit de experienţa personală.

132 comentarii

 1. nelimitat

  păcat că nu am maşină care să merite economie… la dacia mea nici nu mă mai obosesc. Are o grămadă de lipsuri aşa că nu are rost.

  Mersi pentru sfaturi totuşi. Poate când o să-mi iau altă maşină o să le pun în aplicare.

 2. Adina

  10 sfaturi pentru a conduce mai eficient

  1.Menţineţi-vă vehiculul în stare bună de funcţionare şi verificaţi periodic nivelul de ulei.
  2.Verificaţi lunar presiunea anvelopelor.
  3.Îndepărtaţi greutăţile inutile din portbagaj sau de pe locurile din spate.
  4.Închideţi geamurile, în special la viteză mare, şi demontaţi portbagajele exterioare goale.
  5.Folosiţi aerul condiţionat numai dacă este necesar.
  6.Începeţi să conduceţi imediat după ce porniţi motorul şi opriţi-l când staţionaţi mai mult de un minut.
  7.Conduceţi cu viteză rezonabilă şi mai presus de orice, conduceţi lin.
  8.Când acceleraţi, schimbaţi treptele de viteză cât de repede posibil.
  9.Incercaţi să anticipaţi fluxul de trafic.
  10.Luaţi în considerare posibiliatea de a utiliza maşina împreună cu colegii în drum spre serviciu

  Toate sfaturile de mai sus fac parte dintr-o campanie lansata in UE prin intermediul retailerilor de carburanti. Mesajul nu a fost preluat de presa din Romania. Cred ca a 10-a sugestie e foarte interesanta.

 3. George Buhnici

  Pertinente majoritatea comentariilor de aici. Menţiuni speciale pentru Lucian, emba şi Răzvan. Vă mai ofer însă câteva elemente demne de evaluat. Spre exemplu faptul că în momentul când cutia de viteze este în poziţia neutră, motorul funcţionează în relanti şi consumă nu doar ca să se învârtă, dar şi pentru a pune în mişcare alternatorul pentru lumini sau aer condiţionat şi pompa de servo pentru frâne, direcţie… etc.

 4. emba

  Apropo de mecanicii din Romania, multi sint depasiti de nivelul tehnic al masinilor. Altii ar sti dar nu au la dispozitie aparatura si sculele necesare, iar altii sint pur si simplu incompetenti (astia cred ca sint oricum majoritatea). Eu incerc sa filtrez ce aud de la un mecanic, fiindca acesta are interese divergente fata de ale mele, ca si client al lui. Daca nu incearca sa ma insele cu buna stiinta, sansele sa faca o greseala majora sint relativ mari.

 5. emba

  @Luci: Daca ai o masina cu computer de bord, vei observa ca daca iei piciorul de pe accelaratie consumul indicat este zero. Motorul nu se opreste fiindca este miscat de masina aflata in miscare, adica frina de motor. De altfel, de la sfirsitul anilor ’80 motoarele sint controlate elctronic, astfel e foarte usor de taiat alimentarea cu combustibil.
  @iulian: daca te raportezi la circulatia infernala din Bucuresti (adica asta nu e circulatie:)) nu functioneaza chestia cu frina de motor. Regula se aplica la drum intins in afara localitatilor, sau in localitati cu o circulatie fluida, unde poti anticipa comportamentul coloanei de masini. Desigur pentru o reactie rapida la conditiile de trafic regulile de economisit carburant trebuie incalcate, asta e. Pentru a putea conduce preventiv si econom prima regula, si cea mai importanta este: lasa citva metri in plus distanta fata de masina din fata, dar cum am mai zis, nu functioneaza la traficul din orasele mari din Romania (aici includ atit capitala cit si celelalte orase mai mari cum ar fi Constanta, Timisoara, Brasov, Cluj, etc).

 6. iulian

  emba, sunt de acord cu faptul ca electromotoarele moderne sunt fiabile si rezista mult, insa toate au o limita. Odata si odata se va strica si el, iar daca tu pornesti de fiecare data cand stai 15s, nu faci decat sa-i grabesti sfarsitul. Chiar ti se pare ok sa opresti si sa pornesti motorul de 30-40 ori, de exemplu pe Stefan cel Mare intre Victoriei si Obor? Mie sincer imi suna a aberatie. Nu contest faptul ca se economiseste carburant, dar nici nu sunt de acord cu aceasta masura.
  Referitor la ambreiaj si el se uzeaza direct proportional cu utilizarea lui. Tocmai de aceea el nu te tine o viata, ci in functie de km parcursi si de maniera de condus. Daca tu faci frana de motor la fiecare semafor chiar crezi ca o sa te tina mai mult decat la unul care da pe liber si nu foloseste cutia de viteze si ambreiajul deloc? Ma indoiesc. Intreaba orice mecanic daca e indicat sau nu sa faci frana de motor la semafor, pe carosabil uscat.

 7. Luci

  Emba,cine ti-a spus tie ca daca iei piciorul de pe acceleratie,consumul scade instantaneu pana la zero.Asta este o prostie.Daca consumul ar fi zero,masina nu ar functiona.Mie mi-a spus taicamiu,care e mecanic de 20 de ani.In rest articolul este OK:D

 8. emba

  @iulian: Domnul Buhnici are dreptate, in toate punctele. Merita oprit motorul la un stop de cel putin 15s. La motoarele moderne electromotoarele sint foarte fiabile, iar pornitul in sine, contrar legendelor din anii ’70-’80, nu consuma mai multa benzina. Frina de motor este de asemenea un factor important, deoarece in clipa cind ai luat piciorul de pe acceleratie, consumul instantaneu este zero, se taie complet admisia de combustibil. Nu se uzeaza cutia de viteze, fiindca unei cutii ii este indiferent in ce treapta se afla. Nici ambreiajul nu se uzeaza, daca in mod corect, iei piciorul de pe ambreiaj. Cu timpul acest stil de condus va deveni rutina si te poti concentra la trafic.
  Cred ca mai ales intr-un oras ca Bucurestiul s-ar putea ecoonomisi mult combustibil, daca soferii ar conduce mai cu cap, si mai civilizat.

 9. Saiph

  Foarte interesante sfaturi. Se aplica si la un Logan pe benzina, 1.4? Daca folosesc prea mult frana de motor, nu risc sa stric ambreiajul? Si chiar e adevarata partea cu geamurile deschise, care consuma la fel ca aerul conditionat? Ca nu am mai auzit pana acum, si mi se pare extraodrinar

 10. iulian

  Articolul e interesant, dar are si unele scapari. Cum spunea si un coleg mai sus, pt 50 g benzina economisita sa opresti motorul 1 minut, nu prea se merita , zic eu. Cand o sa te lase electromotorul dupa atatea porniri o sa te usture mult mai rau la buzunar decat benzina economisita. Iar coborarea progresiva in trepte pana ce frana de serviciu devine o formalitate iar nu cred ca e o idee prea stralucita. De ce sa freci cutia aiurea cu retrogradari inutile? Oricum daca o dai pe liber nu strici nimic in afara de placutele de frana, care oricum sunt consumabile iar consumul este oricum mic in relanti. In schimb frana de motor uzeaza prematur cutia de viteze, planetare etc. Pentru cateva grame de benzina nu cred ca merita sa te stresezi cu astfel de manevre….nu de alta dar risti sa nu te mai concentrezi la trafic. :)).

 11. Schumi

  nu e foarte exagerat 2 la suta, dar probabil pe un drum bun, fara diferente de nivel, gume bune (de vara si presiunea adecvata) , si treapta a 5-a la 70km/h ~1500 – 2000 rpm.
  Dar oricum te cam saturi sa conduci asa multa vreme :(

 12. Razvan

  1. ~1000rpm pentru motor in sarcina e mult prea putin. Cel mai simplu se poate folosi functia de consum instantaneu, la masinile care au aceasta functie. Trebuie incercat sa se mentina indicatia acestuia cat mai mica si mai constanta.
  2. „O manieră de condus economică va face ca turbina să nu intre decât rar în funcţiune. Asta nu e bine. Gazele nearse şi uleiul se vor aşeza periculos de mult pe palele turbinei şi rişti să te trezeşti cu turbina defectă doar din zgârcenie sau chibzuinţă exagerată.”
  Partial corect. Turbina functioneaza cat timp se functioneaza si motorul. Doar ca la turatii mici ea are un aport prea mic la puterea dezvoltata de motor. Functionarea la turatii mici face ca reziduurile rezultate in urma arderilor sa se depuna pe palele turbinei , in loc sa fie impinse in sistemul de evacuare. In plus turbina este racita de uleiul din motor, care la turatii scazute are presiune scazuta si nu ofera lubrifiere si racire corespunzatoare. Din cauza exploatarii necorespunzatoare, multe motoare turbo au probleme cu turbina. Pentru acestea cred ca este mai potrivit un regim de functionare la o turatie la care se atinge cuplul maxim (~ 2000rpm la diesel)

 13. bogdand

  totusi faza cu opritul motorului la semafor mi se pare cam aiurea..se merita doar atunci cand stai aiurea pe loc in trafic si ceva mai mult de 5 minute..
  altfel intervine uzura motorului, care te costa ceva mai mult decat un plin.. in fine, fiecare cu piticii lui :)
  In rest misto post. Si la mai multe

 14. Pingback: Învaţă să conduci economic « masini sh

 15. Madalin

  Un adevarat profesor ai devenit in ale soferiei.

  Sfaturile tale de pana acum sunt importante pentru multi din noi.

  Multumim pentru inca un articol de milioane.

Lasa un comentariu

Nume*:
Email*:
Website:
Comentariu*:
* Nume, Email si Comentariu obligatorii

 • Mă găsiți pe:
 • facebook
 • instagram
 • youtube
 • RSS Feeds